用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 如果係S位學生, 應該點樣報升小學?
go

[其他] 如果係S位學生, 應該點樣報升小學? [複製鏈接]

如果係S位學生, 應該點樣報升小學? 有無經驗可以分享一下? 謝謝!
   0    0    0    0

回覆樓主

你講主流學校定特殊小學?

KCHK 發表於 17-10-17 13:27
你講主流學校定特殊小學?

普通同特殊既申請過程

bbjoanna 發表於 17-10-17 14:19
普通同特殊既申請過程

先講主流, 無特別,就係自行, 自行唔得就大抽獎, 然後等派位。 如果是特殊學校,通常在11月前教育署會有人打電話比你,會寄一份野比你, 內有兩張問卷,一張你填,一張比學校填, 然後就等做評估, 做完評估如果可以入主流就會pass 資料去教育局呢位小朋友需要咩野服務。如果係入特殊學校就會有教育署人打電話比你叫你選擇學校(先抽本區, 抽唔到心水學校就抽跨網, 再唔中就抽全港),總之會派一間特殊學校比你。如果在主流自行已經抽中左及注冊左學校但又建議入特殊學校的,教育署也會有人打電話問你決定,總之就係呢位小朋友一定要在九月一日開學前會有一間學校派比佢,也唔會出現主流特殊也hold 住學位的情況

KCHK 發表於 17-10-17 16:27
先講主流, 無特別,就係自行, 自行唔得就大抽獎, 然後等派位。 如果是特殊學校,通常在11月前教育署會有人 ...

但如果中途搬屋係咪唔可參加大抽獎?

bbjoanna 發表於 17-10-23 18:46
但如果中途搬屋係咪唔可參加大抽獎?

可以參加,不過搬屋就最好唔好在這時間, 因為你一轉左地址, 你又已經填好大抽獎舊地址,咁教育署只會比仲有位的學校(咁你變左無得選擇),除非你無咩所謂派到邊間讀邊間。
‹ 上一主題|下一主題