用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 報考分兩輪收生的學校
go

報考分兩輪收生的學校 [複製鏈接]

有部分學校係分兩輪甚至三輪收生的, 第一輪收生額通常比第二輪多, 如此類推.
其中一間心儀學校, 第一輪面試係12月頭, 而我地學校係12月中先呈二, 如果我報第一輪的話, 咁學校係咪只會睇我呈一的成績? 還是都會等埋呈二, 12月尾先問教育局取學生排名?

如果只睇呈一, 而我本身呈一又考得麻麻地, 諗住努力呈二拉返, 咁我係咪應該報第二輪, 賻吓呈二後會拉返高少少?
   1    0    0    0

chanwendy 發表於 17-10-17 10:10
有部分學校係分兩輪甚至三輪收生的, 第一輪收生額通常比第二輪多, 如此類推.
其中一間心儀學校, 第一輪面試係12月頭, 而我地學校係12月中先呈二, 如果我報第一輪的話, 咁學校係咪只會睇我呈一的成績? 還是都會等埋呈二, 12月尾先問教育局取學生排名?
如果只睇呈一, 而我本身呈一又考得麻麻地, 諗住努力呈二拉返, 咁我係咪應該報第二輪, 賻吓呈二後會拉返高少少?

如我無記錯, 你其中一間心儀直資好似係長沙灣嘅基督教崇真中學?

舊年資料: 第一輪收生網友收到 offer 係12月29日開始, 而我係1月3日後補電話通知取錄再後補取錄信 (pls refer to https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3388942&extra=page%3D2&page=6)

你自己衡量吓12月尾間中學第一輪收生出取錄信時你小朋友嘅呈二有無機會趕得切交到去心儀中學俾佢哋考慮? 如果趕唔切交, 間中學只有以你小朋友呈一成績及面試去決定是否收你小朋友的

教育局學生排名好似係出年2尾-3月嘅事, 唔會係咁早年尾出俾直資嘅

小時了了 發表於 17-10-17 10:26
如我無記錯, 你其中一間心儀直資好似係長沙灣嘅基督教崇真中學?

舊年資料: 第一輪收生網友收到 offer 係1 ...
一定趕唔到, 我地一月先派成績表的.  直資學校唔係都可以問教育局取所有報考學生的排名的嗎?
我都有印象第一批收生通知係12月尾, 如果註冊咗, 係咪自行都報唔到架喇?
其實如果有幾輪收生的, 如果第一輪唔收, 可唔可以第二輪報過呢?

chanwendy 發表於 17-10-17 10:45
一定趕唔到, 我地一月先派成績表的.  直資學校唔係都可以問教育局取所有報考學生的排名的嗎?
我都有印象第一批收生通知係12月尾, 如果註冊咗, 係咪自行都報唔到架喇?
其實如果有幾輪收生的, 如果第一輪唔收, 可唔可以第二輪報過呢?

直資學校唔係都可以問教育局取所有報考學生的排名的嗎? --- 係呀, 但係教育局好似都係2月尾3月俾直資的. 官津校好多時就係等埋教育局呢個排名先至出自行面試信(如果唔係全部都有得 In的話). 直資方面, 又係好多網友口中嘅新進一線直資, 都係2月尾3月頭等埋教育局排名才出取錄信的

如果註冊咗, 係咪自行都報唔到架喇 ----- 唔係, 舊年我註冊完直資, 照報兩間自行津校, 亦都有信通知有得 In 呢兩間津校, 只係我最心儀間直資收咗, 阿女先至無去  In

小時了了 發表於 17-10-17 10:52
直資學校唔係都可以問教育局取所有報考學生的排名的嗎? --- 係呀, 但係教育局好似都係2月尾3月俾直資的.  ...
唔該晒, 咁我再好好諗吓先.

chanwendy 發表於 17-10-17 11:01
加油! 祝福您小朋友可以入到適合嘅中學

chanwendy 發表於 17-10-17 11:01
直資大部份都會考慮埋小四同小五上學期成績的, 第一輪始終位多, 如果唔影響呈二準備, 先報會好D, 最多呈二成績好, 後補資料俾學校for reference。

回覆 little_yolky 的帖子

我都諗住報崇真第一輪, 阿女呈一考得唔錯, 而且第一輪收人多D, 機會大D, 不過考到我都未必讀, 只係想比個面試機會比阿女, 見下世面

利用直資練面試, 不是新招, 以前聽過某直資校校長講, 一睇成績就知! 所以有直資校不是全"in".

回覆 CheungAA 的帖子

搵番同LEVEL果D直資咪得囉

小時了了 發表於 17-10-17 10:52
直資學校唔係都可以問教育局取所有報考學生的排名的嗎? --- 係呀, 但係教育局好似都係2月尾3月俾直資的.  ...

不明白啊⋯⋯請問點解直資收左,仲可以自行?因為末去注冊?有某些直資可以?

‹ 上一主題|下一主題