用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 政府資助的培正中學,自行是否只收私立培正小學的學生? ...
樓主: Arabellahk
go

政府資助的培正中學,自行是否只收私立培正小學的學生?   [複製鏈接]

subb 發表於 17-10-19 14:49
今年即是17-18 係9班呀 !
打錯字, 我心諗緊個9字, 隻手打咗個8字。小學9班, 幼稚園8班, 仲有少少收外校生。

little_yolky 發表於 17-10-19 10:34
呢個先係引人入勝既地方。不過, 幼稚園好多班, 好似升小都未必可以收得晒。
培正應該就係由幼稚園開始, 收 ...
唔止培幼,培小張報名表都講到明唔接受細仔報名,只收大仔

培正只係想要-班由細凑大既紅蓝兒女。过程中走最top & bottom既之外,全部係自己仔女,小五开始揀社名已係-直用到百年歸老既一日,無論你係海外定边度,-撻个朵係PC, 边个社就check到你边位,应該係世上少有組織完善既社团……至於係咪要band1a, 对学校黎講,無凑大自己班仔女,保持凝聚力重要,所以中学係以盡收小学部為本。我地畢業成三+年,有同学仲番学校樂团夾band表演,有同学仲同當年老師去行山、食飯,有同学係海外番仲-呼百应聚旧,有同学仲組团外遊……唔係-个半个老友,係-call就-堆人,唔係由細玩到大,点会禁好感情?家下人到半百,个个想當年,吹吹水講下禁多年学校外貌同人事变化,講下兒事趣事,个个都有共鳴,唔係-齐長大又点会做得到?有时开放日見到d年事已高既学兄学姊番学校,就会幻想自己第日个样。

kenix_chan    發表於 17-10-21 12:21
b3410    發表於 17-10-20 08:05

Yanamami 發表於 17-10-20 07:51
培正只係想要-班由細凑大既紅蓝兒女。过程中走最top & bottom既之外,全部係自己仔女,小五开始揀社名已係 ...
囡囡依家每日返學,都會帶埋級社大合照鎖匙扣

培正只係想要-班由細凑大既紅蓝兒女。过程中走最top & bottom既之外,全部係自己仔女,小五开始揀社名已係 ...
確實不錯,若培正中學改為直資,就名正言順了。否則,讓人感覺政府在間接資助私立小學,
對其他私立小學不公平。

Arabellahk 發表於 17-10-20 14:50
確實不錯,若培正中學改為直資,就名正言順了。否則,讓人感覺政府在間接資助私立小學,
對其他私立小學不 ...
轉做直資中學, 就會公平嗎?

只會對更多目標係官津學校既學生更不公平

如果咁叫簡接資助, 其實仲有好多類似既學校
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-20 16:31
轉做直資中學, 就會公平嗎?

只會對更多目標係官津學校既學生更不公平
純公平很難實現,只是相對公平點,因轉直資後,政府會少出很多錢。培正通過中學也可賺錢,不必只靠小學賺錢,所以小學班數有機會減少。可能會增加招外校生的名額。當然,轉私校最好,政府一分錢都不用出。

Arabellahk 發表於 17-10-20 17:40
純公平很難實現,只是相對公平點,因轉直資後,政府會少出很多錢。培正通過中學也可賺錢,不必只靠小學賺錢 ...
N年以前, 培正中小學都係私校, 係政府方邀請培正轉為資助中學

另外, 關於培正中學會否轉直資之類既問題, 校方N年前已討論, 亦已完結.

暫時結論係一切依舊.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

subb 發表於 17-10-19 13:21
數學教快半年、
英文卷及功課也效其他小學深喎!

你有無睇過佢啲卷!啲數有啲淺到心算都算到!培正令我佩服就係小學唔算太谷,乖乖地背晒就一定做到優異生,但中學成績又咁亮麗!咁先抵讚!

