用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 政府資助的培正中學,自行是否只收私立培正小學的學生? ...
樓主: Arabellahk
go

政府資助的培正中學,自行是否只收私立培正小學的學生?   [複製鏈接]

培正只係想要-班由細凑大既紅蓝兒女。过程中走最top & bottom既之外,全部係自己仔女,小五开始揀社名已係-直用到百年歸老既一日,無論你係海外定边度,-撻个朵係PC, 边个社就check到你边位,应該係世上少有組織完善既社团……至於係咪要band1a, 对学校黎講,無凑大自己班仔女,保持凝聚力重要,所以中学係以盡收小学部為本。我地畢業成三+年,有同学仲番学校樂团夾band表演,有同学仲同當年老師去行山、食飯,有同学係海外番仲-呼百应聚旧,有同学仲組团外遊……唔係-个半个老友,係-call就-堆人,唔係由細玩到大,点会禁好感情?家下人到半百,个个想當年,吹吹水講下禁多年学校外貌同人事变化,講下兒事趣事,个个都有共鳴,唔係-齐長大又点会做得到?有时开放日見到d年事已高既学兄学姊番学校,就会幻想自己第日个样。

kenix_chan    發表於 17-10-21 12:21
b3410    發表於 17-10-20 08:05

Arabellahk 發表於 17-10-20 17:40
純公平很難實現,只是相對公平點,因轉直資後,政府會少出很多錢。培正通過中學也可賺錢,不必只靠小學賺錢 ...

賺錢从來唔係PC杯茶.....
成績又唔談得上亮麗,我認為不过不失。

little_yolky 發表於 17-10-24 10:12
我剛剛想講呢點!轉咗做直資, 咁佢名正言順19X個位全部收晒小學部, 連甲部2個同乙部19個位都無埋了。其實依 ...
係咯~~好似DGS收多—班JS,禁变左收校外生仲減少-班添。如果轉直资全数收哂小学部,都唔知仲有幾多位收校外生。

hkpapa852 發表於 17-10-27 13:58
一定會有位收.

因為當年EDB規定, 結龍中學雖要提供足額學位俾小學部所有學生, 再額外提供至少15%學額俾街 ...
家下講紧如果PC轉直資喎~关咩結龙事?

little_yolky 發表於 17-10-27 15:23
我只是在想, 有幾多培小家長會繼續出錢讀直資培中。可能會嚇走部份學生。 ...
直資學費其實俾私校平。以KTS為例,HKD5100/m, SPCS高中都喺HKD2750/m,DGS喺HKD3800/m....俾開禁貴既小學學費,直資中學真喺好似有discount一樣。點解會唔願意俾?除非家庭真有財政壓力啦~

little_yolky 發表於 17-10-27 15:21
你不明白嗎? 培正中學校長和老師就是要收晒全部培小的學生, 因此才會將全部自行位收晒培小學生。這個是培正 ...

牛皮燈籠真喺唔明乜喺“紅藍精神”~~無諗過PC從來無諗過要“公平”,從來就喺要“自私”,收曬自己子女。

little_yolky    發表於 17-10-30 10:14

little_yolky 發表於 17-10-30 10:19
其實我真係唔明, 雖然話培小係私小, 可以自己揀人, 但大部份都係幼稚園直上, 考幼稚園時得果2歲人, 我又真 ...
家人既感情好難解釋......家人唔叻,有缺點,你唔會嫌棄,會多包容......我諗PC喺禁掛?PC近十幾廿年先有人氣?唔知呢~~只知自己讀時,年年不知幾多人留班,有d留完又留,留完又留.....果時中學有9班,我估普普通通既一半以上(我喺其中一名)。喺有唔少band2、3的~

hkpapa852 發表於 17-11-1 09:39
最簡單, 妳睇吓叫個有電牌既師傅整插蘇頭要俾幾錢?

一日如果整到3個, 人工高過妳返一日工
整厠所水管上门都五百仲有整冷氣、洗衣机、门鎖……

Arabellahk    發表於 18-6-15 23:22

little_yolky 發表於 17-10-30 14:59
I think so. 基於佢哋成長過程是否能找到方向。好似我家姐阿仔, 佢其實唔蠢, 係英文差D, 家姐教不得其法啫 ...
Upgrade下做飛機維修
‹ 上一主題|下一主題