用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一生每日Schedule 如下,大家覺得點?
go

小一生每日Schedule 如下,大家覺得點? [複製鏈接]

My schedule is:
645 wake up
725 go out
350 back home
415-530 HW (is it too long? We do it until 605 sometimes!)
530-620 playground
630 dinner
715-800 playtime / final revision if needed
Then bathing and story time
815-830 sleep
   7    0    0    0

回覆樓主:

好正常好健康,小朋友自己有什麼意見!

回覆樓主

每日5-7樣功課,每樣1-2版作業。呢間學校算少功課,有功課堂。有些同學可以做晒返屋企。我個仔最多做到2樣。係咪我既問題?

我覺得現在schedule 已經好盡,小二小三唔知點算!

HK-MAN    發表於 17-10-18 09:43

執行到的話,就幾好!

如果真係執行得到,Very Good!

Jane1983 發表於 17-10-17 22:55
執行到的話,就幾好!

執行到二星期

1998Ruby1998 發表於 17-10-17 23:16
如果真係執行得到,Very Good!

執行到兩星期,今日做慢左要6:00先做完功課。但咁樣已經好盡,擔心下學期再加就唔得啦。

回覆 tha 的帖子

咁人生唔一定時時刻刻都跟到時間表,如果果日功課多/自己心散做得慢,就要接受減少娛樂輕鬆時間。佢 2 個鐘做功課係咪 100% 專心?

老實講,一年級如果有功課堂,回家都要超過一小時才完成,就花太多時間在功課上了,要找出原因,是寫字慢?功課不懂得做?分心?回家立即做功課未休息夠?功課堂掛住玩?學校功課分量太多?

一年級已經用這樣長時間,再讀上去要用幾耐做功課?而且應該在小一功課時間短,培養閱讀習慣。不如及早找出原因,以免再上,情況再嚴重

我小朋友小一時每天不多於30分鐘做功課,沒有功課堂,所以每天有合共超過一小時的伴讀和自行閱讀時間

回覆樓主:

schedule 安排得好好。
schedule 真係會變,始終好多嘢非我地控制。越高年級,係未必可以咁早瞓。
我仔小一2100上床, 依家小四2130上床,大部分時間2145先瞓得著。0615起身。

小小意見: 去playground 玩完,返屋企即澡涼會好啲。

1998Ruby1998 發表於 17-10-18 00:26
回覆 tha 的帖子

咁人生唔一定時時刻刻都跟到時間表,如果果日功課多/自己心散做得慢,就要接受減少娛樂 ...
6~7歲小朋友的專注力只有20分鐘左右,所以我覺得2個鐘做功課其實磨多過做
不如俾佢去公園跑兩個圈,返來下半場

S-Kwok 發表於 17-10-18 07:34
schedule 安排得好好。
schedule 真係會變,始終好多嘢非我地控制。越高年級,係未必可以咁早瞓。
我仔小一 ...

同意,坐左一日,要活動下,發洩下精力,才容易集中

小一功課量少, 未必要咁多時間.

趁小一得閒, 多看課外書, 培養閱讀興趣, 終生受用.

mimi222shi 發表於 17-10-18 07:51
小一功課量少, 未必要咁多時間.

趁小一得閒, 多看課外書, 培養閱讀興趣, 終生受用. ...

totally agree

希望大家比啲意見我...我有時覺得都幾趕頭趕命咁...

My schedule is:
645 起床
715 出門口搭校車
400 返到屋企
400-500休息食野
500-600 做功課
600-715 沖涼,父母跟功課
715-800 食晚飯
800-845 親子玩/溫測默
900 入房瞓

若有課外活勳及明天默測就覺得唔夠時間用..
645 起床
715 出門口搭校車
5:45 返到屋企
600-715 沖涼,做功課
715-800 食晚飯
800-845 親子玩/溫測默.
900 入房瞓

若測默前一天溫測默,冇咗親子玩時間,小朋友唔多高興,變成溫測默都唔專注習中...

溫測默係每個學生既責任

可能幼稚園已開始有此習慣, 佢真的從未覺得有問題, 溫完咪可以玩, 有咩問題??

小學9點左右睡

mimi222shi 發表於 17-10-18 09:47
溫測默係每個學生既責任

可能幼稚園已開始有此習慣, 佢真的從未覺得有問題, 溫完咪可以玩, 有咩問題??
就係覺得趕頭趕命感覺...趕住溫測默,趕住玩,趕住夠鐘就去瞓....

坦白講, 最緊要個小朋友要習慣溫書先, 咁會怏手啲同合作啲.

星期六/日可以溫下, 唔一定要堆哂平日做(因平日要做功課)
放假我一樣出去食野/玩, 分配好時間便可.

早睡習慣很好, 能確保有精神上課.

mimi222shi 發表於 17-10-18 10:10
坦白講, 最緊要個小朋友要習慣溫書先, 咁會怏手啲同合作啲.

星期六/日可以溫下, 唔一定要堆哂平日做(因平 ...
謝謝!
‹ 上一主題|下一主題