純公平很難實現,只是相對公平點,因轉直資後,政府會少出很多錢。培正通過中學也可賺錢,不必只靠小學賺錢 ...

按你的說法,全部中小學轉私校更好,政府一分錢都不用出。

賺錢从來唔係PC杯茶.....
成績又唔談得上亮麗,我認為不过不失。

happy105 發表於 17-10-20 23:29
你有無睇過佢啲卷!啲數有啲淺到心算都算到!培正令我佩服就係小學唔算太谷,乖乖地背晒就一定做到優異生 ...

咁其實係咪小學唔洗教好深?

好似sfa 德望嗰D教深一年咪好無謂?

hippoo 發表於 17-10-21 09:40

我都覺得初小教深真係好無謂。
高小之後,小朋友學習能力提升,有能力的,可以教快教深,因材施教。

hippoo 發表於 17-10-21 09:40

好多學校教深一年,甚至考試卷再出深啲!好多都會先出去讀左先,功課都做多一兩倍,追得到咪繼續讀上去,追唔到,家長咪自己諗掂佢!通常頭一兩年都未確定個細路得唔得,到三四年見佢真係唔得時,再搵又驚遲!走又唔係唔走又痛苦!你話值唔值!
我女學校就係咁,我女喺屋企附近補習社明顯係比區入面既小朋友好,連導師都話佢唔駛補,但喺學校只係中間!如果讀屋企附近佢一定應付到,但宜家考到頭三十我已經要慶祝!值唔值、係咪無謂真係要自己去衡量!

asweetmom 發表於 17-10-21 01:25
按你的說法,全部中小學轉私校更好,政府一分錢都不用出。
按我的說法,根本無認為全部中小學轉私校更好,因其他政府資助的中學,主要招政府官津及
資助小學的學生,為大多數人服務。政府資助的培正卻主要招私立小學的學生,為少數人服務。
如果培正主要招政府官津及資助小學的學生,當然無必要轉直資或私立。

Pc凝聚力真係非同少可,絕對同意!我老公係pc校友,真係一呼百應

Arabellahk 發表於 17-10-21 23:08
按我的說法,根本無認為全部中小學轉私校更好,因其他政府資助的中學,主要招政府官津及
資助小學的學生, ...
其實直資學校一樣收政府資助, 轉做直資, 一樣可以叫做攞政府錢補貼自己私小

而且, 直資可以吾參加派位, 到時連公開俾外人抽個少許機會都沒有.

所以, 我一直不支持名校轉直資.

如果名校咁有Guts唔想受規管, 直接轉做私校吧!

唔好轉做直資又要收兩家茶禮 (收政府資助和收學生學費).

hkpapa852 發表於 17-10-23 08:46
其實直資學校一樣收政府資助, 轉做直資, 一樣可以叫做攞政府錢補貼自己私小

而且, 直資可以吾參加派位, 到 ...
我剛剛想講呢點!轉咗做直資, 咁佢名正言順19X個位全部收晒小學部, 連甲部2個同乙部19個位都無埋了。其實依家只係家長夠唔夠勇氣去用甲一同乙一爭呢21個位而已, 因為KLN3好多學校唔放乙一即等如自動棄權。

happy105 發表於 17-10-20 23:29
你有無睇過佢啲卷!啲數有啲淺到心算都算到!培正令我佩服就係小學唔算太谷,乖乖地背晒就一定做到優異生 ...
有, 就是識人讀培小(培幼上培小), 先知道數教快半年, 頭半年的書唔洗教 !
不過數學份卷真係沒睇, 睇了英文
英文份卷唔淺, 又小默書, 但小朋友又得架喎, 個度先佩服 !

Arabellahk 發表於 17-10-21 23:08
資助小學的學生, ...
其實直資一樣係受政府資助, 但係佢哋100%可以自主收生, 另外仲要收學費, 我反而覺得好唔公平, 既然係受政府資助, 起碼撥返一定數量學額出嚟大抽獎。
‹ 上一主題|下一主題