用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 老師覺得教小學低賤:我會考中文A㗎
樓主: long0
go

老師覺得教小學低賤:我會考中文A㗎 [複製鏈接]

醒目開學勳章

simonwan 發表於 17-10-18 11:05
好多學校給家長的通告寫“貴家長“!!!
貴子弟是你的孩子的意思。
貴家長是你的家長的意思。
貴家長

講番單新聞,先不論報導中的老師態度有問題,無敬業樂業。單單佢以爲會考拿 A 就覺得自己中文好好呢點,就知佢未見過大蛇痾尿。

Jane1983 發表於 17-10-18 10:25
回覆 mianyang_99 的帖子

無計啦,時易勢易。我地當年廣教中,而家普教中,已經難教小朋友發音。如果寫字 ...
講開普教中, 有一次, 同阿妹讀課文, 個誰(shei)字, 阿妹讀極都讀(水), 我話讀(死), 仲鬧佢連個死字都唔識讀。點知第二日返office問個native既普通人, 佢話阿妹先讀得啱 果晚返去同阿妹講返佢啱, 我幾驚呀。好彩阿妹大人有大量, 一早原諒咗我。下次都係上網聽返穩陣D。

Jane1983    發表於 17-10-19 14:14

simonwan 發表於 17-10-18 21:06
講番單新聞,先不論報導中的老師態度有問題,無敬業樂業。單單佢以爲會考拿 A 就覺得自己中文好好呢點,就 ...

會考攞 A 。唔知高考中化咩 grade 呢?

little_yolky 發表於 17-10-19 13:58
講開普教中, 有一次, 同阿妹讀課文, 個誰(shei)字, 阿妹讀極都讀(水), 我話讀(死), 仲鬧佢連個死字都唔識讀 ...

Both are correct!

回覆樓主:

先唔去討論教席高尚、薪酬等問題,教師是否有教德是很難量度,只能說此行業「非誠勿擾」,唔喜歡小朋友既請手下留情,另謀高就,冇人會知關埋班房門後,小朋友受既係乜對待。

兒: 媽看,新水樽好像漏水了。
媽: 係呀,為什麼呢?好可惜。
兒: 可能那天給老師掉書包時,水樽跑了出來撞到椅子吧!
媽: 為什麼被老師掉書包?
兒: 不知道,我也有把頭挨在桌子上。老師忽然掉走我桌上的書包要我到門口旁邊罰企。
媽: 那不可能! 試想想自己跟別人姿體上有什麼分別?我們必須找出原因,下次學乖。
兒: ……呀! 可能我把腿挎得太開,把頭躲在書包背……
媽: 總之格衰是嗎?那企了很久?老師還跟你說什麼?
兒: 沒有……企了幾個字。她跟全班說,今天是最後一天上課,明年就升三年級了,必須努力進步喔!……那麼她的意思是同學們要進步,我就不用進步?(眼睛紅了)……最後她跟我説的是,你呀!返埋位。接著就放學了。
媽: 多可惜受罰來結束一個學年,原來老師對你也很惡是嗎?
兒: 係呀老師經常掉同學書包……(慣性差開焦點)。但鬧得我最多嘅係你呀!媽。
媽: 我愛你才要教好你,我想你只給我鬧,出到去人見人讚……行為舉止很重要……那,你嬲老師嗎?
兒: 少少……不可以嬲老師,她教識我好多野。不過我還是喜歡回幼稚園多過升級呀!
媽: 那發場好夢,快點去睡。
就是只差這一點點,你就可以普通小朋友一樣健康成長,別氣妥!

醒目開學勳章

nerolibaby 發表於 17-10-19 14:31
會考攞 A 。唔知高考中化咩 grade 呢?
篇報道有講高考都攞A

醒目開學勳章

tutik 發表於 17-10-20 10:39
先唔去討論教席高尚、薪酬等問題,教師是否有教德是很難量度,只能說此行業「非誠勿擾」,唔喜歡小朋友既請 ...
你仔老師係typical罰咗又唔講清楚原因,所以小朋友會繼續犯錯,老師又繼續罰,形成惡性循環。

bobbob 發表於 17-10-20 11:32
篇報道有講高考都攞A

哦…我搭緊地鐵冇按入去。
IQ 高但唔識同人相處都係問題

某大學校長給家長的一封信
http://stat.nutc.edu.tw/files/14-1026-10555,r125-1.php

內容

bobbob 發表於 17-10-18 10:53
英文老師出家長信寫錯grammar用錯字都見唔少

家長信錯,無乜大影響,我見過名小默書要背默,過遍野錯漏不少,真係害人子弟。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

long0 發表於 17-10-17 21:39
https://hk.news.yahoo.com/%E8%80%81%E5%B8%AB%E8%A6%BA%E5%BE%97%E6%95%99%E5%B0%8F%E5%AD%B8%E4%BD%8E%E ...

