用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 band2成績, 有邊間直資建議?
樓主: happyelimme
go

band2成績, 有邊間直資建議?   [複製鏈接]

大件仔 發表於 17-10-16 10:32
睇完真係有D流口水, 仲想問寄宿是否一定要?

再分享多少少, 聖士提反書院學費, 如果成功有25%學費減免, 仲平過以下呢2間私立/直資中學

國際基督教優質音樂中學暨小學: 中一每年港幣($59,000.00)  http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/553867.pdf

基督教香港信義會宏信書院: 中一每年港幣 ($69,500.00)
http://applications.edb.gov.hk/schoolsearch/schoolfee/579530.pdf

bobbob 發表於 17-10-16 11:38
呢幾年開始有lht上去嘅學生,羅氏應該少收好多街外客,如果唔係b1(或邊緣人)應該幾難入 ...
參考羅氏同陸慶濤校務報告

2015-2016年, 羅氏中一有148人, 但陸小升上去既, 只有85人, 即係收咗63個街外學生.

63個街外學生都係B1? I don't think so
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

smsiu 發表於 17-10-16 11:26
真的幾吸引,請問有無DSE成績參考,還是多數學生去外國升學.

以下呢個帖有網友分享過呢方面資料

有冇人收到St. Stephen確認信: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3211062&extra=&page=4

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 17-10-16 11:42

2015-2016年, 羅氏中一有148人, 但陸小升上去既, 只有85人, 即係收咗63個街外學 ...
無話佢收嘅全部b1,或者咁講,低過b1嘅一定收少過以前好多。佢哋以前主力收b2,所以可能令先幾年嘅dse成績波動比較大,嚟緊有feeder學生應該會穩定啲

2015-2016年, 羅氏中一有148人, 但陸小升上去既, 只有85人, 即係收咗63個街外學 ...
同埋好似佢地有傾向性咁话比我地知小学直升既小朋友勁过外来果d (22对2). 咁奇实系咪叫人唔好外来入去???

大件仔 發表於 17-10-16 10:32
睇完真係有D流口水, 仲想問寄宿是否一定要?

補充多少少, 舊年我去SSC 簡介會及參觀, 學校好似講過特定住宿計劃學費已包埋, 唔洗額外俾錢.

Remarks: 相比匯基(東九龍)嘅特定住宿計劃, 匯基學費無包, 住宿嗰兩/三個月要額外俾錢的

小時了了 發表於 17-10-16 11:47
以下呢個帖有網友分享過呢方面資料

有冇人收到St. Stephen確認信: https://www.edu-kingdom.com/forum.ph ...

Thanks a lot!

bobbob 發表於 17-10-16 11:50
無話佢收嘅全部b1,或者咁講,低過b1嘅一定收少過以前好多。佢哋以前主力收b2,所以可能令先幾年嘅dse成績 ...
Feeder學生亦一年比一年走得多.

中學部中途離場亦唔少
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

羅氏一定有收B2生,當年曾有家長分享,係好早階段已投降升直屬,面試第二日收call, 咁早放棄直升成績唔會好環境~~~

mcl203 發表於 17-10-16 13:04
羅氏一定有收B2生,當年曾有家長分享,係好早階段已投降升直屬,面試第二日收call, 咁早放棄直升成績唔會 ...
坦白講, 我唔認為TKO同觀塘區既B1學生家長, 會有好多人睇得上羅氏, 甚至呢兩個區內所謂既B1直資中學

所以呢兩區既直資, 收生都無可能全B1 (不過校內家長通常都話學校係非B1不收既)

hkpapa852 發表於 17-10-16 13:08
坦白講, 我唔認為TKO同觀塘區既B1學生家長, 會有好多人睇得上羅氏, 甚至呢兩個區內所謂既B1直資中學
所以呢兩區既直資, 收生都無可能全B1 (不過校內家長通常都話學校係非B1不收既)

嗯!唔好意思, 純個人意見..... 立論好似有偏差 (我紅色 highlight 的字句)....

以我理解, 直資收生係全香港收生的, TKO同觀塘區既B1學生家長 唔選 呢兩個區內所謂既B1直資中學, 唔等於其餘十幾區 B1生唔去報, 唔去考, 唔去讀喎? 好啲嘅直資我相信會吸引到他區的B1生. 純個人意見及見解.

例如:
匯基(東九龍), 校長講到明學生唔多人係觀塘住及讀的, 係好多學生係荃灣, 港島及將軍澳.
拔萃(無論男或女校), 我又唔信啲B1學生好多係住佐敦/九龍塘

小時了了 發表於 17-10-16 13:45
嗯!唔好意思, 純個人意見..... 立論好似有偏差 (我紅色 highlight 的字句)....

以我理解, 直資收生係全 ...
傳統名校既直資, 同"新派直資"既吸引力, 又豈可同日而喻呢?

如果係港島區既學生, 至少有一間中基頂住, 成績好D既仲有SPC, SPCS, SPCC, SSC, 港同
九龍區有NPL, LKP
沙田亦有培僑培基.

如果跨區去考, 都考間有番一定名氣吧! 唔係個個好似你咁細心去分析每間直資學校

小時了了 發表於 17-10-16 13:45

以我理解, 直資收生係全 ...
滙基校長似乎講D唔講D,滙基同救恩有關係,當然有學生渡江啦,滙基位址對港島生交通唔方便,港島中學坊間評語好既亦唔少,亦有兩間直資攔渡江路,似乎,唔會太多家長選擇渡江。同兩拔好唔同,相信兩拔肯盡收本區,家長未必肯行過隔離區~~~

hkpapa852 發表於 17-10-16 12:26

中學部中途離場亦唔少
唔好意思, 不恥下問, "Feeder學生" 係咩野東東呢?

小時了了 發表於 17-10-16 13:55
唔好意思, 不恥下問, "Feeder學生" 係咩野東東呢?
Feeder = 直屬 ~~~

feeder學生, 即係直屬小學既學生, 或者龍校小學部既學生

hkpapa852 發表於 17-10-16 12:26
中學部中途離場亦唔少

少少感慨, 有直屬中學卻有2種際遇, i) "Feeder學生亦一年比一年走得多.中學部中途離場亦唔少", ii) 有啲縱然係B1生但親生阿媽/阿爸(直屬中學) 卻寧收養仔女都唔要親生仔女德望 2018-2019: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3539895&fromuid=1539350

hkpapa852 發表於 17-10-16 13:51
傳統名校既直資, 同"新派直資"既吸引力, 又豈可同日而喻呢?
如果係港島區既學生, 至少有一間中基頂住, 成績好D既仲有SPC, SPCS, SPCC, SSC, 港同
九龍區有NPL, LKP
沙田亦有培僑培基.
如果跨區去考, 都考間有番一定名氣吧! 唔係個個好似你咁細心去分析每間直資學校

以前無咁為意, 俾你咁數一數, 港島區真係幾多好直資

「不恥下問」用錯了, sorry, 職業病。

小時了了    發表於 17-10-16 20:16
2jkidsfather    發表於 17-10-16 14:55

小時了了 發表於 17-10-16 14:28
以前無咁為意, 俾你咁數一數, 港島區真係幾多好直資

計下港島6間直資...再加傳統官津既:

SCGS, YWGS, SSGC, SHCC, SPSS, MSS, SFCC, TLMS, CC, SMS, QC, BPS, SJC, RC, WYHK...etc

但港島只有 ~8000人升中...渡江意欲一向如是...中小幼都係 ~~~

‹ 上一主題|下一主題