用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學校功課多,小朋友做得慢,長時間唔夠瞓! ...
樓主: Aaalvin
go

學校功課多,小朋友做得慢,長時間唔夠瞓!   [複製鏈接]

Aaalvin 發表於 17-10-12 19:43
我個小朋友琴晚大爆發,話每日都咁多功課做到咩時間都無,話自己個腦有問題隻手有問題做功課做極都咁慢,瞓 ...

心痛孩子,做父母也不容易,其實每個孩子的成長速度不一樣,父母這個時候要認同他的感受,站在孩子的角度想一想,孩子們努力辛苦做所有的事情還要被鬧,會有暗無天日的感覺,會看不到希望,所以我們要認同他們的感受,同時也和老師溝通,希望老師們多些鼓勵孩子,其實每個孩子身上都有閃光點,就看妳能不能發現,通過認可鼓勵,一旦激活了孩子內在動力,家長老師都容易很多。另外盡量培養孩子一樣他們非常喜歡的課外活動(無論是球類運動還是音樂類或繪畫等,只要是他們喜歡的,就請好老師教,不是為了比賽拿獎,是為了給他們鋪上一塊綠茵草地供他們累了可以好好休息),這樣可以釋放他們的壓力,壓力負情緒必須要有出口,因為他們現在還沒有那麼強大的內心也沒有那麼多智慧來處理這些負面情緒。家校合作,這個時候是最需要家長和老師溝通,共同幫助孩子,讓他們有一個好的愉快的成長環境,而不是把孩子推倒絕境。我相信大多數老師們會願意幫助的,因為我女兒遇到一些問題,我自己幫助不到時,我會主動找老師,告訴老師我們現在遇到哪些困難,需要哪些幫助,目前女兒的老師們都非常願意提供很好的幫助,而且孩子們是最在乎老師們對自己的一言一行的。祝妳的孩子愉快地成長

我個小朋友琴晚大爆發,話每日都咁多功課做到咩時間都無,話自己個腦有問題隻手有問題做功課做極都咁慢,瞓 ...
延伸有幾個問題:
他有很多negative feelings ,source? 老師or 家長or both

你話同老師講,但老師就唔會再鬧嗎?解決唔到佢的憂慮

平日唔夠時間,為何唔在weekend 溫習,平日只做功課,再早d訓,make sure enough sleep,唔夠訓又點lum到野和快手呢,vicious circle,fyi,我小朋友都是小5,訓10hrs,初小時我會在等校車時同佢溫書,好似好l 怪獸,只可說desparate situation requires desparate measure.

最後,既然佢肯講,你要多聆聽和肯定佢感受

jane-wang 發表於 17-10-13 08:25
心痛孩子,做父母也不容易,其實每個孩子的成長速度不一樣,父母這個時候要認同他的感受,站在孩子的角度 ...
十分同意,在乎溝通與關懷

MrBeast 發表於 17-10-13 08:25
延伸有幾個問題:
他有很多negative feelings ,source? 老師or 家長or both

是的,我非常認同睡眠充足和早餐吃好,這兩樣家長一定要自己做好,因為這兩樣做好可以提高孩子們在上課時接收知識或信息的效率,也提高了孩子們在上課時的理解能力,最後做功課的效率大大提高,節省了很多很多時間。其實最後都落腳在時間使用的效率上,對於我們家長做好後勤保障是非常重要的

IloveJJ 發表於 17-10-13 07:29

如果你個仔已經咁講,我真係寧願佢欠交,默書唔合格,都唔 ...

我都同佢講你要話俾我聽你嘅感受,咁幫到你嘅,我話如果功課做得慢唔緊要欠交都唔緊要我幫你同老師講,溫書呢就只係溫埋今個月,因為今年六年班考埋呢個第二次嘅呈分試就唔使再溫書啦!同埋我所謂嘅溫書都只係同佢溫啲生字,一日只係半個鐘,一星期溫2日。就係有啲自殺嘅新聞令我更加驚所以我琴日都叫佢唔好做功課快啲瞓覺(我叫佢10點半訓但係佢話比多半個鐘做功課)跟住我話只限今日之後都要10點半訓做唔晒就由佢

我同意你的方法,低壓力最緊要。

greentea000 發表於 17-10-13 08:22
你仔話忍在學校幾年,即係唔係今年先係咁。咩吸引你令你一直忍受唔轉校呢?
...

