用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校功課多,小朋友做得慢,長時間唔夠瞓! ...
樓主: Aaalvin
go

學校功課多,小朋友做得慢,長時間唔夠瞓!   [複製鏈接]

ar_mak 發表於 17-10-13 13:02
唔做功課扣唔到你分?好,就扣你操行分!
佢唔係唔做, 做basic啫。不過, 扣咪扣囉, 好過唔夠瞓。

IloveJJ 發表於 17-10-13 13:09
我大仔咪係咁囉!所以我捱到今時今日,係咪好勁呢?
尋日佢兩個話,佢哋發現啲功課,少嗰時(4,5樣)就難做 ...
阿大D功課係咪難咗好多呀? 阿女果D難咗。中文課課都要預習, 預習要做好多嘢, 不過佢又好enjoy。

PRmamee 發表於 17-10-13 09:34
回覆 Aaalvin 的帖子

我經常提醒自己,要諗番小朋友係自己肚裡面嘅時候,做媽媽最大嘅希望唔係咩讀書叻, ...
又唔可以太溫室,父母要有智慧因材施壓

HK-MAN    發表於 17-10-14 20:48

Jane1983 發表於 17-10-12 20:40
識個朋友,佢係ftm,據佢講佢女間學校好多好耗時間但意義不大的功課。佢話好多其實係佢做 ,做完佢女過目 : ...

老師認不出字跡嗎?

IloveJJ 發表於 17-10-13 13:35
我仔學校中文不嬲要課課預習架,佢哋有本預習冊。咁不過個內容係深咗,以前都係抄下佳句,查下字典咁,但 ...
我哋個預習, 老師唔會打分, 只會tick一tick。好多嘢做, 要做腦圖, 要查字典+作句, 仲要寫感想。所以一份功課頂幾份。

我暫時見唔到學校有教古詩詞, that's why我要自己教囉。總之, 學校教少D, 家長就辛苦多D。其實, 鐘意文學既人都可以鐘意理科的, 無乜衝突。D古詩詞咁靚, 押晒韻好似聽音樂咁, 鐘意係好正常的(我自己覺得咋)。

回覆 monkeydiary 的帖子

佢學佢女d字,視藝科亦跟番佢女大致程度,有時佢女係科堂或得閑做左多少,佢就跟住大概執手尾。
斷估佢都係逼上梁山,幾十歳人,邊個有興趣做果d功課。

IloveJJ 發表於 17-10-13 14:20
喂,我無話鐘意古詩詞唔可以鐘意理科喎!不過,我想知咁係咪代表鐘意文學,咁揀中學又駛唔駛搵啲有文學讀既 ...
搵中學我諗我唔會咁揀, 因為有得呢樣合心水, 第二樣又未必合。我諗我會先揀程度啱, 然後交通方便, 再揀校長同教師團隊+校風, 再諗DSE整體成績(最好文理都好啦), 再分析下個高中課程選擇, 扣扣埋埋, 有無某一D科目讀, 可能已經唔係考慮之列了, 因為所剩無幾。

回覆 little_yolky 的帖子

直接計英文科成績 15%,默書都係得 10%

回覆 retriever 的帖子

應該係得我學校咁庸人自擾

IloveJJ 發表於 17-10-13 14:32
咁當然嗰啲會考慮啦!但因為KC有中西史無文學,SPC有文學和歷史,英華遠但全部科都有,咁咪有影響囉!
...
總之間間直資都考, 邊間收再諗。津校咪就KC。但你住咁遠, 英華收係咪讀呢?

IloveJJ 發表於 17-10-13 14:54
所以我咪問文學囉!因為本身想唔考英華,但我呢頭只有SPC有文學,而英華又剛巧有。諗下係咪去考埋佢?
...
其實, 港島B1直資, 唔計SPCC, 係咪得SPC同港同? 無理由去咁遠啫, 你好似住南區? 交通都係一個好大既考慮因素嚟。

IloveJJ 發表於 17-10-13 14:54
所以我咪問文學囉!因為本身想唔考英華,但我呢頭只有SPC有文學,而英華又剛巧有。諗下係咪去考埋佢?
...

你中西區定南區?

去南昌站遠咩?

回覆樓主:

高年班最花時間的功課是上綱找嘢,我見我個英文去找人物傳記資料,找到A又想睇B,结果搞成半小時先收手

Jane1983 發表於 17-10-13 14:20
回覆 monkeydiary 的帖子

佢學佢女d字,視藝科亦跟番佢女大致程度,有時佢女係科堂或得閑做左多少,佢就跟 ...
講起同阿女做功課, 我記起阿大幼稚園時, 要做燈籠, 第二日要交, 連阿妹都要出動埋, 果時阿妹唔夠兩歲。四個人係咁黏, 係咁油, 依家諗返起都好懷念。

Jane1983    發表於 17-10-13 17:05
‹ 上一主題|下一主題