用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 音小勁過優才真道聖馬加和港同!
樓主: waymon
go

音小勁過優才真道聖馬加和港同!   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-10-16 13:29
作為大水泡,佢中學部可以做出嚟既成績,已經可以叫不少較佢更受歡迎既一條龍直資學校汗顏了!
...

即音小 dse成績 好過那些 龍校?

lovebb2 發表於 17-10-16 13:32
即音小 dse成績 好過那些 龍校?
以2015同2016年兩年既DSE成績, 應該只有呢幾間"新派直資龍校"既中學部好過音中

港同
優才
聖瑪加利
培僑
福中

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-16 13:36
以2015同2016年兩年既DSE成績, 應該只有呢幾間"新派直資龍校"既中學部好過音中

港同

港同

公道說,音小其實係一間唔錯的學校。

又無聊地俾D數字大家研究吓:

畢業年度中學名稱3322率主科5+率主科4+率主科3+率主科2+率
2014-2015
港大同學會書院
64.30%9.5%/29.4%/32.5%/20.6%29.4%/77%/64.3%/56.3%

聖瑪加利男女英文中學

?/32.8%/28.4%/?

98.2%/100%/100%/100%

基督教國際音樂中學
72.3%-78.7%??/25.5%/34%/??
78.7%/95.7%/??/????/??/97.9%/100%

保良局羅氏基金中學
<=68.5%
~30%/~43%/~75%/~38%68.5%/94.5%/?/?~95%/~98%/100%/97.8%

優才(楊殷有娣)書院
87% (33222)
57%/63.8%/71%/37.7%?/97%/?/?

真道書院 (DSE)
54.64%

89.7%/100%/96.9%/93.8%

播道書院
55% (33222)

福建中學
70.5% (33222)
39.6%/32.3%/60.5%/45.5%78.6%/82%/??/??99.5%/99.5%/100%/98.9%
2015-2016
港大同學會書院
78.60%20.7%/57.9%/47.1%/34.3%

聖瑪加利男女英文中學

?/42.2%/19.3%/?

基督教國際音樂中學
77.2%-80.7%??/21.1%/29.8%/??
80.7%/96.5%/<80%/<80%??/??/100%/100%

保良局羅氏基金中學
<=62.9%
~30%/~48%/~72%/~40%64.9%/90.5%/?/?100%/100%/100%/97.3%

優才(楊殷有娣)書院
79.3% (33222)25.9%/10.3%/31%/13.8%

真道書院 (DSE)
63.28%

92.9%/97.6%/95.3%/97.6%

播道書院
62.4% (33222)
22.9%/41.3%/50.5%/35.8%65.1%/89.9%/75.2%/75.2%94.5%/100%/95.4%/94.5%

福建中學
65.9% (33222)
41.2%/37.4%/57.1%/51.6%76.9%/84.1%/??/??100%/99.5%/98.9%/99.5%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

港同

長沙湾崇真呢?

hkpapa852 發表於 17-10-16 14:10
又無聊地俾D數字大家研究吓:

謝謝分享,一直仲以為真道、播道、羅氏必勝音小添…………原來如此。 咁睇崇真凍过水

waymon 發表於 17-10-15 22:19
聽老師說

音小上年收了123個LH學生,最後只有3個讀,你又點睇?

醒目開學勳章 王國長老

IICHENG 發表於 17-10-16 14:40
平心而論, 音小係好大進步, 點解LH生唔選....志不在此囉

IICHENG 發表於 17-10-16 14:40

如果LH已收123個學生,咁加埋其他幼稚園,音小未超派好多offer?

Charlotte_mom 發表於 17-10-16 14:45
平心而論, 音小係好大進步, 點解LH生唔選....志不在此囉

Agree x2

gwenstephen 發表於 17-10-16 14:32

長沙湾崇真呢?
長崇唔算係龍校.... 佢既DSE成績, 同播道相近

音小 is a very very caring school.

回覆 hkpapa852 的帖子

這樣看港同,優才,福小,好像很不錯啊!

回覆樓主

音小唔係唔好

只係冇楼主講到咁好

回覆樓主:

其實各位家長在呢個話題上想表達什麼?想藉着貴子女入讀邊間學校在親友前可感到光榮,有面?我相信每間學校都有自己長短處,是否貴子女這一刻入到家長們心儀的所謂神校就代表他們-定適應,前途光明?甚至將來必定跟得上該校學業成績?

唔好意思, 可以教我睇嗎?
EG. 基督教國際音樂中學
3322率: 77.2%-80.7%        -->點解係range?
主科5+率: ??/21.1%/29.8%/??        -->meaning Chi/ Eng/ Math/ LIb Study attaining 5+?  
主科4+率: 80.7%/96.5%/<80%/<80%        --> meaning Chi/ Eng/ Math/ LIb Study attaining 4+?
謝謝!!

Charlotte_mom 發表於 17-10-16 14:45
唔好講LH. 我諗SC 都未必多人TAKE

個問題係.樓主似乎別有用心去推高  "音小"

若言佢質素咁高, 點解咁多家長唔放佢做首選, 當作SPARE先?

音小班用家本來就底調,真係多得佢唔少

港同

點解沒聖保羅中學?

IICHENG 發表於 17-10-16 15:19
點解沒聖保羅中學?

我想多口一問港同和聖保羅中學的DSE比較?
‹ 上一主題|下一主題