用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校功課多,小朋友做得慢,長時間唔夠瞓! ...
樓主: Aaalvin
go

學校功課多,小朋友做得慢,長時間唔夠瞓!   [複製鏈接]

bobbob 發表於 17-10-13 20:37
保羅男響中西區,kc隔離街

KC 都好。但教會學校同官校有唔同。

IloveJJ 發表於 17-10-13 17:25
唔係近地鐵,但我有架巴士去南昌,頭尾都要行,而且車程比較耐,咁同SPC,KC就無得比(10分鐘車程,唔駛行)
...
其實你肯定你仔將來想選中文學? 我識個女仔佢英文DSE5**, 但英國文學都係取唔到好分,
我覺得語文同文學的分野可能好大(我自己冇學過文學唔知), 喜歡中文都未必可以掌握中國文學 ?

你個區KC 同st paul 真係幾好的男校, 又近你, KC 又係你直屬校都大機會?  不過2間都係傳統D, 我識個家長以前是st paul  , 佢反而同佢仔選新派直資, 可能佢仔是活躍type.

會唔會HKUGA 更合你心水? 英華對你似乎好遠, 不過照考啦, 反正間間直資都有小學, 外人位唔多, 考到先算.  

IloveJJ 發表於 17-10-13 19:54
佢鐘意KC囉!

但他喜歡的是校舍,並沒有你深入了解其他情況。

IloveJJ 發表於 17-10-13 13:35
我仔學校中文不嬲要課課預習架,佢哋有本預習冊。咁不過個內容係深咗,以前都係抄下佳句,查下字典咁,但 ...

其實背誦古詩詞指咩古詩詞?如指一些出名的如木蘭詞滿江紅或唐詩,就大都份学校不同級都有,唐詩幼稚園都有,我仔間會每term 派纸有十首到,在指定時間背,冇計分,不過亦冇要求仿作或分析,我估因冇教古詩詞的寫作,課文偶有啲几首會分柝,但亦無仿作.

而作文中,仿作詩通常只在兒詩,新詩哩些不需高文學要求的文體

常識方面,我地是gs, 以前大仔輕易取A, 但p5 開始大跌,B多,因為多左常答,同你一樣,不是書本内抄几句可答齊,综合之餘,長答需要似英作,内容文法結構要全正確

IloveJJ 發表於 17-10-13 13:35
我仔學校中文不嬲要課課預習架,佢哋有本預習冊。咁不過個內容係深咗,以前都係抄下佳句,查下字典咁,但 ...

學校間中會派詩詞的工作紙,老師有時會叫同學默的。

和你囝相似係,佢都係無人叫佢背自然地背左。

IloveJJ 發表於 17-10-13 16:08
係呀,得SPCC,SPC有喳,港同我未了解,三間都一程車,半個鐘之內到。英華就係遠,都有一程車,但要行,兼 ...

港島直資仲有間中華基金

登樂是今年我P1仔詩單的其中一首
P6的就有秋夕, 約客等,

那我想無論高低班所謂要背的古詩都是較常見的詩.

P1個日我去觀飯, 食完lunch排隊洗tray, 同學仔一個個都好自然自已背詩單的詩, 一個聽到另一個就加入, 其實背詩對佢地是玩, 所以你仔喜歡背真唔出奇,  如果可以用到此些熟悉的句子在作文就更好啦.

IloveJJ 發表於 17-10-13 19:00
坐嚟做乜?
我點知啫!唔坐隔離, 佢即刻離魂, 做一份數學兩頁, 可以做一粒鐘。

HaYi 發表於 17-10-13 20:28
哩類功課我校長假先做,佢份英文是wk day eng worksheet, 一般5 to 8版,可能分2天可能1天交,要催佢几十 ...
係, 起草稿都要起兩粒鐘, 激到爸爸死死下, 大叫:草稿係要嚟俾你亂畫丫嘛, 寫咁靚做乜啫!

IloveJJ 發表於 17-10-16 09:36
我會由佢架,咪等佢自己衰咗,知做唔晒知無時間用,咪會快囉!我大仔都係咁,小四開始快,而家小五,可以 ...
佢唔知架, 如果佢性格似你大仔我就唔駛咁煩。佢係EQ好高的, 衰咗無問題, 瞓醒覺又係一條好漢。

little_yolky 發表於 17-10-16 10:49
佢唔知架, 如果佢性格似你大仔我就唔駛咁煩。佢係EQ好高的, 衰咗無問題, 瞓醒覺又係一條好漢。 ...

只係你女付出既代價未大到令佢覺得需要改變,因為好大部份代價係其他人分擔左。

greentea000 發表於 17-10-16 10:55
只係你女付出既代價未大到令佢覺得需要改變,因為好大部份代價係其他人分擔左。
...
小學生可以有咩代價呢? 最多咪欠交寫手冊、罰無小息、唔合格等等, 佢全部都試過晒, 佢仲係一條好漢。
‹ 上一主題|下一主題