用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 以我呢幾年收集的資料, 全港頭5名中學DSE成績就係呢幾間 ...
樓主: NeoMom
go

以我呢幾年收集的資料, 全港頭5名中學DSE成績就係呢幾間   [複製鏈接]

IB 39+ 大約等同 DSE 5 科 5+。
IB 40+ 大約等同 DSE 3 科 5+ 加 2 科 5*+。
IB 41+ 大約等同 DSE 2 科 5+ 加 3 科 5*+。
IB 42+ 大約等同 DSE 5 科 5*+。

王家爸爸 發表於 17-10-20 10:53
IB 39+ 大約等同 DSE 5 科 5+。
IB 40+ 大約等同 DSE 3 科 5+ 加 2 科 5*+。
IB 41+ 大約等同 DSE 2 科 5+  ...

有無任何根據?

retriever 發表於 17-10-20 10:35
我都認為,IB 40+ 等同 DSE 5+係不合理。 唔用某校百分比做BENCHMARK。

就算IB 報本地受限制,但IB 40 ...
簡單一點, 參考UCAS既Tariff Table:
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/Leaflets/2017_UCAS_Tariff_factsheet_eng.pdf

UCAS 將 DSE 既 5級 列為等同 IBDP 既 6 分, 咁 DSE 整體 5+ 等同 IBDP 40分或以上 (IBDP 6科全6分都只係36分, 加埋TOK, EE攞滿3分都係得39分), 其實係差唔多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-20 10:57
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/Leaflets/2017_UCAS_Tariff ...
佢官方點SET係一件事, 實際考出來個比例係點又會係令一件事

NeoMom 發表於 17-10-20 10:59
佢官方點SET係一件事, 實際考出來個比例係點又會係令一件事
UCAS 呢個咁權威既指標妳都認為唔啱?

事實上, 除非個學生係同時有考IBDP同DSE, 否則根本不能以佢IBDP既成績去推斷DSE既表現

呢D其實係真斷估

要考好IBDP, 其實亦有"方法", 留意吓 SPCC 同 DBS 有開辦 D 咩IBDP既選修科就知.....
只要資源投放夠集中, 自然容易事半功倍

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/Leaflets/2017_UCAS_Tariff ...
原本有呢份野,仲以為要用大學收生標準慢慢計。

王家爸爸 發表於 17-10-20 11:05
你都知, 我斷估得嚟, 都會有D要求同有D"渣拿"既

唔似D乜乜物物XX強學校排名咁求其

IYY    發表於 17-10-20 14:56
王家爸爸    發表於 17-10-20 11:13

回覆樓主

三大戶排名是阿Dean講的,我沒有實際人數
DGS獲得HKU 醫科及牙醫offer,佢校網公布是13人,其實今年佢哋畢業生人數同去年比較大減

而LSC今年狀態大勇,樓上網友post 英雄榜成30人

此消彼長,DGS 只是今年略為少咗。又正如網友講,叻女生未必揀醫科。

純分享,絕無按此評論學校。大家都知道呢幾間(+SPCC)都超強的

王家爸爸 發表於 17-10-20 11:05
不過我只係估唔到, 英國唔係同美國好Friend咩? 點解AP學制既分, 打到咁低既?

似乎政治同教育上既取態, 英國國內有明顯既分野

謝資料...

似乎呢種討論越來越複雜...

似乎有兩種概念, 一是學術水平對換, 一是認受性對換....

想當年, 大學認受 GCE AL A = HKAL A = , 但大家都知, HKAL C~D 可考到變 GCE AL A.

hkpapa852 發表於 17-10-20 11:11
不過我只係估唔到, 英國唔係同美國好Friend咩? 點解AP學制既分, 打到咁低既?

似乎政治同教育上既取態, 英 ...
其實係唔係計番大學實際收生情況更準?不過問題係個個系唔同。

retriever 發表於 17-10-20 11:13
謝資料...

似乎呢種討論越來越複雜...
咁其實, 根本無得直接對換.

要嘗試做對換, 都應該要參考權威機構發佈既指引去做, 唔係斷估吧!