佢三升四年班嘅時候我幫佢搵過但係因為成績一般,轉唔到

1998Ruby1998 發表於 17-10-12 21:22
回覆 Jane1983 的帖子

我之前都係咁,學校好多「浪費光陰」嘅功課,所以有部份功課係阿媽代勞。

其實係咪好多女校都係咁?

定某系某教會女校先係咁?

gglover 發表於 17-10-13 09:00
老實說,實在太遲先面對問題,晨早應轉校,而家呈分先面對,都好過冇。

我建議妳和兒子傾傾,問他覺得怎 ...

其實佢每日放學我都問佢點啊有冇野要同我分享呀,佢都冇同我講過,不過好彩佢而家肯講,雖然遲但起碼可以幫到佢!

Aaalvin 發表於 17-10-13 09:10
其實佢每日放學我都問佢點啊有冇野要同我分享呀,佢都冇同我講過,不過好彩佢而家肯講,雖然遲但起碼可以 ...

有冇想過找私人上門補習?讀書總要講方法的,老師的一小時比家長的六小時有效,也能針對兒子情況,家長就跟隨老師的判斷和建議助他溫習,事半功倍的。

我和弟妹三人都不算聰明,但小時候讀書卻從來冇問題的。其實在香港的填鴨式教育,合適的溫習方法比天資和勤奮更重要。

回覆 Aaalvin 的帖子

我經常提醒自己,要諗番小朋友係自己肚裡面嘅時候,做媽媽最大嘅希望唔係咩讀書叻,大個做咩專業人士,而只係好單純嘅希望佢哋健康同快樂咁成長。既然佢已經開口,我相信佢已經去一個承受唔到嘅地步,你嘅愛同支持係哩一刻好重要,如果係我,無謂嘅功課我會直接幫佢做,書溫過就算,唔計較成績,放假陪佢一齊出外輕鬆吓... 我明白要做得到一定好難,但係佢嘅健康同快樂唔係最重要嗎?

回覆樓主:

其他無走到既家長點應付呀?快D去取經。

回覆 Aaalvin 的帖子

咁你好好支持佢、鼓勵佢,頂埋今個月,仲有十幾日,黎明在望。考完呈分試,就可以放鬆吓,聖誕去玩。

好彩個仔肯表達佢既感受, 個個小朋友步伐快慢不同, 家長同理心很緊張, 一定要站在他角度和他一同面對, 問題是可以解決的, 同老師傾傾, 無意義既家課我會同佢一齊做, 可以快d .

回覆樓主:

我真好討厭過份重復量大於質的做法,如果p6 正常日子正常速度(我预15 min 1份,6 to 8份,吾計改,預,上綱之類)真係差吾多了

1998Ruby1998 發表於 17-10-12 21:22
回覆 Jane1983 的帖子

我之前都係咁,學校好多「浪費光陰」嘅功課,所以有部份功課係阿媽代勞。
功課計分? 計幾多分? 如果唔計, 我會只做12分嘢。

IloveJJ 發表於 17-10-13 07:29

如果你個仔已經咁講,我真係寧願佢欠交,默書唔合格,都唔 ...
阿妹今年升小三, 突然多咗好多功課, 無功課堂都7樣, 雖然望落好似唔多, 但係唔係個個小朋友都吸收得咁好, 要諗, 佢返到屋企又快5:00, 所以呢幾日都做到9:30-10:00, 一面做一面鬧老師痴咗線, 俾咁多功課。但家姐小五, 反而功課得4-5樣, 不過係樣樣甘, 但佢又做得好輕鬆。雖然話家姐用埋小息做功課, 但係唔係好多小朋友好似家姐咁, 我哋真係要睇大部份小朋友既程度同速度。

阿妹做功課真係慢。前兩日我坐佢隔離, 坐到8:00忍唔住問佢仲有幾多功課, 仲有5樣!問題係果日得7樣功課, 仲有功課堂, 佢功課堂一粒鐘做得一樣。佢話俾老師罰抄書, 所以無時間做。但我坐佢隔離一粒鐘, 又都只係做得一樣, 返到屋企唔計食飯又有一粒鐘, 真係唔知佢做乜。我同佢講:做乜你做咁耐, 我都好多嘢做既。佢居然答:咁你咪去做囉。真係激死我。最後果日做功課要做到9:30。鬧完佢, 個半鐘做晒5樣。

回覆樓主

樓主,尋日單新聞真係好心痛,雖然同學校壓力應該冇關。你小朋友已經同你求救,請正視,同盡力幫佢。
加油!
‹ 上一主題|下一主題