用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇試過俾校務處嚇親?
go

有冇試過俾校務處嚇親? [複製鏈接]

今朝校務處打嚟,我心裡很奇怪,因之前無接過佢地電話。

校: 我係xxx(學校名)打嚟,我同你確認,你小朋友叫咩名?
我: xxx (我心諗,會否騙案?)
校: 佢出生日期?
我: x月x日,佢無咩事嘛? (心裡有點急,因為要確認資料,好似有咩要事咁)
校: 咁佢出生年份呢?
我: xxxx年  (我心諗大件事,之前手腳跌到流晒血,學校都無通知,無帶功課都只是email提我,問佢咩事又唔答我。)
校: 你填錯咗資料喎。
我: 哦 (原來咁咋,一早講我唔駛咁驚)
   0    0    0    0

係呀,突然打來,真係會嚇親。好彩無事!

Charlie妹 發表於 17-10-17 12:15

校: 我係xxx(學校名)打嚟,我同你確認,你小朋友 ...
點解你會答佢? 我會覺得係行騙電話。

little_yolky 發表於 17-10-17 12:36
點解你會答佢? 我會覺得係行騙電話。

因為我女學校好冷門,所以佢講到校名,我都信住佢先。其實初初都諗住騙案,哈哈。

边有人禁问野㗎!梗係話:X太,我地係Xx学校打黎,小朋友填既資料表好似有d问題,想同你核对下資料……禁先啱嘛~

Yanamami 發表於 17-10-17 14:33
边有人禁问野㗎!梗係話:X太,我地係Xx学校打黎,小朋友填既資料表好似有d问題,想同你核对下資料……禁先 ...

咪係囉!你講得啱呀!我初初以為個女入咗醫院,所以要問咁清楚先講得咩事。

Charlie妹 發表於 17-10-17 12:15

校: 我係xxx(學校名)打嚟,我同你確認,你小朋友 ...

對方只係講校務打黎,無講係邊個老師? 如果資料填錯, 係咪應該派返俾同學返屋企再填過。 呢啲個人資料, 填完家長要簽名確定架喎。

Yanamami 發表於 17-10-17 14:33
边有人禁问野㗎!梗係話:X太,我地係Xx学校打黎,小朋友填既資料表好似有d问題,想同你核对下資料……禁先 ...

我哋學校打嚟, 第一句一定係標準開場白:唔該XXX家長。我係XXX學校既XXX老師。

回覆樓主:

總之來電顯示學校打嚟, 個心已涼左一截, 一係病一係有流血事件, 呢2樣走唔甩
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

little_yolky 發表於 17-10-17 14:41
我哋學校打嚟, 第一句一定係標準開場白:唔該XXX家長。我係XXX學校既XXX老師。 ...
总之乜人边度打黎都好,正確既telephone manner係要先道明自己來电原因,唔好等对方一头霧水先啱~

醒目開學勳章

回覆樓主:

我試過一次,
學校打黎: 我係Xxx學校,你小朋友Xxx今日無返學,請問咩事請假
我:下?(emoji) 我今朝親自送佢返到學校先離開,點會無返學?
學校:班主任點名簿無點名喎!咁我上課室問下先 再打返比家長你
我:好!我仔一定有返學
過咗10分鐘,學校打黎話老師點名時仔去咗洗手間,所以未點到佢名(emoji),果次真係比學校嚇到心離一離(emoji)

回覆樓主:

有次校車姨姨打嚟:X太,XXX今日放學搭唔搭校車?
我:搭呀!
姨姨:好呀!
5分鐘後又打嚟:我仲未見到XXX落嚟喎。
我(個心驚緊):佢搭㗎,你等多陣。
3分鐘後又打嚟:XXY家長吖,我仲未見到佢喎!
我:我個女係XXX, 唔係XXY喎!
姨姨:唉呀…XXY今日唔搭喎,攪錯咗添,唔好意思。
放學話俾我聽唔見咗個囡,真係慌到呢!

little_yolky    發表於 17-10-26 09:00

回覆樓主:

我會自己打回去校務處詢問,不會這麼老實回答陌生人。

醒目開學勳章

回覆樓主:

今日我比小學班主任打黎嚇親,我以亞女有咩事,講完一大倫,原來只係普通閒話家常,講下平時在學校情況&關心下我女,冇重點。
其實老師已經好忙,仲有時間打黎傾計,我覺得呢位老師好認真同關心學生。
‹ 上一主題|下一主題