用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 Primary Longman Express
樓主: diamondring
go

Primary Longman Express [複製鏈接]

Re: Primary Longman Express

chufei,
HELLO, 大家好!
我昨晚曾經改正過d內容, 但原來冇出到!!!
chufei 講得對, In Step 係 SINGAPORE SNP 出版, Step up 係 香港出版, 如果照 yinyin 講, 喇沙都係用呢本, 就應該係我曾經聽過果本.

chichima33,
係Leappad, 我响玩具反斗城都有見到. 不過新書詳細嘅內容就未有消息.  多謝你哋嘅回應. :
chufei 寫道:
新加坡那本叫 IN STEP, 我外甥仔用緊。
好深,仲加埋學校的worksheet.

Hello!
Just received one fax message from my friend.  Contents as below:
剛收到友人傳真給我的一份有關2005年新出版英文,數學和普通話教科書的名單及出版社.
ENGLISH:
1. Step Up P1-P6
     Educational Publishing House Ltd.
2. My Pals are Here! English for Hong Kong
    P1-P6
    Educational Publishing House Ltd & Marshall Carvendish International (Singapore) Pte Ltd
3. Longman Welcome to English P1-P6
    Longman Hong Kong Educational
4. Primary Longman Express P1-P6
    Longman Hong Kong Edu.
5. Magic  P1-P6
    Oxford University Press (China) Ltd.

MATHS
1. 達標小數學      小四至小六
     泛太平洋出版(H.K.) 有限公司
2. 小學數學       小四至小六
     新亞洲出版社有限公司

課室小學普通話    小一至小六
課室出版社

最新資料暫到此! 如有新消息再後補.

vivizii,

唔該哂, 好詳細. 我昨天打去旺角天利行, 佢地都重未有貨, 可能係新版o拉!

ChiChima33

humbertcarol,
你好. 新版教科書學校一定會轉, 因為係跟住教統局新編制嘅英文科課綱轉.  學校稍為有得選擇嘅就只係用邊間出版社!!!
humbertcarol 寫道:
hi, 我個女一年級原本是用longman 的new welcome to english 現升二年級又係轉用 longman primary express,
我以為只係我個間學校轉,來到d到先咁多學校都一齊轉.

vivizii
教署係咪會係網posted 佢地新編制嘅英文科課程.  請問你有無個網址呀?

喇沙張書單, 你上佢地學校個網都可以見到
vivizii 寫道:
chufei,
HELLO, 大家好!
我昨晚曾經改正過d內容, 但原來冇出到!!!
chufei 講得對, In Step 係 SINGAPORE SNP 出版, Step up 係 香港出版, 如果照 yinyin 講, 喇沙都係用呢本, 就應該係我曾經聽過果本.

chichima33,
係Leappad, 我响玩具反斗城都有見到. 不過新書詳細嘅內容就未有消息.  多謝你哋嘅回應. :
[quote]
chufei 寫道:
新加坡那本叫 IN STEP, 我外甥仔用緊。
好深,仲加埋學校的worksheet.
[/quote]

Among these books, which schools use which?

vivizii 寫道:
Hello!
Just received one fax message from my friend.  Contents as below:
剛收到友人傳真給我的一份有關2005年新出版英文,數學和普通話教科書的名單及出版社.
ENGLISH:
1. Step Up P1-P6
     Educational Publishing House Ltd.
2. My Pals are Here! English for Hong Kong
    P1-P6
    Educational Publishing House Ltd & Marshall Carvendish International (Singapore) Pte Ltd
3. Longman Welcome to English P1-P6
    Longman Hong Kong Educational
4. Primary Longman Express P1-P6
    Longman Hong Kong Edu.
5. Magic  P1-P6
    Oxford University Press (China) Ltd.

MATHS
1. 達標小數學      小四至小六
     泛太平洋出版(H.K.) 有限公司
2. 小學數學       小四至小六
     新亞洲出版社有限公司

課室小學普通話    小一至小六
課室出版社

最新資料暫到此! 如有新消息再後補.

hkma,
你好.
我給你們看的新版書資料, 是朋友的弟弟通知的.(他是教師)
至於有冇網址睇, 我就唔方便再問佢. SORRY.
而那一間學校用那一個出版社, 相信都唔係間間肯公開在那校網上.   :wink:
hhma 寫道:
vivizii
教署係咪會係網posted 佢地新編制嘅英文科課程.  請問你有無個網址呀?

