用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小勁過優才真道聖馬加和港同!
樓主: waymon
go

音小勁過優才真道聖馬加和港同!   [複製鏈接]

haihaimom 發表於 17-10-17 08:29
回覆 GSS 的帖子

的確港小的英文課程有別於傳統小學,以閱讀帶動學習,以中小來說,做得相當唔錯,近年亦 ...

港小注重閱讀
但兒童文學來說
英文既世界比中文世界有趣得多
小朋友自然喜歡睇英文書多過中文
英文水平當然會比中文好

LinusYip 發表於 17-10-16 18:17
所以兩大神校叫做神校囉

雖然我都好好奇點樣可以做得到
認真去睇, 只有DGS係做得好. DGS大部份學生都係來自DGJS

反之, SPCC中一已加入3X%-4X%街外人, 加上中一後年年有收插班, 中四中五既IBDP亦接受外校生報考

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-16 15:56
其實都想知, 有幾多家長真係知道各校水平? 咪又係人云亦云為主

另一間年年都超多人跳船既聖瑪加利, 未有一 ...

我都估只10%人會去看看其學校升中、以至 DSE 成績..
冇架,大部分人都係懶或冇興趣,以至製造一大堆似是而非的籍口: 包括 十二年變化好大架使乜咁緊張、神校一定包飛王腾達架、我個仔唔谷得架、一个老師一个校工都改變好大啦,唸咁多…………等

個人認為以上全部理由都可以係啱……但自己必須先明白遊戲規則後才可以说,不是到六年班先知升中難过升小, 亦不是靠運、靠阿仔个人能力求其入一间,. 之後再算

醒目開學勳章 王國長老

gwenstephen 發表於 17-10-17 09:49
我都估只10%人會去看看其學校升中、以至 DSE 成績..
冇架,大部分人都係懶或冇興趣,以至製造一大堆似是 ...

唔睇唔緊要架!個人選擇
但唔好睇d唔睇d,然後將自己所知果10%當宇宙真理,懶醒咁誤導人。
我都市人有強迫症,會忍唔住厚多士

hkpapa852 發表於 17-10-16 13:36
以2015同2016年兩年既DSE成績, 應該只有呢幾間"新派直資龍校"既中學部好過音中

港同
SMC沒有公佈中文科成績, 但總體比培僑, 福中要好嗎?

jjerry 發表於 17-10-17 16:47
SMC沒有公佈中文科成績, 但總體比培僑, 福中要好嗎?
SMC同比較多NCS, 佢地可以用外言代替中文.

佢地外語達標率(等同中文達3)係9X%.

而且2014-2015和2015-2016呢兩年, 入3大比例都至少有2X%, 比培僑和福建還要高
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ICQM is good, but can't say it is better than the said schools. It depends on what areas you are comparing.

hkpapa852 發表於 17-10-17 17:16

福中我没留意,因太遠我家了。培橋同SMC我有留意。前兩年,兩間都考得不錯, 前兩年培橋入3大我所知都是25%左右, SMC也差不多, 但相信不會比培橋高。培橋今年有親生仔,只計入HKU已有23%, 3大則有35%, 以龍校來説,我認為很不錯的。

hkpapa852 發表於 17-10-17 17:16

如我沒看錯,港同入三大是否有46%?

sunflower2000 發表於 17-10-17 20:35
福中我没留意,因太遠我家了。培橋同SMC我有留意。前兩年,兩間都考得不錯, 前兩年培橋入3大我所知都是25%左 ...

培僑成績今年詳細D。

但之前果D,睇多幾次睇吓搵唔搵到用咗咩語言/統計偽術吧!

IICHENG 發表於 17-10-17 21:42
如我沒看錯,港同入三大是否有46%?

港同2017年DSE的確有呢個成績

hkpapa852 發表於 17-10-18 08:23

我都想知埋德望入三大及八大的比率

IICHENG 發表於 17-10-18 08:25
我都想知埋德望入三大及八大的比率

未公佈

GH通常只公佈升讀Local degree比例,唔係年年會再有breakdown

hkpapa852 發表於 17-10-18 08:23

乜唔係41.x%咋咩?

我覺得龍校保持成績好來來去去果三招:

1. 收一啲家庭背景比較好既學生,可以有(大量)外補,家人有時間照顧(如full time mum),...
2. 汰弱留強,並大量吸收尖子
3. 死谷爛谷

Dgs用第一招較多,其他名校就首兩/三招並用

LinusYip 發表於 17-10-18 08:43

乜唔係41.x%咋咩?

以港同為例
1. 學生家庭背境係差唔多,應該比津校好些
2. 汰弱留強,汰弱就冇,留強就有,都希望吸引尖子升中繼續留喺書院。上到中學,可能學生差異會較大,應該津校會好一些。
3.死谷難谷,真係唔覺,默書又少,小一小二冇考試,常識去到小五先考,唔考時事(好多學校其實係家長準備,睇bk就知),校內好似每月都有常識問答比賽,以鼓勵代替強迫溫習。

angieody    發表於 17-10-18 14:20

siden 發表於 17-10-15 22:53
真係唔覺好好喎

X2

gwenstephen 發表於 17-10-17 09:49
冇架,大部分人都係懶或冇興趣,以至製造一大堆似是 ...

Well said

乜唔係41.x%咋咩?
2)應該是汰弱招強。
其實若學生盡左力都跟唔到,又或父母不能接受名次低,轉校不一定是壞事。有冇d招唔到兵汰弱去做靚條數就唔知la

乜唔係41.x%咋咩?
fair comments.

WAH91 發表於 17-10-16 07:54
我小朋友而家係音小G1學生,勁唔勁我唔知,其實亦無需要比較。人地成績叻唔等如您小朋友都一樣,人地成績唔 ...

同意!睇dse比率代表唔到啲乜
‹ 上一主題|下一主題