用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求教。。。乜都唔見
go

求教。。。乜都唔見   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-10-17 09:50
咁即係天生係性格,後天係行為囉!即係你性格係心急,但心急係咪要推開人呢?呢個就後天可以改變。

但問 ...

這回應好到肉,理據充足,令我對你有點改觀。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

retriever 發表於 17-10-17 07:11
其實男女都要平養,當然唔係淨“平”,要有價值觀既配合。

一邊話俾佢聽 “物質” 至高,另一邊“平”佢 ...

平有平養,贵有贵養:但今BB要去補習班及上興趣班,入水能游,見人講英文。。幼兒園証書可其多,小學—樣去補習社,貴1對l。。另男將來要養家话兒,要明白佢賺錢俾晒太太,太太賺的錢就自己使的道理。。(又想多咗),好奇—問,信仰教育?

IloveJJ 發表於 17-10-17 10:17
你一向誤會我啫!

我只能由你的發言認識你的思考。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-10-17 09:50
咁即係天生係性格,後天係行為囉!即係你性格係心急,但心急係咪要推開人呢?呢個就後天可以改變。

但問 ...

呀媽係女人,一般心細D。

不過以前生得多,要顧著頭家甚至要幫補家計。一個女人睇四件仲睇埋檔。就算心細都無時間入微。

而家就算FTM 都搵個姐姐跟尾,有D 甚至一孩一姐姐先掂。

時間多緊係攪下你,睇得入微當然萬事欠順。

題外話,菲傭年代亦有不少社會影響啦。

brother4 發表於 17-10-17 10:20

平有平養,贵有贵養:但今BB要去補習班及上興趣班,入 ...

個人理想係 SUB AVERAGE,當然唔易做到。

人有係咪我有? 無論細路定家長都要諗下係咪有必要。

而家學校都教小朋友分,想要,需要,還是必要。

bobbob 發表於 17-10-17 00:59
明白。
但如果成因未明,點解排除後天疏於管教嘅因素?我又見精神科醫生都只係臨床透過觀察同問話診斷(cp/ ...
如果冇記錯, eg ADHD 之前係己有實驗如腦scan 有証明有缺失的部位 (用來自我控制的部位) 是less active, 所以ADHD 的medication 是興奮劑, 用來active 番腦自控的area, 當然 用medication 永遠是有D人受, 有D人唔得, 所以都是trail and error.   
一般診斷是可由 精神科醫生/心理學家, 開藥的是醫生, 至於點解個個唔scan 下先確診, 我估 一來cost 好大, 二來用問卷調卷己可分辨掛,  (正如IQ test  相信如果去scan 腦都會有某D特定的數據來測試高低. , 但香港 都係用開popular第四版香港韋氏兒童量表, Memory Test 更甚)

retriever 發表於 17-10-17 10:58
個人理想係 SUB AVERAGE,當然唔易做到。

人有係咪我有? 無論細路定家長都要諗下係咪有必要。

sub average?yahxx字典找不到。在google找到低於平均?

retriever 發表於 17-10-17 07:23
某講座講員話,心理學上,天生既係性格,後天係品性。天生既所謂性格較簡單,唔係咁細碎咁復雜,但不少人 ...
細仔通常叻D但亦哆D

所以通行大女配細仔..

回覆樓主:

小朋友分是香港遊戲規則,除非外國讀書!見bb起時家長要伴讀如哈利波特/聖言書等,幼稚園學乘數表,要一個幾歲小朋友要有小學能力,真係不忍,又要同人比較,差D要看精神科要是有問题?so sad。。。不過在遊戲中有很多方法,自己喜陪孩子打機和看漫晝。。。

HaYi 發表於 17-10-17 12:02
細仔通常叻D但亦哆D

所以通行大女配細仔..

「通行大女配細仔」咩解?。通常?呢家嘢有通常咩?

回覆樓主:

自由講塲頂版果隻相似藥Vxxxxx,全部孩子有食

brother4 發表於 17-10-17 12:57
小朋友分是香港遊戲規則,除非外國讀書!見bb起時家長要伴讀如哈利波特/聖言書等,幼稚園學乘數表,要一個 ...

好笑在:

幼稚園要求有小學能力
小學要求有中學能力
中學要求有中學能力
到大學仍然只有中學能力

shadeslayer 發表於 17-10-17 13:00
「通行大女配細仔」咩解?。通常?呢家嘢有通常咩?

吾好緊張,純肺話講人结婚個D組合呀

HaYi 發表於 17-10-17 14:43
吾好緊張,純肺話講人结婚個D組合呀

哦,謝謝。

好多囝囝都係咁的

@[email protected] 發表於 17-10-13 22:54
做做下功課唔見擦膠今日讀完既書,按道理直入書包,第二朝係學校又唔見
去游水换完衫,番到屋企以為自己放 ...

我果個做緊下功課,支筆都可以唔見。 擦膠擦完總喺唔係碌咗落地下。
學校圖書到要還書時, 總仲唔知去咗邊。
‹ 上一主題|下一主題