咁講啦…而家要用新書,係因為教統局要改英文科課程,記得嗎?去年改了常識科,兩三年前改了數學,中文科就成日話要用普通話教,初小的就要做識字教學…

我都睇過晒新版o既英文書,都係longman的最正統,其他的出版社都好似唔係咁好…(個人意見),你地唔使咁驚,新版的書同舊版的的確係內容有出入,但係所學o既生字大部份同舊版o既都係差唔多,你地可以同o的仔女係暑假時預習下下一年級的舊版書先,其實唔係差得太遠…但可愛的Beeno就好似無o左lu…

我係教開小學o既…不過來年會主力進修同幫人補習,我以前new welcome的工作紙同exam paper出年都唔合用,要做過晒啦…所以慘的又可止是你們各位家長呢!

如果你地以後有咩小學問題,可以提出o黎大家研究下ga…

是不是比較少學校選用 Ocxford 的英文書?
為什麼呢?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

My daughter's school also changed from "new welcome" to "step up" in next year ar.

I think your friend's brother is referring to the EMB's list of common textbooks, the website is:

http://cd1.emb.hkedcity.net/cd/TC/Content_2869/textbook/textbookpri_new.asp

vivizii 寫道:
hkma,
你好.
我給你們看的新版書資料, 是朋友的弟弟通知的.(他是教師)
至於有冇網址睇, 我就唔方便再問佢. SORRY.
而那一間學校用那一個出版社, 相信都唔係間間肯公開在那校網上.   :wink:
[quote]
hhma 寫道:
vivizii
[/quote]

我是在加拿大教英文的﹐ 對以下出版社的書有如此見解﹕

1) Oxford: information 最正確﹐ 但有時教法比較不適合中國人學 (太死板) 價錢也較expensive.  小學不太適用﹐ 但中學跟大學沒有他們的書就不行。

2) Cambridge: 我最喜歡 (學生也是) 他們的information非常多樣化﹐ 又夠educational, 閱讀理解的內容就最有教通識的效果。 他們出的exams也非常authoritative.

3). Longman: 最懂得將information 簡化﹐ 對小孩來說易明﹐ 我小時候最愛看他們的reader (通常是著作的簡化版)﹐ 他們的問題的到重點﹐ 所以對初學者來說很方便﹐ 但我過了小學就沒有再用Longman 了。

Vernique2005 寫道:
1) Oxford: information 最正確﹐ 但有時教法比較不適合中國人學 (太死板) 價錢也較expensive.  小學不太適用﹐ 但中學跟大學沒有他們的書就不行。

Vernique2005
你是說中國人太死板,定係Oxford 的教科書太死板?
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

哈哈哈﹗ 你找我語病﹗﹗﹗﹗﹗ (還是英譯中的問題﹖﹖)

到底中國人(學英文時)太死板,定係Oxford 的教科書太死板?我想其實是兩者都有啦﹗ 中國人要學英文﹐ 當然希望有個system 是一定works for all cases 的﹐太多變化就會覺得難學﹐ 而Oxford 出的書好多時為了讓人容易明白就會用統一的方法教﹐ 自然就會變得mechanical.

Miss Virgokaren: 滿意一點了嗎﹖﹖﹖ 哈哈哈。。。。。

Vernique2005,

請問Longman 這二套英文書,有什麽分別:

Welcome to English
Primary Longman Express

簽名被屏蔽

Cambridge books are less commonly used by Primary schools in HK.

[quote]
我是在加拿大教英文的﹐ 對以下出版社的書有如此見解﹕

2) Cambridge: 我最喜歡 (學生也是) 他們的information非常多樣化﹐ 又夠educational, 閱讀理解的內容就最有教通識的效果。 他們出的exams也非常authoritative.
[quote]

I don't know why My Daughter on the list is "rimary Longman Express" but it is "Welcome To English"       

Miss Virgokaren: 滿意一點了嗎﹖﹖﹖ 哈哈哈。。。。。

Vernique2005   很滿意!   

我以前聽過一位小學老師說過本港小學英文教科書是 Oxford 比 Longman 深一些,不知道她所說的 "深"是指 vocab 定係 sentence 的結構?

‹ 上一主題|下一主題