用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 有無預備2018讀Year7既家長可以一齊分享下? ...
go

有無預備2018讀Year7既家長可以一齊分享下? [複製鏈接]

揀左三間
第一間已經做左Skype interview,學校好滿意,話會half term後比卷阿囡做test
第二間已經遞左報名表,等二月考試
第三間,校長黎左香港,星期六會見校長做interview
依家反而擔心,因為個agent話第一間禁快比卷做test,除非做得好差,唔係既話,會好快覆收個囡,我地應該未等唔到其餘兩間既考試就要覆讀唔讀!
最慘係個囡最鍾意既係第二間學校!
有有其他家長都係2018送小朋友去外國?大家可以分享下嗎?
   2    0    0    0

回覆樓主:

Y7一般容易入學,如想遲D考第-間,同agent講吓如—定要原因可話要應付升中呈分試先

blue_label 發表於 17-10-15 13:18
揀左三間
第一間已經做左Skype interview,學校好滿意,話會half term後比卷阿囡做test
第二間已經遞左報名 ...

要幾時交 deposit?

ipadress 發表於 17-10-15 19:43
咁要幾多年級申請 Year 7 ?  中一 = Y7  ??

year 7 應該係中一,11歲。

我之前問過agent, 如果小朋友係9月1日前出世,可以讀完小五就過去讀year 7。

ipadress 發表於 17-10-15 20:46
回覆 suger2017 的帖子

THX, 咁是否要比前2年成績表四 + 五年級 ?

係,agent話要睇2年成績表,預早一年報名,應該準備三年級和四年級成績表。須要考筆試與否,就要視乎揀邊間學校。

brother4 發表於 17-10-15 14:44
Y7一般容易入學,如想遲D考第-間,同agent講吓如—定要原因可話要應付升中呈分試先
...
好提意唔該哂但阿囡學校好似無需要考升中試,等我問下Agent用呢個借口得唔得先

jellyfish520 發表於 17-10-15 18:34
要幾時交 deposit?
如果考完ok,就好快要交,因佢位唔多

blue_label 發表於 17-10-15 22:11
如果考完ok,就好快要交,因佢位唔多

明白,唔該晒。因我孩子也是考丫7,這個月會面試和筆試。

blue_label 發表於 17-10-15 22:08
好提意唔該哂但阿囡學校好似無需要考升中試,等我問下Agent用呢個借口得唔得先
...

可以跟agent說要預備學校考試,想考完試後才做test, 應該沒有問題的。我之前也問過agent,通常取得offer後要1個月內交deposit, 祝你成功!

ipadress 發表於 17-10-15 21:18
唔該晒先, 不過英國學校多數會考邊D科目, 香港小學生要點準備?

我係想申請2018年prep school, 今年暑假時,去了幾間agent 諮詢英國升學,取了一些學校資料, 還沒決定報邊間,亦未考試。
Agent話如考試,只考英文和數學2份卷。

‹ 上一主題|下一主題