用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一沒有蜜月期 難以承受的書包之「重」(都市嫻情) ...
go

小一沒有蜜月期 難以承受的書包之「重」(都市嫻情) [複製鏈接]

很久很久沒有執筆撰文,自從皇帝仔開始讀小一,嫻姐開始神經緊張,擔心他每日遲到、擔心他在學校無法認識新朋友、擔心他抄漏家課冊、擔心他上課打瞌睡、擔心他忘記交功課……終於明白,媽媽群組經常談及的上學焦慮症,其實患者是我自己。

前幾日送皇帝仔返學,我幫忙揹着書包,他則拿着小食袋,結果被多事嘅師奶冷言冷語:「呢啲埋慈母多敗類囉,連書包都幫個仔孭,港孩埋咁樣寵出來囉!」

「包大人,冤枉啊!」我内心瞬間崩潰!我自小鍛煉皇帝仔的自理能力,就讀全日制幼稚園的他更加訓練有素,只是小學的書包實在太重,我幫他孭書包,完全是從他的健康角度考慮。

皇帝仔的書包有多重?我用街市的公秤磅過,足足重11磅,而當日的科目是中文、數學、英文、常識及普通話,連同作業、補充練習,每日必帶的家課冊、學生手冊,書本數量足足有15本,而身高115厘米的他,體重卻只有39磅。

換言之,書包的重量,已經佔其體重的28%,超出脊醫不宜超過體重的15%的建議!

書包之重,小小身軀尚可「頂硬上」勉強承受,但香港學生的課業之重,他們真的能夠要經受歷練嗎?

剛剛成為小一新生家長,嫻姐天真地以為會有「蜜月期」,可以慢慢適應,現實卻是殘酷的。皇帝仔同學仔獲派某小學(絕對熱門小學),學校在8月下旬已提前進行小一適應班,假如你以為適應班只是學習生活技能、認識師生,你真的太Out!

殘酷的現實是,學校在為期一個星期的適應班,極速將數學的1A上冊全部「灌輸」到學生腦袋,9月1日正式開學後,便直接教1B下冊,相對其他學校而言,數學科已經教快半年。

另外一位獲派熱門小學的同學仔,開學兩周已經要中、英文隔日默書,英文更加要默寫句子,每天6至8樣功課,每兩周測驗評估,已經不再是新鮮事,根本沒有適應的空間。

小一,原來沒有蜜月期的!

過來人安慰我,既然這裡是香港,既然選擇了傳統學校,調整心態欣然接受吧!

好吧,那麼,我至少能做到的是,每日繼續幫阿仔孭書包!

撰文 : 都市嫻情

1    0    0    0

就算佢超過90磅,幾高都好,個書包背超過半小時,都會覺得重!
始終係小學生,脊骨生長好重要。

我果陣都係,仲輕 d 同矮好多,個書包 15 磅,差唔多係我體重一半,所以父母都會盡力幫我攞書包,驚我腰骨唔好。

1. 個磅寫住8磅喎。
2. 張相入面個小朋友個書包設計唔好。
and
3. 個小朋友孭錯書包, 肩帶太長, 背部分擔唔到重量。

(賣下廣告先)
我阿女們用個Beckmann, 好貼背, 設計好, 好有效缷咗力响肩、背、腰, 用咗三年都未爛。

1998Ruby1998 發表於 17-10-13 14:52
我果陣都係,仲輕 d 同矮好多,個書包 15 磅,差唔多係我體重一半,所以父母都會盡力幫我攞書包,驚我腰骨 ...
唔怪得知你咁矮, 可能係書包太重, 壓矮咗.............

little_yolky 發表於 17-10-13 15:22
1. 個磅寫住8磅喎。
2. 張相入面個小朋友個書包設計唔好。
and

咁8lb都佔39lb成20%
其實1日有幾多時間真正需要揹住個書包呢?

little_yolky 發表於 17-10-13 15:22
唔怪得知你咁矮, 可能係書包太重, 壓矮咗.............

睡眠同運動不足影響大D

N年前我跌親,照過先發現脊骨原來有輕微問題
醫生話好多小朋友書包太重搞到咁.

高度, 好多人問過我, 遺傳係主要, 其次係瞓得好, 食得好同消化得好.

回覆樓主

間咁谷嘅學校係佢自己揀嘅!走出嚟寫科林呻乜鬼啫。

little_yolky    發表於 17-10-13 16:31

greentea000 發表於 17-10-13 15:46
咁8lb都佔39lb成20%
其實1日有幾多時間真正需要揹住個書包呢?
如果我哋計:1. 返學行去校巴站   15mins
2. 落校車行上課室    2 mins
3. 放學行落操場        2 mins
4. 操場行上校車       0.5 min
5. 落校車行去小巴站同小巴       15mins
6. 落小巴行返屋企    2 mins

Total: 36.5 mins

寫的全部都係媽媽自己的感受。

幫小朋友拎書包,被其他人講幾句有什麼大不了?我認為自己做的對,其他人誤解,只要對小朋友好,最多“O”嘴,唔使崩潰。
‹ 上一主題|下一主題