用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 政府資助的培正中學,自行是否只收私立培正小學的學生? ...
樓主: Arabellahk
go

政府資助的培正中學,自行是否只收私立培正小學的學生?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-11-1 15:51
IT工作, 千祈唔好諗..... 國內同印度大把廉價技術超高既技術型勞工
所以一係唔做, 做就做風火水電, 攞個電工A牌, 都應該搵到食既。

little_yolky 發表於 17-11-1 16:31
所以一係唔做, 做就做風火水電, 攞個電工A牌, 都應該搵到食既。

女兒做電工你放心 ?

greentea000 發表於 17-11-1 12:48
無錯,學歷衍生既問題先係主因。
高學歷有好工揾到錢,自然唔使低眉順眼,更加唔使遵從男主外女主內呢D舊 ...

你別磨磳了,在必剩客階段解決吧!

asweetmom 發表於 17-11-1 20:53

女兒做電工你放心 ?  
所以咪話男仔好多出路囉。

little_yolky 發表於 17-11-2 11:05

你令我想起朋友講佢囡著住旗袍,學校教鋸木~

little_yolky 發表於 17-11-2 11:05

好少職業係一定某個性別先適合,多數人(父母)唔揀係考慮多左其他因素,例如兩性分工。

asweetmom 發表於 17-11-1 20:56
你別磨磳了,在必剩客階段解決吧!

我志在千里,終點好可能係剩者為王。

我介意女兒做電工,但如果是機電工程師我會很歡喜。

greentea000 發表於 17-11-2 22:35
我志在千里,終點好可能係剩者為王。

那麼唯有祝你剩者為王的時候可以升到總工程師啦!

asweetmom 發表於 17-11-3 00:35
我介意女兒做電工,但如果是機電工程師我會很歡喜。

咁我公司,工程師、安全主任、科文,都有唔少女仔,係電工同繪圖員無女仔。

asweetmom 發表於 17-11-3 00:37
那麼唯有祝你剩者為王的時候可以升到總工程師啦!

我既目標係工程總監
我老細(女)42歲已經做到,如果我做唔到係我無能力,唔係女仔有玻璃天花板。

greentea000 發表於 17-11-3 10:22
咁我公司,工程師、安全主任、科文,都有唔少女仔,係電工同繪圖員無女仔。
...
繪圖員既工作咁悶, 應該無乜女仔頂得順
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-3 10:25
繪圖員既工作咁悶, 應該無乜女仔頂得順

每年請繪圖員都有幾個女仔申請,但係繪圖速度同技術唔ok。我公司係繪圖合格先有得面試既,去到面試清一色係男仔。
男申請人大部份有另外考cad/pro e証書,女既通常無。好明顯女本來係無打算做繪圖員既,只係騎牛揾馬搏大霧。

little_yolky 發表於 17-11-1 11:08
係, 直屬係乙部大抽奬學額15%, 即19個位, 甲部有2個位。加埋就21個。自行佢哋全部用嚟收自己人, 真係真正體 ...
其實甲部2個位+乙部19個位,係咪培小直屬位?我哋街外人填甲一乙一,係咪都係等培小派哂先到我哋街外人?
Lilypie Expecting a baby Ticker

回覆 kingwhale 的帖子

其實根據校長所講多年來都係盡收培小生..外人要入我估係叩門 (特別人士)外人唔會傻到填佢浪費左個填其他更多學位學校既機會.

kingwhale 發表於 18-6-12 18:17
其實甲部2個位+乙部19個位,係咪培小直屬位?我哋街外人填甲一乙一,係咪都係等培小派哂先到我哋街外人?
...
唔係, 那是街外位, 培小有自己「大量」直屬位的。不過, 培小抽唔到既學生, 出公海可以抽多次乙一就是了。不過, 出到公海, 都係要B1先抽, 出得公海既培小生, 一定係B2。

NICOLE123 發表於 18-6-13 01:29

其實根據校長所講多年來都係盡收培小生..外人要入我估係叩門 (特別人士)外人唔會傻 ...
我又覺得唔係喎,甲部乙部公海位,所有學校同學一樣抽。培小B1同學應該已經全部通過直屬位收咗,去抽公海未的,只有B2,B3同學。所以如果其他學校B1同學去抽,反而機會頗大。因為少人搏可以話,呢~20個位, 都係留俾外校同學的。

記得之前有外校B2同學抽到,就證明少B1同學抽,剩下的學位B2都可以抽到。

b3410 發表於 18-6-13 08:46
我又覺得唔係喎,甲部乙部公海位,所有學校同學一樣抽。培小B1同學應該已經全部通過直屬位收咗,去抽公海未 ...

係好博。。如B1生九龍城網有好多英中選擇。冇谓博除非好好好喜歡培中。

b3410 發表於 18-6-13 08:46
我又覺得唔係喎,甲部乙部公海位,所有學校同學一樣抽。培小B1同學應該已經全部通過直屬位收咗,去抽公海未 ...
KLN3網, 間間學校都幾十個位, 用咗乙一搏呢19個位, 好多人都會搏幾十個位既英中, 始終好多學校唔填乙一就無得填了。

NICOLE123 發表於 18-6-13 01:29

其實根據校長所講多年來都係盡收培小生..外人要入我估係叩門 (特別人士)外人唔會傻 ...
你哋校監多去邊度泡? 等我去伏下佢, 遞下卡片先。
‹ 上一主題|下一主題