我唔係做科研, 你有興趣的話不妨研究吓

Sophie0804 發表於 17-10-19 22:44
有很多smart 的女仔不一定選醫科,讀得辛苦、出來做嘢又辛苦

呢句說話男或女仔都適合,亦好多smart 的男仔不一定選醫科.....我相信今時今日男仔比女仔更怕讀書或做嘢辛苦。

hkpapa852 發表於 17-10-20 09:55
The questions you raised out about how to rate a school had been discussed a long time....

There a ...

你可能漏咗一個幾特別的原因,DBS有不少學生,不論讀什麼課程,好早有美國UCO,學校怎樣講都冇用,年初已經收疆,lBDP core 都求其做,考試 hea 考。班囝仔,有時都好有性格!

就算DSE,lBDP考得唔好,但又去到美國名校,又或者去到讀一些香港冷門,外國熱門的科目。

我想講,你的數據分析,對某些乖乖的學生,是有些代表性,對另類的學生是失效的。還原基本步,一樣米養百樣人,不能一本通書讀到老!

你另外的兩個假設可能不同人有不同的看法,不過,我欣賞你作出說明及嘗試,從另一個角度嘗試作另類比較。就算不完全同意,但我會尊重!

如果你是小朋友,你可能被大人打沉咗,然後閙你冇努力,冇創意!

我有一個小小的建議,在解釋假設及作結論時,留少少空間,不用太強勢,可觀性更強!

今天一早又得罪好多人,罪過!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

講番dbs, 要分析呢間學校一定要好小心, 因為佢不單同時有dse同ib, 佢亦收好多運動人, 佢既理念係吸納各個範疇的精英, 包括學術, 音樂及運動, 唔似一般學校均以學術行先, 你睇佢精英果兩班其實讀書好勁, 亦通常入晒ib

ANChan59 發表於 17-10-20 11:20
你可能漏咗一個幾特別的原因,DBS有不少學生,不論讀什麼課程,好早有美國UCO,學校怎樣講都冇用,年初已 ...

請教,點樣兩大公開試考衰都入到美國名校。

你可能漏咗一個幾特別的原因,DBS有不少學生,不論讀什麼課程,好早有美國UCO,學校怎樣講都冇用,年初已 ...

難得見到陳sir

你講得啱嫁, 我有時講嘢好霸道, 因為我知道自己講既嘢係有根據, 即使可能唔係完全正確. (所以成日打爛玻璃囉!)

我絕對願意同人討論, 分析, 因為只有通過過論/分析, 先會知道自己本身既想法有冇問題? 有冇嘢需要調整.

不過我認為, 討論同分析都應該建基放一D客觀既資料同假設

如果乜都無, 就係齋吹水唔係討論.

我亦明白呢個世界情況太多, 沒有可能有絕對準確既計算同假設, 所以假設亦只能以"較正常/常見"既情況

就知有人小學到初中好勁, 到高中先嚟hea, 呢D都係無法估計同考量.

DBS 收既 Sportman 遠較 QC, SPCC 呢D學術型學府多, 所以整體成績較差其實亦好正常 (唔知點解好多家長接受唔到人地話佢成績唔夠人好)

唔係只有DBS嘅學生先至有外國名牌大學提前俾offer嘅,唔通SPCC、DGS、LSC、QC....等學校冇咩。如果得到offer就收繮唔盡自己责任去盡力考好本地(本身)嘅公開試,呢尐學生雖然能力好高,但人生態度有好大嘅問題,仲話貴校唔少呢類學生添⋯⋯

回覆 hkpapa852 的帖子

對比地區名校,傳統名校確實好難分析,因為班學生有太多出路,例如出國,UCO,CO,IB等。傳統分析會出現較大誤差。不過,唔應該為咗幾間學校嘅誤差就唔做,只要加幾個Remark讓讀者自行了解就可以了。

支持!

醒目開學勳章

retriever 發表於 17-10-20 11:28
請教,點樣兩大公開試考衰都入到美國名校。
uco=unconditional offer?
‹ 上一主題|下一主題