用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 以我呢幾年收集的資料, 全港頭5名中學DSE成績就係呢幾間 ...
樓主: NeoMom
go

以我呢幾年收集的資料, 全港頭5名中學DSE成績就係呢幾間   [複製鏈接]

NeoMom 發表於 17-10-18 12:16
以有公佈足夠資料的學校來計:

第一位: SPCC

睇左.

數據兄, 你講既整體5+(或4+) 計法, 根本跟我提及既覆蓋率指標, 係完全唔同概念!

你既計算仍然係科平均概念. 唔怪得有資深版友, 仍然以為 **同時** 5科5+ 百份比, 係離唔開尖子影響!

我理解既 **同時** 5科5+ (或4+)百份比, 係人頭百份比. 即畢業生有多少比率係 係五科25分或以上.

以上 指標, 唔係咁多學校有公佈!

hkpapa852 發表於 17-10-19 08:37
整體4+/5+平均既計法, 唔會因為考多D科而比例高咗喎?

但人均4/5, 會因為考多/少科而有所不同
每個指標都有其好處, 我揀人均5是貪佢易明易理解, 你個講法掉轉頭亦可以是%的唔好處, 例如學校只讓學生精修兩科, %自然高。但假設有兩個學生, 一個修7科另一個修6科, 大家同是攞4個5, 你估邊個入大學勝算高D?

Anyway, 我覺得as a reasonable man, 學校或學生會為自己選擇最好的選修數目去maximize自己的成績

FYI, 聖言以往成績就係一個好極端的例子, 佢人均5好高, 但%奇低

retriever 發表於 17-10-19 09:41
睇左.

數據兄, 你講既整體5+(或4+) 計法, 根本跟我提及既覆蓋率指標, 係完全唔同概念!
5科25分或, 可以係各科平均5級或以上, 或者不平均地分佈 (如4科5*, 其餘科目只有1分, 都符合條件)

理論上, 整體5+係可以反映學生係所有科目均達5級或以上成績的參考

5科25分或以上既比例, 好多時會高於整體5+平均

其實最有用既, 係符合3322之後既成績分佈. 印像中只有九龍民生一間有公佈呢類資料

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

NeoMom 發表於 17-10-19 09:48
每個指標都有其好處, 我揀人均5是貪佢易明易理解, 你個講法掉轉頭亦可以是%的唔好處, 例如學校只讓學生精修 ...
學校只讓學生精修兩科, 整體成績X+比例自然會高?

呢樣嘢唔係一定.

一個修7科另一個修6科, 大家同是攞4個5, 你估邊個入大學勝算高D?

考幾多科, 除咗個級頂級醫目之外 (如中文醫科要睇7科成績), 其實唔太重要, 反正主要係睇Best 5/Best 6或4C+2X既成績

如果大家Best 5/Best 6成績一樣, 又唔係去考神科, 考6科/7科分別不大. 反而係睇吓學生選修既科目係乜.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-19 09:57
5科25分或, 可以係各科平均5級或以上, 或者不平均地分佈 (如4科5*, 其餘科目只有1分, 都符合條件)

理論上, ...

數據兄, 你又誤解我的意思. 我話 "即係5科25分" 係想進一步 LAYMAN D 解釋俾其他版友知, 個指標既實際意義, 可能咁樣令你誤會.

我想講既覆蓋率指標, 係原原本本" **同時** 五科達5+" 既 **人頭** 百份比.

個人覺得呢個指標最能表示學校平均實力, 唔會只重尖子拉高哂!

retriever 發表於 17-10-19 10:04
數據兄, 你又誤解我的意思. 我話 "即係5科25分" 係想進一步 LAYMAN D 解釋俾其他版友知, 個指標既實際意 ...
原來如此

retriever 發表於 17-10-19 10:04
數據兄, 你又誤解我的意思. 我話 "即係5科25分" 係想進一步 LAYMAN D 解釋俾其他版友知, 個指標既實際意 ...
所以我一直認為:

整體4+平均: 可反映大圍學生既能力 (如所有科目平均達4級或以上, 極大機會可入讀UGC degree)
整體5+平均: 可反映學校尖子比例 (如所有科目平均達5級或以上, 3大在望)

如果4+同5+相若而又同時好高, 明顯學校既水平係高
如果4+同5+相若而又同時較低, 好大機會係學校著重拔尖

不過現實係, 大多數4+比例遠高於5+比例至至少50%, 只有極少數頂尖中學, 可以做到4+同5+比例較接近
亦有少數B2A-B1C中學, 4+同5+比例係相近但同時唔係好高

twhkleung    發表於 17-10-19 11:27

hkpapa852 發表於 17-10-19 10:17
所以我一直認為:

整體4+平均: 可反映大圍學生既能力 (如所有科目平均達4級或以上, 極大機會可入讀UGC degr ...

每個指標都有佢代表既意義。

你提出既“整體”5+率,嚴格來講,係學生出戰優良率。當然有其意義。

但家長主要關心既,係學生既昇學能力,所以任何既人頭率,指標意義更大,3322即人頭率之一。

你講既整體5+率,亦可能受某D 冷門科出戰率影響。其實你呢個整體率計法,會否考慮另一個VAIRANT,只計4核心科目。好似核心物價指數咁?

retriever 發表於 17-10-19 10:39
每個指標都有佢代表既意義。

你提出既“整體”5+率,嚴格來講,係學生出戰優良率。當然有其意義。

整體平均, 其實已經將"個別少人考但表現好既科目"呢一個因素既影響合理地減低咗 (除非你用GT個計法)

只計核心科目, 有好有唔好. 個別學校主科成績較好, 但選修科目表現平平. 如只計核心科目, 有可能"高估"學校既能力

沒有最好的方法.

