用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中大環球醫學收生成績最高
go

中大環球醫學收生成績最高 [複製鏈接]

明年9月入學的大學聯招(JUPAS)程序早前已開始,各所大學近日相繼舉行收生資訊日,向學生及家長介紹課程及入學資料。而中文大學亦於網上公佈2017年度的聯招收生成績,以最佳5科計,該校醫科課程的環球醫學領袖培訓專修組別,收生中位數達35分,即5科全為5**級的滿分成績,為全校最高,其次則為環球商業學的34分。

根據大學聯招網頁資料,中大環球醫學領袖培訓專修2017年共經聯招取錄12人,人數較少下令其收生成績數字高企,最佳5科的中位數及下四分三位數(Lower Quartile)同樣為35分,如計算4核心科加2最佳選修科,成績更達40分。

數學物理精研躋身「神科」

除環球醫學專修外,中大其他收生成績亮麗的科目包括34分的環球商業學、33分的計量金融學及風險管理科學,以及32分的一般醫科課程。值得留意的事,該校兩個科學研究課程,數學精研及理論物理精研亦成功吸納大量尖子,最佳5科成績中位數達31分,即平均有1科5**4科5*,與同樣31分的國際貿易與中國企業,及藥劑學一同躋身「神科」行列。

至於收生中位數較低的課程則包括工程學(21分)、通識教育(22分)及宗教研究(22分),前者的下四分三位數更只得20分,即平均5科4級亦有一定機會獲取錄。

4    0    0    0

中大將M1/M2 列入計算best 5 及 4C + 2E之內, 更正之前某些科目收生的錯配, 提升番收生的入學條件. 但始終並未统一計best 6 subjects, 要知道計best 5 跟 計4C+2E是有分別

回覆樓主

winniesiu 發表於 17-10-18 13:07
知有好多夠分入環球醫學都去普通醫科
Why

winniesiu 發表於 17-10-18 13:07
知有好多夠分入環球醫學都去普通醫科

不過,這個課程只是給學生多一個選擇,不少學生夠分,但不選擇醫科!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 mansdom 的帖子

今年夠分的考生很多,面試表現不夠好便不獲取錄.你說的是不是主動選讀普通醫科?還是去了港大的醫科?

回覆 winniesiu 的帖子

咁我就未聽過係中大要讀醫而有GPS特登唔讀,請問你所知幾多個學生咁做?

winniesiu 發表於 17-10-18 20:35
據說要做好多program,訓練成為leader,有function又要出席,煩喎。

其實就算有部份人可以讀少一年,都揀 ...

是經jupas有12人,有學生不是經jupas入讀的。

NJ more than JUPAS.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

"over 46分"聽起嚟有啲摱車邊感覺,我估佢哋有衡量考得入GPS的機會相對較低,所以唔放GPS係第一組別.想再請教多一事,46分以上點解唔去港大讀醫?

回覆樓主

winniesiu 發表於 17-10-19 07:26
我唔覺得 over 46分 掹車邊,夠分想入會入到,只係佢哋唔報。

另外,至於唔入港大,因為兩間根本唔同,而 ...

正確。46分絕對唔係掹車邊,況且考到46分不一定會讀醫。

leschelems 發表於 17-10-18 20:51

咁我就未聽過係中大要讀醫而有GPS特登唔讀,請問你所知幾多個學生咁做? ...

我女很多同學夠分都唔揀環球醫學

或者我從新再思考一次46分或以上的選擇,
(1)  唔選擇讀醫
當然係個人的取向,但係我一直係到講緊點解係中大讀醫而唔讀GPS,冇講過夠46分就應該要讀

(2) 唔去港大讀醫
我真係想知到唔去港大的原因,小朋友做出呢個決定一定有我地大人唔知地方,所以如果我識得呢啲小朋友,我絶對會尊重佢哋決定,只不過我會做多一步,想知道佢哋既思維

(3) 摱車邊
GPS只得20個位到,而且唔係咁多俾DSE考生,今年都仍然有好多人考到46分或以上,如果唔報我認為有現實考慮,始終第一組別選擇有限

提出討論的時候係問既係baby kingdom各位家長/用戶既觀點,我跟著以家長/用戶的觀點討論.試問大家都唔係小朋友,邊個可以話自己觀點代表到小朋友?所以我一直都請教唔選GPS那些小朋友他們自己的觀點.

ypmummy 發表於 17-10-19 12:32
我女很多同學夠分都唔揀環球醫學
想請問,呢啲咁高分嘅同學揀咗啲乜嘢科目呀 ?

據知MBChB-GPS 除咗多啲exchange機會,仲會安排每個同學都有一個Mentor professor 跟(包括做研究項目)
from cuhk
http://gps.med.cuhk.edu.hk/gps-personal-mentorship-scheme
‹ 上一主題|下一主題