用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 求教。。。乜都唔見
go

求教。。。乜都唔見   [複製鏈接]

HaYi 發表於 17-10-16 15:02
一定係,

剩係中英文要考的oral, 好多時是分券考, 佔分多左,

寫中文方面,我哋都認真,但無謂動氣。

執靚手字,細路終身受益。但老實講,生活上筆劃好難會咁嚴謹。

Jessy 發表於 17-10-16 13:56
應該都有關係, 不過我囝三年級我都放手比佢處理晒佢自理方面的事, 但都係咁樣甩甩漏漏唔上心.  ...
有時真唔會人人一樣隨大左改善得好快, 我地唯有邊喝邊等..

我大仔一歲已有工人姐姐, 但幾歲有細佬之後工人姐姐只照顧細, 佢咩都要自己做, 因為我要番工. 姐姐唔得閒理埋佢, P2我都叫佢自己獨自搬大樂器, 校車之後轉MTR 回家, 人家看來真是叻仔, 自理超好, 但內裹知佢好多野總唔會上心.  

最絕有一天我簽手冊見個日紅晒字, 以為俾老師紅筆, 我火都來, 質問佢為何仍如此, 點知佢說個D是佢自己寫的, 因冇藍筆求其用紅筆寫功課, 我查下又係真的... 真係世人看他不透...依家高小功課當然是全自己做, 又交齊 (佢地唔多但深), 都有唔少A,  但周不時仍欠帶一些野, 真係嘆氣, 不過重要的是佢做好左基本野, 其它野唯有我日哦夜哦快D改好.  

HaYi 發表於 17-10-16 15:30

我大仔一歲已有工人姐姐, 但幾歲有細佬之後工 ...

我覺仔係咁,好正常。特別指用紅筆單野。

仔,係咁。。。

補充多句,佢用紅筆係嘗試自己解決問題。。。 叻仔!

HaYi    發表於 17-10-16 15:49

回覆樓主:

自己成绩全红色,除體育外;孩子手册每日空白,除最後幾頁記過要簽名放鬆D…都係果句讀書人生一小部份,_

IloveJJ 發表於 17-10-16 16:59
係呀!响仔眼中,唔明點解唔得呢?有咩分別呢?

呢件紅字頭案件,其實係正面哂命事件!

如果呀仔咁大個人,無藍筆就企定定係度唔抄手冊仲令人擔心係牛奶仔。

BTW,呀媽教仔如果唔想激死,真心建議大家多D 聽下爸爸意見!

IloveJJ 發表於 17-10-16 17:16
爸爸意見有咩唔同?

知道仔係點成長。

重點: 有過漫長既過程!

回覆樓主:

是漫長;見得太多失敗例孑如朋友孩子名校全级多考頭:有—次考全级10內就笨豬跳,好彩樓下是花園只斷手斷腳。。。要時刻留意小朋友,如性格屈強以柔制剛。。每日同孩子打心理戦及身教,心心疲累

IloveJJ 發表於 17-10-16 17:20
我家相反,我老公雖然自己都係咁,但佢對個仔好挑剔,而且認為要督促多啲、鬧多啲。反而係我,因為有三個 ...

你聽你老公講,鬧係岩既。

留意,爸爸鬧既位,好多時同呀媽鬧既唔同。

佢都做仔成長過,知道物位要鬧。同性別要求會嚴格D,係真既。

回覆樓主:

鬧不如讚,上次食蛋,今次有1分就昰進步,小朋友有許多進步空間,但反過來上次100分,今次8x分就…

retriever 發表於 17-10-16 17:42
你聽你老公講,鬧係岩既。

留意,爸爸鬧既位,好多時同呀媽鬧既唔同。

我同老公鬧仔既位真係唔同。所以呀仔都好慘。
紅筆單野,我個仔用過紅筆做我比既練習
仔,真係好正,我好享受做有仔的媽媽!

回覆樓主:

自由廣塲*好可憐既鄰居,不是第一次*。。閙得大声咗,要…

retriever 發表於 17-10-16 14:33
段估專注力呢樣野要從好細培養,以前果代唔駛特別培養架。

自己排隊買野食,唔專心排俾人插隊無得怨。買 ...
我囝真係排隊都唔專心所以常比人打尖, 當然最後始終會到佢, 但可能排了好久.
錢佢就直頭成日跌左啦, 叫佢D紙幣唔好成日就咁塞落袋, 好易跌, 講極都係咁, 佢跌左錢我又唔會補貼比佢, 連錢都唔緊張!!!!學習真係點會緊張, 無關痛癢.
希望每天開心渡過 ;-)

IloveJJ 發表於 17-10-16 14:18
又唔係既,我有個細佬,都係好大頭蝦,乜都唔見,又唔記得自己擺响邊。但佢一直讀書都好叻,攞獎學金去外 ...
咁你細佬都好呀咁有成就, 我地呢D望塵莫及, 講明唔鍾意讀書, 至憎做功課. 仲有加埋佢D甩甩漏漏, 真係命都無.  

HaYi 發表於 17-10-16 15:30

我大仔一歲已有工人姐姐, 但幾歲有細佬之後工 ...
我囝都係P2自己搬大學器, P3先自己放學, 不過你囝學習上的責任心算不錯架喇, 紅筆寫手冊很少事, 我囝寫手冊我有時一個字都睇唔到佢寫咩!!!! 仲撩過鬼晝符!!!

‹ 上一主題|下一主題