用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 政府資助的培正中學,自行是否只收私立培正小學的學生? ...
樓主: Arabellahk
go

政府資助的培正中學,自行是否只收私立培正小學的學生?   [複製鏈接]

retriever 發表於 17-11-1 11:00
物唔係津中最多百份幾 (75%?) 留俾直屬? 即幾時都係用中學位數來做基數去計?!
睇清楚游戲規則啦.....
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 17-11-1 11:00
物唔係津中最多百份幾 (75%?) 留俾直屬? 即幾時都係用中學位數來做基數去計?!
係, 直屬係乙部大抽奬學額15%, 即19個位, 甲部有2個位。加埋就21個。自行佢哋全部用嚟收自己人, 真係真正體現教育既最高境界。

b3410 發表於 17-11-1 10:51
朋友做酒店冷氣維修通風,因為有牌,就算退休唔做,都有人請佢,繼續有糧出 ...

問心, 我對我女讀大學有無期望? 真心講, 當然有啲, 讀到大學梗係好喇.

但如果阿女讀唔到 / 唔想讀 / 又或者第二時出嚟做野後先至想半工讀, 以前 (兩三年前) 我真係未能接受到, 但經過呈分試及升中選中學呢兩年嘅煎熬, 經過歲月洗禮後自己真係釋懷真心放開咗, 唔再迫阿女及自己喇. 讀唔到大學, 仲有好多野好讀及好多工作好做.

阿女個人粗魯, 如果他日佢讀唔到大學, 我都會叫佢去XX學徒, 又或者叫佢去試吓學做甜品師傅... 做啲手作野, 一技旁身, 搵到兩餐食就夠喇

hkpapa852 發表於 17-11-1 11:05
睇清楚游戲規則啦.....

知道數據王你會跳出來講EXACTLY 呢句。

本來想用高登語言答你。。。不過都係算數。。。

小時了了 發表於 17-11-1 11:08
問心, 我對我女讀大學有無期望? 真心講, 當然有啲, 讀到大學梗係好喇.

但如果阿女讀唔到 / 唔想讀 / 又 ...
咁我又睇得開過你。我唔會覺得依家如果想讀書既小朋友會無書讀, 如果要迫先讀到, 咁唔好讀了, 可能我睇慣C6..............都係唔駛讀咁多書, 可能仲易搵工。

小時了了    發表於 17-11-1 11:46

retriever 發表於 17-11-1 11:11
知道數據王你會跳出來講EXACTLY 呢句。

本來想用高登語言答你。。。不過都係算數。。。
我唔介意人用高登定膠登語言回覆, 亦唔介意玻璃狙擊.

做家長事實上應該要及早瞭解清楚遊戲規則, 唔係好易俾人老點.

好似如果小朋友學校宗教科要呈分但你叫小朋友去hea考, 你唔早D去瞭解咁日後咪可能會後悔囉

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-11-1 11:23
我唔介意人用高登定膠登語言回覆, 亦唔介意玻璃狙擊.

做家長事實上應該要及早瞭解清楚遊戲規則, 唔係好易 ...

其實唔係你講既內容。。。

你慣常發言既態度,仲有果句 “。。。啦” 讓我直觀想起高登果D 路過CHING,仲有跟著引起高登C其他HING 們既回應。。。

其實版友 “陳SIR” 亦提出過類似既批評,請留意。

小時了了 發表於 17-11-1 11:08

但如果阿女讀唔到 / 唔想讀 / 又 ...
其實係中國人傳統,唯有讀書高。其實反而最驚讀到唔上唔落。

b3410 發表於 17-11-1 11:43

"其實反而最驚讀到唔上唔落" ---- 即是毅進, 副學士,自資學位.. 嗰啲?

小時了了 發表於 17-11-1 11:49
"其實反而最驚讀到唔上唔落" ---- 即是毅進, 副學士,自資學位.. 嗰啲?
唔係,專業適合都是一個出路。最驚讀D好似雖然係degree課程,不過出來搵唔到工或者大把人都叻過你嗰種。

b3410 發表於 17-11-1 11:55
唔係,專業適合都是一個出路。最驚讀D好似雖然係degree課程,不過出來搵唔到工或者大把人都叻過你嗰種。
...

