用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中學是否應提供統一的主要升學數據,方便大家比較選校 ...
go

中學是否應提供統一的主要升學數據,方便大家比較選校 [複製鏈接]

中學是否應提供統一的主要升學數據,方便大家比較選校。如都以考試總人數為基數,提供入三大政府資助學士學位,入八大政府資助學士學位,自費入八大學士學位,非八大學士學位,入海外學士學位,及入本地八大副學士學位等數據。
   0    0    0    0

Arabellahk 發表於 17-10-15 13:32
中學是否應提供統一的主要升學數據,方便大家比較選校。如都以考試總人數為基數,提供入三大政府資助學士學 ...
對申請者有利,但對部份學校無益。

回覆樓主:

中學唔會間間咁有吉士打開肚皮公開比人知自己業績!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

就係唔想俾你比較,禁都唔明?

chunyatmama    發表於 17-10-24 11:56
YuenBaBa    發表於 17-10-16 12:16
王家爸爸    發表於 17-10-15 23:46
Ktfk    發表於 17-10-15 19:41

好多中‍覺都覺得無須要咁做而且政府又無規定

回覆樓主:

同上校内貼上dse成績但家長—般看不明白

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

咁政府不嬲都唔主張公開成效
Banding 幾多%唔一定要公佈(就算對當年準備升中家長),TSA 考成點又只可以講「高於」、「遠高於」。以前有得睇視學報告,而家都無了

公開試呢d敏感又機密嘅數據,當然要收埋收埋啦

英華女學校提供的DSE成績比較清楚

按樓主的觀點,很多學校不如乾脆殺校算喇

Arabellahk 發表於 17-10-15 23:48
英華女學校提供的DSE成績比較清楚
睇多D唔同學校既資料同校務報告吧!

坦白講, 英華女校發佈既資料, 其實唔算多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

appraisal 係比老細睇, 唔係比顧客睇

hkpapa852 發表於 17-10-16 09:48
睇多D唔同學校既資料同校務報告吧!

坦白講, 英華女校發佈既資料, 其實唔算多

你認為那幾間較詳呢? ㄧ目了然呢?

Ktfk 發表於 17-10-16 10:32
你認為那幾間較詳呢? ㄧ目了然呢?
DSE成績, 參考荃官同沙官, 入U分佈, 參考曾肇添
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

英華女學校的確沒有荃官、沙官、曾肇添提供的資料多,但入三大、八大的學士學位,感覺沒有用偽術,都是政府資助的學士學位。

Arabellahk 發表於 17-10-16 13:10
英華女學校的確沒有荃官、沙官、曾肇添提供的資料多,但入三大、八大的學士學位,感覺沒有用偽術,都是政府 ...

3大佢可以講到有學士同AD/HD, 本身其實已有問題了

真正用3大名義開辦, 只有UGC degree, 但以附屬學院開辦課程(如SPACE),有degree, AD同HD

咁英華女校納入作港大既degree, 是否100% UGC degree呢?

港大同SPACE,大家真係認為無分別?

Ktfk    發表於 17-10-16 13:54

hkpapa852 發表於 17-10-16 13:16
3大佢可以講到有學士同AD/HD, 本身其實已有問題了

真正用3大名義開辦, 只有UGC degree, 但以附屬學院開辦 ...
若英華女校3大、8大含其他學位,UGC degree會更低,不知還夠不夠Band1A中學的標準?

Arabellahk 發表於 17-10-16 14:01
若英華女校3大、8大含其他學位,UGC degree會更低,不知還夠不夠Band1A中學的標準?
...
入U率唔能夠直接反映學生成績, 只有DSE成績, 才能告訴你學校既水平

hkpapa852 發表於 17-10-16 14:09
入U率唔能夠直接反映學生成績, 只有DSE成績, 才能告訴你學校既水平
中學公佈的DSE成績是否準確?

Arabellahk 發表於 17-10-16 14:25
中學公佈的DSE成績是否準確?
要作假的人, 無論公佈既係咩資料, 總有方法作假

研究吓吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3530763

Arabellahk    發表於 17-10-16 17:34

nillnill 發表於 17-10-16 00:07
按樓主的觀點,很多學校不如乾脆殺校算喇
中學公佈清晰的升學數據,增加透明度,只是讓大家方便,與殺校無關。即使學校提供的資料有限,大部分家長也會通過各種渠道了解學校的真實情況。目前,還未有一所中學因升學數據被大家知道,而被殺校。
‹ 上一主題|下一主題