用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 車公廟站英藝
go

車公廟站英藝 [複製鏈接]

請問有沒有家長讀緊?感覺如何?
今日去interview,感覺好商業化。
   2    0    0    0

rubywylam 發表於 17-10-14 18:38

讀過幾個月,學術可以,行政麻麻地!

sunwoo1982 發表於 17-10-14 20:34
讀過幾個月,學術可以,行政麻麻地!

想知點行政麻麻?
影響到小朋友鯣嗎?

咁讀唔讀 英藝好, 好擔心

我係K2家長, 我覺得學校好好.
小朋友讀得開心, 又學到嘢.
反而想問句, 點解覺得商業化? 又唔係成日叫你交乜費物費, 都係正常學費/書簿費.

rubywylam 發表於 17-10-14 18:38

只係正常學費/留位費/書簿雜費..

我諗讀得私校都預左呢啲正常費用啦。

aby336 發表於 17-10-15 14:59

我都早幾日in左,我都覺得好商業化
佢派左本書介紹學校,無乜實質內容
另外,唔見佢話升小情況,如果真係好,收咁貴,應該會show自己的學生升小情況,佢網址有,但係,無講邊年同人數

aby336 發表於 17-10-15 14:59

當然我預左要比呢d錢,間間都要比添

Adayuyu88 發表於 17-10-15 11:39
咁讀唔讀 英藝好, 好擔心

我仔仔2年前讀過pn 國際班, 學校語境係唔錯既,小朋友學到好多日常英語對話。最令我驚訝既係本地老師會主動同家長講開始幫小朋友係學校戒片,叫家長係屋企配合。(我唔知其他私幼會唔會都有相同安排) 但學校都有不足之處,例如老師既流失率好高,我仔仔當年果班三位班主任都中途走晒,net一年換左3個,普通話同本地老師學期尾時都走埋。學校行政係有待改善,試過有媽媽比左支票交學費學校話無收到之類。不過呢d 都係當年發生,唔清楚而家係唔係已經改善。
另外功課方面係比較多,pn 學期尾已經接近日日有功課。因我仔仔唔太鍾意填色
之類既野,所以我覺得比較吃力。當然有媽媽覺得功課量適中。
如果想要重視語境既幼稚園,英藝個係一個唔錯既選擇。但如果媽媽想要係家校合作較強既,可能會令你失望。
希望幫到你選擇

Winniebean 發表於 17-10-17 12:37
我仔仔2年前讀過pn 國際班, 學校語境係唔錯既,小朋友學到好多日常英語對話。最令我驚訝既係本地老師會主 ...
雖然我報的不是車公廟站英藝,但都謝謝你的分享。因為真係不是太多人分享這間學校的資料,通常都是負面的多。聽完你這樣說,都放心點。針冇兩頭利,有得必有失,我就是追求語景學術的家長,你的分享令我可做定心理準備,謝謝!

回覆 Winniebean 的帖子

thanks for your information

我仔仔2年前讀過pn 國際班, 學校語境係唔錯既,小朋友學到好多日常英語對話。最令我驚訝既係本地老師會主 ...

thanks for your kind sharing

咁你仔仔係咪係英藝讀埋K?

Kai92 發表於 17-10-18 23:04
咁你仔仔係咪係英藝讀埋K?

唔係呀,k1時轉左校(emoji)

回覆樓主

我都係英藝用家,阿仔上年開始返PN,現讀緊K1。英藝係一間學術型幼稚園,課程教深一年,PN已經要認Aa-Zz, 1-20, 中文字有天、人、家、手、口等單字。一年兩次評估,試卷都頗難,例如英文比個字母你,當係R字,再比兩幅圖,一幅係兔仔一幅係老虎,小朋友要指出英文R字頭張圖(即兔仔)。功課方面,PN開頭大部分功課都在學校完成,下學期開始有家課,兩三日一次,連線填色之類。今年K1, 已經日日有家課,每日2樣左右,不過都唔算太多,如果小朋友平時跟到的話,15分鐘內一定做完。唯一我唔太buy係k1一開學就要寫字,小朋友手仔根本未ready!

語境方面我覺得幾好,我仔讀英普,英文可作簡單對答,普通話都聽得明,亦都學咗好多詞語(如學校、同學、書包、玩具、警察叔叔)。

老師都有流失率高既問題,不過舊年PN時無試過中途換老師,只係今個學年開始換咗大部份老師,我覺得問題唔大。唔好期望有好多家校合作,或者老師會時常打電話update你小朋友狀況,老師什至甚少係手冊寫評語,亦唔會有觀課安排。所以關於學校生活,透明度欠奉。講真,如果家長要了解多啲,真係要好主動搵老師問!不過,如果你肯主動接觸老師,老師其實都好樂意幫家長了解多啲,有需要時都會比下建議,感覺上佢地係有心的!

行政方面,係有啲甩漏,但都係小問題,亦唔會影響學生。而學校都算有交帶,口頭交低message, 一般都好快跟進到。至於commercial與否,只可以講佢地唔係非牟利學校,一定有商業成份,亦見到佢地好積極迎合市場需要。問題在於你覺得值唔值呢個價。

最後想講既係學校幾適合雙職父母。學校好少野會煩到家長,就算家長日、親子旅行多數安排於星期六。學校亦無家長義工呢樣野。親子功課方面,大時大節會有親子勞作比賽,但都係自由參與。

希望幫到大家啦!

回覆樓主:

Repeated message. Del.

poopoo13 發表於 17-10-21 21:26
我都係英藝用家,阿仔上年開始返PN,現讀緊K1。英藝係一間學術型幼稚園,課程教深一年,PN已經要認Aa-Zz, 1 ...

非常好的分享!謝謝家長!今天In完九龍塘英藝,感覺校長和老師們都十分友善,校舍亦整齊企理,職員樂意解答問題,整體感覺良好,如有offer會考慮留位!

我都係英藝用家,阿仔上年開始返PN,現讀緊K1。英藝係一間學術型幼稚園,課程教深一年,PN已經要認Aa-Zz, 1 ...
謝謝你的詳細分享。又知多d.

Thanks for your sharing :)

Thanks for sharing.
‹ 上一主題|下一主題