用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 以我呢幾年收集的資料, 全港頭5名中學DSE成績就係呢幾間 ...
樓主: NeoMom
go

以我呢幾年收集的資料, 全港頭5名中學DSE成績就係呢幾間   [複製鏈接]

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-18 15:24
先謝謝數據王資料
但係除咗DGS之外,SPC / SMCC / MCS一向公開數據唔多,點解會係呢幾間穩守高 ...

SPCS其實好詳細, 有齊各科3+,4+,5+既人數比例,不過要自己去計

MCS公佈既資料就差D, 只有3-4年平均數參考, 但相差估計都只有~5%

SMCC, 整體4+表現一直都有資料公佈, 上年有會員登出各科各級人數, 可知到SMCC各科2+ - 5**比例

呢3間女校, 年年整體5+比例都 >50%, 完勝全港其它學校

鄧顯, 林護係出色, 但只係4+比例高, 5+不及多間女校, 亦不如QC同LS

又問吓大家

A類學校:
- 整體4+: 80%+
- 整體5+: 3X%-40%

B類學校:
- 整體4+: 7X%-80%
- 整體5+: 45%+

大家認為A類學校定B類學校成績好D呢?

SPCC, DGS, SPCS, MCS, SMCC 呢幾間係C類學校: 整體4+: 80%+, 整體5+: 50%+

Eat_Sleep_Play    發表於 17-10-19 19:49
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-18 15:17
DSE成績, 除SPCC外, 基本上係女校完勝

SPCC

似樣好多,女校輸點數牌面細D,雖然第三果間欠S~~~

NeoMom 發表於 17-10-18 14:10
我個人好簡單, 人均5
人均5又係一個統計偽術

A校人均5+係3.1, B校人均5+係2.8, 係咪A校明顯叻過B校呢?

不過, 如果詳情係咁, 又點呢?

A校:
- 人均5+: 3.1
- 畢業生人數: 150
- 人均考取科目數: 7

B校:
- 人均5+: 2.8
- 畢業生人數: 170
- 人均考取科目數: 6.3

如果認真去計番兩校整體5+比例..... 結果會點呢?

A校: (3.1x150)/(150x7)=44.29%
B校: (2.8x170)/(170x6.3)=44.44%

答案係上面..... 可以自己估吓, 計吓再對答案..... 點睇答案? 諗諗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 17-10-18 15:42
似樣好多,女校輸點數牌面細D,雖然第三果間欠S~~~
一定唔會欠S

最後一間學校都有S字 ---  Maryknoll Convent School

除非妳話一定要S排頭啫!

NeoMom 發表於 17-10-18 12:16
以有公佈足夠資料的學校來計:

第一位: SPCC

TH 名氣好大。但果日八卦睇下佢哋官網。以佢哋列出既英雄榜計。唔太似入五大喎。

http://www.tanghin.edu.hk/zh-hant/node/801

hkpapa852 發表於 17-10-18 15:50
人均5又係一個統計偽術

個人覺得,同時有五科5+ 既百份比(人頭計),係比較有參考性既指標。

不過唔係間間有公佈呢個指標。

hkpapa852 發表於 17-10-18 15:54
一定唔會欠S

最後一間學校都有S字 ---  Maryknoll Convent School

SPC + S ??? ~~~

retriever 發表於 17-10-18 16:07
個人覺得,同時有五科5+ 既百份比(人頭計),係比較有參考性既指標。

不過唔係間間有公佈呢個指標。
整體4+同整5+兩個數一齊睇會好D

hkpapa852 發表於 17-10-18 15:17
DSE成績, 除SPCC外, 基本上係女校完勝

SPCC

女校完勝都係預期之內,基本上 DSE 四個 core 有三個都係 language related,男校真係較為蝕底。

chun媽    發表於 17-10-19 20:57

retriever 發表於 17-10-18 16:03
TH 名氣好大。但果日八卦睇下佢哋官網。以佢哋列出既英雄榜計。唔太似入五大喎。

http://www.tanghin.edu ...
岩岩今次先第一次去睇 TH 既成績 details,整體成績非常標青就唔講啦,排名亦各有各心水唔去評論。
不過佢英文科 5+ 只係得 33% 就令我比較意外,唔少傳統名校呢個數字都可以去到六、七成。英文能力不足,入到 U 可能會較其他傳統名校學生蝕底,亦可能需要讀得辛苦一點。

