用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 【家長八達通】協恩取消小學留位 中一180學額全開放 ...
樓主: HM168
go

【家長八達通】協恩取消小學留位 中一180學額全開放   [複製鏈接]

chingmon 發表於 17-10-17 21:03
協小真係甘差?協小有幾多%學生屬band1組別?

以往實際上無人知,因為有8成(不論Banding)直上協恩中學。

但今年會見真章。

剛上中一那批餘下15∼20%要派位的,考到直資的不錯,單純派位的不是太好。

kimberlybaby 發表於 17-10-19 22:25
大約8成
津小有八成Band 1學生?  是否計錯數?

cloudcloudrobot 發表於 17-10-20 09:49
好明顯係以為過往可以直升HY中學就係B1學生既諗法
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

邊間咁勁可以講黎聽吓嗎?

nobody2018 發表於 17-10-20 10:59
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

邊間咁勁可以講黎聽吓嗎?

九龍區三大名私小之一
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cloudcloudrobot 發表於 17-10-20 09:49
真架... 之前校長講協小計全港係有8成band 1 , 本區就6成

hugub 發表於 17-10-20 11:26
真架... 之前校長講協小計全港係有8成band 1 , 本區就6成
我唔信, 你叫佢夠膽就公開份EDB俾佢既資料俾校內家長睇吓

如果有8成全港B1, 中學部真係會脫龍?

mother904    發表於 17-10-20 13:24

hugub 發表於 17-10-20 11:26

協恩小學 校長講?

hkpapa852 發表於 17-10-20 11:31

喺 5  Band 時代, 協小上唔返協中嘅同學絕大部分派去培道或丘佐榮。 有可能當時協中只收 Band 1,外人如是,自己人如是。如果換算返 5 Band, 理論上而家嘅 Band 1其實包括喺 5 Band 時代嘅 Band 1 同 Band 2 頭嘅學生,可能只有 Band1頭嗰六成左右先係協中想要嘅 Band 1。

YolandaTam 發表於 17-10-20 11:54
喺 5  Band 時代, 協小上唔返協中嘅同學絕大部分派去培道或丘佐榮。 有可能當時協中只收 Band 1,外人如是 ...
參考以前類近學校既B1比例 (如MCS同LS),個人估計協小B1學生比例應在50%-70%之間

回覆樓主:

其實協中課程好深吓,部份科目教快,即使外來精英(同學無入運動校隊,應該係睇成績收啩)都追得好辛苦。小女估計係 Band1 中至尾,都要花頗多時間讀書先維持中等成績。我覺得 Band 1 尾或以下同學,入唔到並非損失。

hkpapa852 發表於 17-10-20 11:56
參考以前類近學校既B1比例 (如MCS同LS),個人估計協小B1學生比例應在50%-70%之間
...

同意,因此當年同小女考自行我係報九真同培道,band1 完全唔敢諗,費事做炮灰

hkpapa852 發表於 17-10-20 11:31
你唔信佢..我都冇計woo....咁你自己打去挑佢機叫佢比EDB資料你睇27111263 梁校長

lovebb2 發表於 17-10-20 11:43
協恩小學 校長講?
係...上年家長會講既.... 全港計約8成組別1, 本區就6成BAND 1... 而BAND 3 只係個位數
只係憶述家長會資料,如果有質疑請自行去挑校長機

hkpapa852 發表於 17-10-20 11:56
...
根據樓上會員八到的資料,只有A Grade學生(大約佔兩成)可以直上。如果協小Band 1學生大約有五至七成,我想不透中學部點解只肯收兩成協小生

cloudcloudrobot 發表於 17-10-20 12:25
根據樓上會員八到的資料,只有A Grade學生(大約佔兩成)可以直上。如果協小Band 1學生大約有五至七成,我 ...

請參考我89樓回帖, Band1 頭嗰浸同尾嗰浸水準差別好大吓,如果協中肯收尾嗰浸,根本唔駛轉直資啊!

cloudcloudrobot 發表於 17-10-20 12:25
根據樓上會員八到的資料,只有A Grade學生(大約佔兩成)可以直上。如果協小Band 1學生大約有五至七成,我 ...

因為只想收band 1A學生

參考番學要成為全英中既要求, 協恩中學以往一直係全英一, 即係要至少收到85%全港Top 40%既學生 (即係B1+大部份B2A).

咁協恩中學有一堆直屬學生, 當直屬位以外全收街外B1+B2A (無乜理由唔得啩), 咁唯一影響協恩做唔到英中既, 只有直屬位直升個班學生.

以前協恩中學5班中一收~180人, 直屬位最多99個, 即係99個直屬位中, 要收最少72個B1+B2A學生, 協恩先可以做到全英中

當年(協恩中學未轉直資, 小學班級人數未調整)協小一級最多有120人, 如果以百份比計:

72/120=60%, 所以協小有5X%-6X% B1係比較合理既估計

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-19 22:09
如果真係只得頭20咁少,咁真係絶情,我哋小學頭20都考到協恩啦,仲洗乜咁辛苦搏入協小啫  ...

你嗰間考頭20應該會難d

雖然事不太關己,但真諗唔明何解要脫龍,其實HY近年DSE成績都唔差,做咩要賴小學部唔掂

‹ 上一主題|下一主題