隔離Po有一兩位教育界的網友,言談間真的認為教師是低下職業,家長社會不要對教師的專業有非分之想。所謂非分之想是用心教,留意孩子德育,思考方面的事。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 17-10-22 12:58
隔離Po有一兩位教育界的網友,言談間真的認為教師是低下職業,家長社會不要對教師的專業有非分之想。所謂 ...
我自己遇過既老師99%都係用心教既好老師, 所以, 有「非分之想」, 都係咁要求小朋友既老師。暫時, 阿女們既老師仍然都仲係用心教既好老師。唔知係好老師D quota俾我哋三母女用晒, 定係我哋要求低呢...........點解你哋咁黑仔。

little_yolky 發表於 17-10-24 16:45
我自己遇過既老師99%都係用心教既好老師, 所以, 有「非分之想」, 都係咁要求小朋友既老師。暫時, 阿女們既 ...

在我來說,所有不把孩子利益放在重要位置上的敎育人員,就是不稱職。例如因為一些不殺校不影響 banding, 不影響升學的評估,因為一些教育局的「壓力」,學校把壓力下放到孩子,過量操練題目,甚至整個課程內容也跟評估試題走,就是莫視孩子利益的校長老師。

其實係自己是教育界的V君說教師從無專業可言,「教育專業人員協會」中的專業是笑話。有專門的教育大學,但沒有教育專業,真耐人尋味。

shadeslayer 發表於 17-10-24 20:46
在我來說,所有不把孩子利益放在重要位置上的敎育人員,就是不稱職。例如因為一些不殺校不影響 banding,  ...
我們學校完全沒有TSA、BCA的操練壓力。至於談到課程內容跟TSA考核模式這個問題, 其實我唔覺得有任何問題, 因為考核模式都是一些語文運用、正常數學計算、應用題等等, 如果你做過TSA pass paper, 你會了解, 其實不深的, 是正常小學生程度。當然, 如果要計算孩子最大利益, 就一定是少功課, 多閱讀, 多project, 不默書了, 不過, 學生來自五湖四海, 不是每個家庭都有足夠支援, 要每家父母天天放工不煲韓劇, 而跟小朋友伴讀30分鐘, 我諗已經好難實行了。現在仍然是很多父母, 小朋友升中一定要英中, 自行要越級挑戰的年代, 教育的專業到底是什麼?

我們學校校長已經是無可挑剔了, 老師團隊都算是以小朋友利益為依歸, 不過, 成績就是二線的成績, 年年都見到中上的小朋友跳船去其他學校, 跳到今年小五上學期都有人跳緊, 心裡實在是很難過。大部份家長還是先選擇成績好的。

little_yolky 發表於 17-10-25 09:37
我們學校完全沒有TSA、BCA的操練壓力。至於談到課程內容跟TSA考核模式這個問題, 其實我唔覺得有任何問題,  ...

教育是很復雜的事,人人都會影響 outcome, 但每個角式,老師,校長,教育局,教協,家長,也應該刻盡本分,為孩子着想。因為孩子是社會的未來,沒有受良好教育的年輕人的社會,是個無希望的社會。

學校把TSA壓力下放操學生,便是離譜。

課程完全跟考試走的,是補習社,不是學校。

隔離Po有一兩位教育界的網友,言談間真的認為教師是低下職業,家長社會不要對教師的專業有非分之想。所謂非分之想是用心教,留意孩子德育,思考方面的事。

教師絕不是低下職業。人工好,社會期望大,怎會是低下職業呢?

教師,有專業一面,也有普通人一面,有時家長一廂情願地無時無刻以專業一面要求教師,這也是其辛苦原因。

教育界的V君說教師從無專業可言,「教育專業人員協會」中的專業是笑話。

最近忙,少上BK。教師怎會無專業可言呢?不過,我同意「教育專業人員協會」中的專業是笑話。

例如,保良局光頭副校和學生發生性關係一事,「教育專業人員協會」有冇跟進呢?

自己讀得好, 唔代表識教架... 希望為人師表的, 都有熱誠去教小朋友.

judy 發表於 17-10-25 16:49
教師絕不是低下職業。人工好,社會期望大,怎會是低下職業呢?

教師,有專業一面,也有普通人一面,有時 ...
雖然教師都係普通人一個, 但係佢哋真係專業既, 我唔能夠接受一位教師, 响佢公餘時間, 大庭廣眾講粗口係咁鬧警察。又或者著超短迷你裙或tube top。
‹ 上一主題|下一主題