用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 以我呢幾年收集的資料, 全港頭5名中學DSE成績就係呢幾間 ...
樓主: NeoMom
go

以我呢幾年收集的資料, 全港頭5名中學DSE成績就係呢幾間   [複製鏈接]

judy 發表於 17-10-25 11:09
回覆 hkpapa852 的帖子

當年男拔和真道出IB時,我有睇吓,一個38左右,一個36左右。所以我認住差唔多。 ...

當初成績的確差別不太大, 真道甚至曾表現好過DBS..... 但路遙知馬力:

畢業年份

中學名稱

IB平均分

30分或以上比例

35分或以上比例

40分或以上比例

42分或以上比例

44分或以上比例

45分

畢業生人數

2012 - 2013

拔萃男書院  (IBDP)

39.44

100.00%

88.89%

53.33%

>=24.44%

13.33%

2.22%

真道書院  (IBDP)

38.3

40.00%

2013 - 2014

拔萃男書院  (IBDP)

97.67%

88.37%

34.88%

18.60%

0.00%

0.00%

38.4

35.00%

2014 - 2015

拔萃男書院  (IB)

39.03

100.00%

89.83%

49.15%

27.12%

6.78%

0.00%

38.5

43.00%

2015 - 2016

拔萃男書院  (IB)

40.5

100.00%

98.08%

67.31%

38.46%

13.46%

1.92%

37.6

42.00%

2016 - 2017

拔萃男書院  (IB)

100.00%

98.18%

74.55%

56.36%

16.36%

1.82%

36.1

87.50%

73.20%

37.50%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

judy 發表於 17-10-25 11:00
數學嘅嘢,唔會咁神化,我係維基揾到以下內容,大家參考吓!
A summation method that is linear and stabl ...

"數學"有其樂趣,亦是一套工具或渠道,帶領你到另一個""領域""窺探那邊存在的""智慧"",

就如數學裡有定義 i=√-1 ,邏輯不通,但是這個定義能夠幫到你解決好多數學上的難題呢!

"數學"有其樂趣,亦是一套工具或渠道,帶領你到另一個""領域""窺探那邊存在的""智慧"",

就如數學裡有定義 i=√-1 ,邏輯不通,但是這個定義能夠幫到你解決好多數學上的難題呢!

是的,數學很有樂趣,這道題网上都有很多連结,好過瘾。

當初成績的確差別不太大, 真道甚至曾表現好過DBS..... 但路遙知馬力:

我唔會總结成路遙知馬力。

judy 發表於 17-10-25 12:02
是的,數學很有樂趣,這道題网上都有很多連结,好過瘾。

我覺得"互聯網"拉近了""知識""的距離,有以文字內容的知識,亦有睇片嘅學習內容,尤其睇片式嘅數學知識或科學理論知識等等,十分吸引小孩子的""學習目光"",誘導性利用是十分好的呢!

我覺得"互聯網"拉近了""知識""的距離,有以文字內容的知識,亦有睇片嘅學習內容,尤其睇片式嘅數學知識或科學理論知識等等,十分吸引小孩子的""學習目光"",誘導性利用是十分好的呢!

是的,但太多假嘢啦,真係要有存疑精神。

YmOra    發表於 17-10-25 14:31

judy 發表於 17-10-25 12:24
是的,但太多假嘢啦,真係要有存疑精神。
EK 都是一個網

hkpapa852 發表於 17-10-25 11:18

點解DBS 14-15年,多咗好多人考IB?

b3410 發表於 17-10-25 13:09
點解DBS 14-15年,多咗好多人考IB?
應該只是59人, 打錯了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

judy 發表於 17-10-25 12:07
我唔會總结成路遙知馬力。
還有一點, 先瞭解吓真道早期 Bi-Lingual Diploma 既語文科配搭, 就明白成績其實係有差別

jessimm 發表於 17-10-25 12:34
EK 都是一個網

係主要學習"明辨"偽術嘅網

‹ 上一主題|下一主題