用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 剛剛打去St Cat問PN資料, 唔知有冇家長有類似情況 ...
go

剛剛打去St Cat問PN資料, 唔知有冇家長有類似情況 [複製鏈接]

職員嘅態度唔係太友善, 好似係覺得我做乜問咁多嘢!

我問佢哋每班有幾位小朋友: 個職員只係話: 我地係跟教育署嘅師生比例去安排。(佢當我好似做老師咁好清楚教育署嘅數據)
我: 咁即係幾多人一班? (我心諗我唔係做教育嘅我點會咁清楚呢D數據?)
職員重覆: 我地係跟教育署嘅師生比例去安排。
我: 咁個比例係幾多?
職員: 我地每班人數都唔一樣, 我答你唔到。大概每班廿幾人左右啦。(一早講呢句咪得囉) 我地每班人數都唔一樣, 我都唔可以咁確實答到你。
我: 哦, 即係大約一班有廿幾人啦。
職員: (佢仲要繼續loop) 我地每班人數都唔一樣, 我都唔可以咁確實答到你。
我已經有少少火: 即係一班大約有廿幾人啦, 唔會突然間有一班係40個小朋友啦。
職員: 媽媽, 其實你小朋友係咪我地17-18年嘅學生? (我心諗, 係我就唔會問你呢D問題啦)
我: 唔係, 我報左18-19年
職員: 媽媽可唔可以講低小朋友嘅名?
我: 點解嘅?
職員: 哦, 我地凡係有呢D查詢都會記錄返嘅。
咁我就話佢知我小朋友嘅中文名喇。
職員: 媽媽仲有咩問題?
我: 你地學校有冇校車安排?
職員: 冇。(連半個尾音都冇!)

之後我都冇mood問喇, 就收左線喇~~
我想講我真係有D失望囉, 職員嘅態度咁樣, 係咪真係名校就可以咁樣? 但我打過去其他熱門嘅學校都冇呢個情況。
唔知佢會唔會喺我小朋友嘅record度寫低D咩唔好嘅comment呢? 不過就算係都冇辦法。呢件事之後, 如果佢唔取錄我小朋友我都唔會覺得可惜!!
   1    0    0    0

回覆樓主:

之前有個朋友報,佢住得近,去問可否親身交表,都係遭受很不禮貌回應,叫我朋友跟返佢地規定!話開門比佢都要時間的!其實我朋友只是經過問一下而已。(我朋友本身係說話很溫柔很有禮的人)。當然,可能只是admin不禮貌,老師有些也很有愛心的(聽另一朋友說),所以如果喜歡此校也可繼續考慮。不過,為什麼要記你名?好奇怪。

maomaofafa 發表於 17-10-18 17:55
之前有個朋友報,佢住得近,去問可否親身交表,都係遭受很不禮貌回應,叫我朋友跟返佢地規定!話開門比佢都 ...

我都諗可能係聽電話嗰個態度唔好,唔代表啲老師都唔好。
我都好奇怪佢做乜要記名。

我估有offer先問好d,幾千人報名,如個個打電話俾佢哋,佢哋都好忙

deco99 發表於 17-10-18 21:47
我估有offer先問好d,幾千人報名,如個個打電話俾佢哋,佢哋都好忙

agree

爽快D答就慳返D時間啦!何必浪費時間兜圈?

個人認同

其實面試前或者報名前問咗,如果唔係我哋期望嘅嘢,我哋就唔會去in, 咁唔係可以減少佢哋嘅工作量咩?
我都明白佢哋好忙,同埋一日有幾十個呢啲電話,既然佢哋咁忙點解唔直接啲答問題,佢咁答咪仲浪費時間?又影響學校形象。唔通真係唔憂冇人讀就可以咁樣?但其他熱門學校嘅職員都一樣咁忙,但人哋解釋得好詳盡,我冇問嘅都有講埋。

ritalwt 發表於 17-10-19 06:18
其實面試前或者報名前問咗,如果唔係我哋期望嘅嘢,我哋就唔會去in, 咁唔係可以減少佢哋嘅工作量咩?
我都 ...

同埋我建議佢哋可以放多少少資料喺網頁上面,咁就可以減少呢類電話啦。

Agree,所以點解學校second in 會in 埋家長,又可以比家長了解多啲,學校都可以了解家長多啲

其實做得幼稚園,預左家長有好多問題架。你收生預左有外來家長有唔明會打去問問題。
校長請得你返黎接電話都會要佢地答問題架啦﹗就好似你打去商場CUSTOMER SERVICE問野,佢地每日都接唔同電話答客野架喎。

回覆 Ytfc 的帖子

No opportunity for parents to ask questions at 2nd in - it's just one teacher asking the parents 2-3 questions.  The interview lasts about 10 mins only.

回覆 ritalwt 的帖子

Or you can just ask on this forum ma......
There is indeed no school bus but the application form very strangely asks you if you need a school bus.  Why ask if they don't provide <sigh>.  But there are 3 nanny bus companies so you'll probably find one for the area you live it.  They'll hang around the school handing out flyers during interview days and registration day.

恐嚇咩HAHA

回覆 nataliE228 的帖子

恐嚇?

回覆 mamami2017 的帖子

係囉, 我蠢咗, 應該喺度問好過。
Thank you for your information.

但我都唔明點解要記名。

I don't know why they ask for your kid's name either but they seem to ask for the caller's identity on everything (even as a parent of a current student).....  No point in worrying about it la..... you just asked a normal question and they'd be crazy to count that against you.

回覆樓主:

sc無校車架咩??我成日見到sc啲大旅遊巴嘅???嗰啲唔係學校校車?

mamami2017 發表於 17-10-19 11:28

I don't know why they ask for your kid's name either but they seem to ask for t ...

Thanks ar.

MissMissMiss 發表於 17-10-19 12:57
sc無校車架咩??我成日見到sc啲大旅遊巴嘅???嗰啲唔係學校校車?

我諗嗰啲係K嘅校巴
‹ 上一主題|下一主題