用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 見心儀直資學校的Timing
go

見心儀直資學校的Timing [複製鏈接]

想請教各位家長若果有一間心儀直資的學校每年有兩次interview 和小量叩門位,若我參加佢第一次interview 被waiting or rejected,我可否再參予佢offer 較後的第二次interview ?甚至叩門可否參加一試謝謝各位過來人解答如果以上不許可,要否操fit 咗等第二次有interview 先出擊會否成效好D?
   0    0    0    0

因為第一次interview 應該是十一月,但小朋友要應付呈二,未能操練面試基本工夫

我相信有兩次面試的學校並不是想給你兩次機會,而喺方便同學唔洗同其他學校面試撞期。

Yanamami 發表於 17-10-12 22:06
我相信有兩次面試的學校並不是想給你兩次機會,而喺方便同學唔洗同其他學校面試撞期。 ...
是的, 但舊年LKP好似有网友第一次rejected, 再報第二次, 一样有得In, 不過我冇留意最後得唔得.
所以, 不防再試!

(其实我估学校唔會花時间去計住边个有報過, 边个冇報過, 特別系果d好多人報果几间, 反正都会收報名費)

twhkleung 發表於 17-10-13 00:07
是的, 但舊年LKP好似有网友第一次rejected, 再報第二次, 一样有得In, 不過我冇留意最後得唔得.
所以, 不防 ...

佢第二次都係收Reject信。

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3434573

回覆 nicolemummy 的帖子

如果第二次都rejected?叩門位真係可以不去lu.....

mwk317 發表於 17-10-13 06:28

如果第二次都rejected?叩門位真係可以不去lu.....

如果你講李國寶,我再講多少少。

第一輪收生既申請人,學校在3月問一次申請人全港呈一呈二總排位,來決定收生的。

第二輪收生在4月中,當時自行同直資收生名單已上教署,亦無得再問排位。第2輪收生應純以面試和成績表來收生。

第三輪收生是叩門,聽講要排隊排好耐。

回覆樓主:

如果第一次申請時,因排位低而拒絕。第二次申請時其實有了排位記錄。除非面試突然好好多,否則依然係五全年和六上的成績,依然係呈一呈二排位,看不出會改變多少。

nicolemummy 發表於 17-10-13 08:54
如果你講李國寶,我再講多少少。

第一輪收生既申請人,學校在3月問一次申請人全港呈一呈二總排位,來決定 ...
第二輪是揀人面試, 不是人人有份.

因為我心儀的那間直資是在我屋企附近二個街口,對小朋友十分方便,若果第一次立即去in 而因為失準而被準被KO 就實屬可惜......有感而發

mwk317 發表於 17-10-13 13:54

因為我心儀的那間直資是在我屋企附近二個街口,對小朋友十分方便,若果第一次立 ...

其實無咩邊間直資有2次分別收生另加叩門

另一間我知道是在大埔的。

‹ 上一主題|下一主題