噢! 明白. 咁, 以下呢份工應該符合你講嗰類:

《視點31》內地培訓港生多 中醫供求失衡(RTHK31: 20/6/2017):https://www.youtube.com/watch?v=DV0ENZX_UTM

中醫:
浸大: 聞說今年(2017年) 最高收 30分, 中大: 27分

:http://www.jupas.edu.hk/f/page/267/af_2012.pdf

http://www.jupas.edu.hk/f/page/267/af_2013.pdf

http://www.jupas.edu.hk/f/page/267/af_2014.pdf

http://www.jupas.edu.hk/f/page/267/af_2015.pdf

http://www.jupas.edu.hk/f/page/267/af_2016_JUPAS.pdf

b3410 發表於 17-11-1 11:43
中國人既傳統係女子無才便是德, 我識幾個女博士, 都仲未嫁得出...................

小時了了    發表於 17-11-1 12:17

little_yolky 發表於 17-11-1 12:09
中國人既傳統係女子無才便是德, 我識幾個女博士, 都仲未嫁得出................... ...

唔關學歷事,可能性格問題

小時了了    發表於 17-11-1 12:18
little_yolky    發表於 17-11-1 12:17

b3410 發表於 17-11-1 12:16
唔關學歷事,可能性格問題

無錯,學歷衍生既問題先係主因。
高學歷有好工揾到錢,自然唔使低眉順眼,更加唔使遵從男主外女主內呢D舊俗。
高學歷又係升級到齊天大剩之前嫁左既,通常比較識做人。適當時候委屈下,換取更大既勝利。

小時了了 發表於 17-11-1 11:49
毅進: 浪費時間
AD/HD: 真正唔上唔落, 除非保証有得銜接番學士學位

自資..... 如果係AD/HD, 同上面一樣

自資, 如果係學士學位, 好過無, 至少畢業後都係叫攞住個Bachelor degree, 至少符合大部份工作學歷既最低要求 (至起碼申請做公務員唔駛驚學歷不俾認可)

hkpapa852 發表於 17-11-1 14:12
毅進: 浪費時間
AD/HD: 真正唔上唔落, 除非保証有得銜接番學士學位
HD唔係咁差吓? 不過我對AD冇好感,偶有幾個升大學,其餘好似嘥錢嘥時間多啲。

akys 發表於 17-11-1 14:29
HD唔係咁差吓? 不過我對AD冇好感,偶有幾個升大學,其餘好似嘥錢嘥時間多啲。 ...
我以前D HD課程好實用喎, 真係學到嘢, 依家係咪變咗。

akys 發表於 17-11-1 14:29
HD唔係咁差吓? 不過我對AD冇好感,偶有幾個升大學,其餘好似嘥錢嘥時間多啲。 ...

HD會好過AD, 始終實用性高好多

但問題係, 以前工作基本要求唔駛吓吓都話要Bachelor degree, 所以住HD, 甚至High Cert/Cert 都仲有唔少出路, 但現在呢?

有幾多份工既學歷要求係話唔需要Bachelor degree?

hkpapa852 發表於 17-11-1 15:02
HD會好過AD, 始終實用性高好多

但問題係, 以前工作基本要求唔駛吓吓都話要Bachelor degree, 所以住HD, 甚 ...
估計同樣學歷工種下流,HD可能負責Technician,電工,Programmer等落手落腳工作。不過,佢哋嘅人工可能比一啲Degree,AD持有人還高。

akys 發表於 17-11-1 15:30
估計同樣學歷工種下流,HD可能負責Technician,電工,Programmer等落手落腳工作。不過,佢哋嘅人工可能比一 ...
IT工作, 千祈唔好諗..... 國內同印度大把廉價技術超高既技術型勞工

‹ 上一主題|下一主題