用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有冇小五屯門區家長
go

有冇小五屯門區家長 [複製鏈接]

入嚟傾下
開始open day
想知邊間唔著重成績而校風好
   3    0    0    0

hellohelloruby 發表於 17-10-14 09:20
入嚟傾下
開始open day

hihi 我囡都係小五呀! 今年都開始睇中學啦!

hellohelloruby 發表於 17-10-14 09:20
入嚟傾下
開始open day

如果校風不錯而學術不强, 迦密唐賓南, 新生命都可以, 不過小朋友五年級呈分努力D, 就多好多學校選擇! 加油

littlelamlam 發表於 17-10-15 08:13
如果校風不錯而學術不强, 迦密唐賓南, 新生命都可以, 不過小朋友五年級呈分努力D, 就多好多學校選擇! 加油 ...

迦密唐11月有open day, 到時去參觀下先
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

hellohelloruby 發表於 17-10-15 17:30
迦密唐11月有open day, 到時去參觀下先

亞哥(而家中二)當年呈一二都一般, b2中至尾咋, 我都諗過迦密, 因為教會學校校風好, 仲要做晒功課至番屋企, 最終佢呈三考得好, 拉穩band 2, 入左崇真

亞妹比亞哥專心同小心, 學術成績不錯, 咁多年來都係級20內(全級160人), 佢就好想入陳中, 我吾想佢太大壓力, 盡左力我已ok啦, 不過今次會去陳中openday, 再比D目標佢

回覆樓主

有呀!約咗睇馬可賓。陳中幾時開放日?

bbeasy25 發表於 17-10-15 18:08
有呀!約咗睇馬可賓。陳中幾時開放日?

朋友send來,屯門、元朗、天水圍中學open day 資料
10月14日 港青基信YMCA(直)
10月21日  宏信書院(直)
10月24日? 元朗鄉議局
11月4日 英華書院(直)
11月5日 天水圍李兆基(直)
11月18日 劉金龍
11月18日 南屯門官立
11月19日 基督教崇真(直)
11月25日 天水圍YMCA (直)
11月25日 港大同學會(直)
11月25日 董玉娣
11月25-26日 李國寶(直)
11月25日 保良局顏保玲(直)
12月1-2日屯門天主教(2x英文班)
12月2日  屯門官立
12月2日  馬可賓
12月3日  百週年
12月3日  梁球鋸
12月3日  辛亥年
12月9日  田家炳
12月9日  趙聿修 (元朗)
12月9日  荃灣官立
12月9日  陳瑞芝
12月9日  呂祥光
12月17日元朗信義中學

陳中係12月9呀

回覆樓主

謝謝

littlelamlam 發表於 17-10-15 17:42
亞哥(而家中二)當年呈一二都一般, b2中至尾咋, 我都諗過迦密, 因為教會學校校風好, 仲要做晒功課至番屋企: ...

請問祟真學校如何?學生英文的水平怎樣?學校對學生的個人和學術要求怎麼?學校的英文班怎樣上的?

muimuimandy 發表於 17-10-16 07:57
請問祟真學校如何?學生英文的水平怎樣?學校對學生的個人和學術要求怎麼?學校的英文班怎樣上的?
...

崇真屬b2頭, 校風嚴, 教會學校老師包容有愛心, 我仔係ADHD, 老師社工都好幫助佢, 感激入到間好中學!

本身自行一諗住選呂x光, 不過再研究至知道呂中係精英班至有英文班讀, 同埋傳統D, 而崇真一級都有兩班精英, 不過全級數同科都係英文教, 所以就選左自行一做崇真啦!

課程都深架, 我仔就係鐘意果科可以好好(如IS), 吾like果D(中文, 家政......)就死晒囉 佢中一入到精英班, 中二都入吾到, 慶幸仲有英數, 英科讀咋

littlelamlam 發表於 17-10-16 08:19
崇真屬b2頭, 校風嚴, 教會學校老師包容有愛心, 我仔係ADHD, 老師社工都好幫助佢, 感激入到間好中學!

本身 ...

佢入學要求係平均B, 我仔係中C, 英數B, 我當拉匀做B咋

回覆 littlelamlam 的帖子

THANKS!
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結
‹ 上一主題|下一主題