其實, 如果有晒原材料, 好似沙官, 荃官咁, DSE各科目應考人數, 同相關科目取得各級別人數等資料

咁家長大可自行分析佢想要既嘢, 人均4/5, 整體4+/5+.....

NeoMom 發表於 17-10-19 09:48
每個指標都有其好處, 我揀人均5是貪佢易明易理解, 你個講法掉轉頭亦可以是%的唔好處, 例如學校只讓學生精修 ...

人均5+當然係指標之一,而且係有自信既學校先會公佈。不過此指標易受成績偏重尖子而拉高。

話說回來,記憶中人均5+,聖保羅達5+,女拔達4+,皇仁達3+,鄧顯去年係1.7左右,已經有距離,相信入唔到5甲。

retriever 發表於 17-10-19 10:51
人均5+當然係指標之一,而且係有自信既學校先會公佈。不過此指標易受成績偏重尖子而拉高。

話說回來,記 ...
你所講鄧顯的1.7應只係5, 未包5*及5**, 我個記錄佢幾年都3.XX

retriever    發表於 17-10-19 11:13

retriever 發表於 17-10-19 10:51

話說回來,記 ...

鄧顯唔只1.7咁低

其實, LS咁多年我都無睇過佢有公佈過任何人均4/5既數字, 又點可以計到呢?

就當MCS同St Mary無得計 (因為其實佢無直接公開過), 但SPCS條數點都以計到出嚟

如果只係2014-2015年有公佈人均5+既學校之間既排名 (所以MCS, St Mary, HY, GH, MSS全部唔使計, 但點解會有LS呢?), 呢個排名其實都叫合理

但如果係計埋2015-2016年, 其實都明顯唔多合理

中學名稱

人均5+數 (2014-2015)

人均5+數 (2015-2016)

英華女學校

2.71

2.38

聖保羅男女中學  (DSE)

5.34

4.82

皇仁書院

3.79

3.53

瑪利曼中學

2.38

2.51

聖保祿學校  (DSE)

3.22

3.51

庇理羅士中學

2.79

2.76

張祝珊英文中學

2.65

2.53

港大同學會書院

2.60

伊利沙伯中學

2.6

嘉諾撒聖瑪利書院

3.41

拔萃女書院

4.56

4.36

瑪利諾修院學校

2013-2015年平均: 3.08

3.64

民生書院

2.41

拔萃男書院  (DSE)

2.01

聖言中學

2.46

2.21

聖公會林護紀念中學

2.64

2.71

荃灣官立中學

2.01

2.3

百周年李兆忠

2.48

2.35

順德聯誼總會梁銶琚

2.22

香港道教聯合會鄧顯紀念中學

3.41

2.88

曾肇添中學

2.56

2.63

優才(楊殷有娣)書院

2.3

2.1

NeoMom 發表於 17-10-19 11:06
你所講鄧顯的1.7應只係5, 未包5*及5**, 我個記錄佢幾年都3.XX
2017 人均5+ = 3.05

hkpapa852 發表於 17-10-19 11:21
鄧顯唔只1.7咁低

其實, LS咁多年我都無睇過佢有公佈過任何人均4/5既數字, 又點可以計到呢?
MCS, HY, GH的資料我真係冇, 亦好想有, 至於MSS, 人均5+的成績肯定不及LS

NeoMom 發表於 17-10-19 11:35
MCS, HY, GH的資料我真係冇, 亦好想有, 至於MSS, 人均5+的成績肯定不及LS
LS既人均5+資料, 邊度有呢?

我問過LS既家長, 佢地都未見過喎?

王家爸爸 發表於 17-10-18 18:29
鄧顯雖然同名校有段距離,但係佢哋既策略係搞啲小六比賽,希望盡掃所有新界北既精英,然後開盡壓力煲去煲起 ...

似乎同鄉中都有用同一策略,
不過鄉中傑小最後廿名既學生好多都會棄鄉中而選其他更好既學校,
鄉中做唔到盡掃哩個效果。

王家爸爸    發表於 17-10-19 12:30

hkpapa852 發表於 17-10-19 11:37
LS既人均5+資料, 邊度有呢?

我問過LS既家長, 佢地都未見過喎?

我冇實數, 但以一般修6至7科計, 官方公佈5+%為50%, 即人均5+是3.00至3.5

可樂~ 發表於 17-10-19 11:51
似乎同鄉中都有用同一策略,
不過鄉中傑小最後廿名既學生好多都會棄鄉中而選其他更好既學校,
鄉中做唔到 ...
其實呢個辦法幾好,但係老師會辛苦啲。

hkpapa852 發表於 17-10-19 11:21
鄧顯唔只1.7咁低

百周年李兆忠

2.48

2.35

百周 2017 年 5+ 人均 2.72 , 進步不少, 跟林護,鄧顯拉近了距離
‹ 上一主題|下一主題