humble123 發表於 17-10-18 17:27
岩岩今次先第一次去睇 TH 既成績 details,整體成績非常標青就唔講啦,排名亦各有各心水唔去評論。
不過佢 ...
要英文5+去到50%+, 基本上只有超級名校先得, 仲要大部份都係B1A (少部份非B1A女校都做到)

hkpapa852 發表於 17-10-18 15:50
人均5又係一個統計偽術

如兩校都只有一個學生,同為狀元,兩校的人均5+同樣是7

B校狀元只考7科,學校整體5+是100%

A校狀元能力較高,多考了M2並取得4,A校的整體5+反變為87.5%

數字好易誤導人

BBKDWLAM 發表於 17-10-18 17:38
如兩校都只有一個學生,同為狀元,兩校的人均5+同樣是7

A校狀元只考7科,學校整體5+是100%
所以EDB既資料, 有細分計同唔計M1/M2既4+/5+等比例

整體X+平均, 比人均X+, 可以睇到更多嘢

hkpapa852 發表於 17-10-18 17:37
要英文5+去到50%+, 基本上只有超級名校先得, 仲要大部份都係B1A (少部份非B1A女校都做到)
...
呢個 topic 討論緊全港五大,咁都應該係討論緊超級名校既。

humble123 發表於 17-10-18 17:40
呢個 topic 討論緊全港五大,咁都應該係討論緊超級名校既。
其實鄧顯唔算係超級名校

通常做得超級名校, 學校都起碼有至少50年歷史 (不少都過100年歷史)

hkpapa852 發表於 17-10-18 17:40
所以EDB既資料, 有細分計同唔計M1/M2既4+/5+等比例

整體X+平均, 比人均X+, 可以睇到更多嘢

唔係兩種概念嚟嗎?
以人為本同以考科為本的兩種統計。

如果人均X+數字一樣,讀多啲科,即使唔係M1/2,X+平均都會低啲的。

如睇整體5+,讀6科的學校應該會比讀7科的學校好10+%,即使兩間人均5+一樣。

hkpapa852 發表於 17-10-18 16:51
整體4+同整5+兩個數一齊睇會好D

通常D 學校最多係公佈人均5+數,老實講,已經係有自信心既學校先會公開呢個數據。

統計覆蓋率既指標,如 *同時* 有五科達5+(或4+) 其實唔係咁多間學校公佈。

同時公佈5+ 及 4+ 覆蓋率? 你記憶中有邊間有公佈?

humble123 發表於 17-10-18 17:27
不過佢 ...

你睇到點標青?

對,英文5+率,在名校中應該40-50%先比較合理。

另外,似英雄榜顯示亦唔係咁耀眼。相信唔少知名學校英雄榜亦不少於這個表現。

BBKDWLAM 發表於 17-10-18 18:04
唔係兩種概念嚟嗎?
以人為本同以考科為本的兩種統計。

個人覺得,顯示覆蓋率既指標,如 *同時*達到五科5+(或4+) 既百份比更有指標性。

起碼唔會顯示成績聚埋一堆人。

retriever 發表於 17-10-18 18:04
通常D 學校最多係公佈人均5+數,老實講,已經係有自信心既學校先會公開呢個數據。

統計覆蓋率既指標,如 ...

荃官,沙官,SPCS,九龍民生,聖言,LS,SJC (唔係年年有整體比例)...
‹ 上一主題|下一主題