用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 將軍澳學之園vs St Cat vs KM
go

將軍澳學之園vs St Cat vs KM [複製鏈接]

請問大家學之園嘅評價都比較好,將軍澳學之園好唔好?如果家長有幸同時有st cat, keenmind, 同埋學之園offer,你地會點揀?
   5    0    0    0

回覆樓主:

KM for sure

MegaKnight 發表於 17-10-13 13:05
KM for sure

係咪因為相比下km 嘅課程同埋學校理念好?

sweetbride119 發表於 17-10-13 14:13
請問樓主想要什麼啊!你目標是入私小直資或是津小?你想要培養孩子什麼特質?這三間學校都好有口碑!

如 ...

謝謝回覆
我target係私小,英文及校風好。雖然學之園近屋企,但佢果套教法好似係自家研製,唔知相比起st cat及Km 會唔會好唔同呢。

回覆 cassidywong 的帖子

我有SC同LH offer, 冇考KM, 如果要搭校車, 就算同區都可能要30分鐘或更多, 因為架車兜幾個屋苑都要幾個字時間, 確實時間睇你站頭站尾上車, 同埋要兜幾多個屋苑.
SC K1 academic一d都唔深, 應該冇教快, 但小朋友要記下老師口訊返黎, 再跟老師指示帶唔同物品回校, 初初會唔記得, 現在會自己記住做了, 我覺我幾好. 佢話返學好開心, 我喜歡校舍大同時有唔少戶外playground玩, 課室門外就有滑梯, 女兒最愛.
另外要睇下你想要英普定英粵offer, LH比英普我但我地比較喜歡英粵, 因此take了SC, 暫時覺得很好. (朋友話SC K2開始學術會深d, 佢既小朋友讀過)

學之園下星期六有Open House,到時展示學校o既教材等等。或者你可以抽時間去睇吓,順便參觀吓校園。

回覆樓主

我有考呢三間,SC同LH有offer。同區近LH,但去程要40分鐘,SC就50分鐘,我覺得10分鐘車程分別不大,而回程只差5分鐘。

同樣我喜歡英粤較多,因為面試大多數以廣東話進行,識一般聽講已經可以。如果考到普教中小學,可以K3尾先考慮出去學多一點。始終母語先可以吸收。

樓主所說自家製課程,相信大部分幼稚園都是這樣,學之園出名有精美教材,但SC及KM都有提供,但沒那麼精美,用法差不多。

KM小班教學重雙語,LH亦如是,SC重視培養自信同閱讀。一間學校每日只有3小時,比重唔同,沒有完美學校,家長其實亦要付出,先可以令小朋友全面發展。

sala222 發表於 17-10-13 16:24
我有考呢三間,SC同LH有offer。同區近LH,但去程要40分鐘,SC就50分鐘,我覺得10分鐘車程分別不大,而回程 ...

多謝你嘅意見(emoji)(emoji)

sweetbride119 發表於 17-10-13 23:17
Target 私小直資首選當然是SC,據報SC今年有40名入蔡繼有,名氣大和升私小直資有保證,而且英文語境好,強 ...

多謝意見,我下星期去學之園開放日了解下(emoji)(emoji)

回覆 sweetbride119 的帖子

我記得LH康城校上年有8個入Cky,以全級108人黎計,其實比例好高(利申LH用家,十分滿意)

我細的之前都有LH  同SC (英普) offer, 冇報KM, 結果去SC,

而家P1, 只考直私, 冇抽, 有SFA / TSL /GT 等offer, 入TSL (TSL 上年7800人申請,  收160左右, SC 考到而最後入TSL 有近20人, 冇入的多數去英華DB 等學校 )  

cassidywong 發表於 17-10-13 11:40
請問大家學之園嘅評價都比較好,將軍澳學之園好唔好?如果家長有幸同時有st cat, keenmind, 同埋學之園offe ...

KM 小班教學,活動多,可提高小朋友學習的主動性。

學費合理,性價比高,慳出來的學費可用於其他地方。

K1只是連線,學兒歌,教入門phonics ,個人認為程度適中。K2開始會較深入,學術強,評估也很全面,可為家長提供學習方向。學校有閱讀計劃鼓勵家長伴讀。

至於升小,畢竟,最後選擇私小還是名津,都是家長按家庭情況選擇。個人覺得考小學,九龍塘無論SC,KM或KV,名氣優勢都不會相差太遠。

Joanhome 發表於 17-10-16 13:01
KM 小班教學,活動多,可提高小朋友學習的主動性。

學費合理,性價比高,慳出來的學費可用於其他地方。

真係多謝你寶貴嘅意見
‹ 上一主題|下一主題