用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國讀醫科的問題
go

英國讀醫科的問題 [複製鏈接]

1. 若經ucas apply medicine in U.K. 是否只有四個選擇?第五個quota可以填與醫科有關的科目?例如pre midicine course or biomedical science etc?2. Through agent or 自己經ucas申請, 所申請大學對applicant 的assessment and 考慮是否取録的機會是否一樣?若經agent,學校的答覆可直接回覆applicant 嗎?還是一定要經agent
3. 若predicted grade around 555,請問報讀Edinburgh 、Bristol 、Birmingham 有機會嗎?有其他選擇可提供嗎?

謝謝!

3    0    0    0

昭駿媽 發表於 17-10-11 16:02
1. 若經ucas apply medicine in U.K. 是否只有四個選擇?第五個quota可以填與醫科有關的科目?例如pre midi ...
你說的555,是dse成績嗎?
報大學都要經agent?不是自己開過ucas account 就得啦。

你打算報那一年讀,考了ukcat未?

1. 若經ucas apply medicine in U.K. 是否只有四個選擇?第五個quota可以填與醫科有關的科目?例如pre midi ...

Medicine 係全世界都係一個competitive course,連基本知識自己報都做5到,d 大學係5會彩你!
所有uk medicine course 都要interview!
IELTS is a must for oversea student

回覆樓主:

為何去英國?回港執業試唔容易,聽說若非英籍找實習也不易, 如你打算2018年入學,不是今個月中截止報名?

你可以經 agent,可以唔經,學費一樣咁多錢。只要你成績達到 offer 要求,就必定收你。不過 UK Med 係有 Interview,不一定出 Offer 畀你。除非你好確定就算失手都成績彪炳,否則 UCAS 放 3 個 Medic 已經好高風險。

DSE Offer 對應成績,全部都係各大學網站。不過我好清楚,3 條 5 係 Birmingham 唔夠用,起碼要 5*55,學校畀嘅 Predicted Grade 必須至少有 555。不過多間一線大學,555 係底線。Edinburgh 更加要 3 條 5*,其他院校可以上網研究。

除非家底雄厚+有英國護照,唔怕要 dum 幾年等機會/考試,否則都唔建議赴英讀醫,一來學費高出其他科目 3-4 倍,讀多人地 1-2 年,英國搵 intern 同畢業工相比 local 困難很多,返港個執業考試都唔係個個都 pass 到。

jennybbb 發表於 17-10-11 23:24
Medicine 係全世界都係一個competitive course,連基本知識自己報都做5到,d 大學係5會彩你!
所有uk medi ...
點只ILETS, 仲有UKCAT要考喎!
不過都想知冇英籍是否冇機會做HOUSEMAN 呢?

poonseelai 發表於 17-10-11 23:41
為何去英國?回港執業試唔容易,聽說若非英籍找實習也不易, 如你打算2018年入學,不是今個月中截止報名?
...
為何去讀?!?!在港考到就當然不用去啦。

如果香港

freespeech 發表於 17-10-12 00:38
為何去讀?!?!在港考到就當然不用去啦。

正正因執業資格及其他因素,身邊有孩子未能考入香港医科会去外國讀医療相關課程。医務委員会綱頁現找不到passing rate, 記憶中有10+%。 2016年初有議員話在Ireland and Australia讀医同學反映因競爭激烈,不保證international students 有internship 机会。医委会話每年約50人通過考試,但因考生不用申報國籍,不知當中有幾多本港永久居民。

freespeech 發表於 17-10-12 00:35
點只ILETS, 仲有UKCAT要考喎!
不過都想知冇英籍是否冇機會做HOUSEMAN 呢?

Some Universities only consider BMAT but not UKCAT.  It totally depends on what university is going to apply.

Many thanks for your response.

好難考㗎!因為佢哋要make sure入medic嘅人真係鍾意同適合做E生,除咗AL仲要另外考兩個試,我約略睇過D past paper,完全一頭霧水!個同學仔仲話一路考你前面有個鐘提醒你時間一分一秒咁過去!佢媽咪就牙痛咁聲咁話要讀多人哋好幾年...,houseman又分分鐘要去冇雷公咁遠嘅town仔。

我就覺得最大的問題是讀完五、六年課程,做兩年foundation years實習,然後training要六至八年,每一、兩年就轉不同的醫院做。這'漂泊'的生活並不容易。如果錢不是問題,也要真想清楚。

考英國 med ,唔係單看成績,又 UKCAT/BMAT ,又 interview 。
我覺得比香港單單成績主導更難掌握。
( 相對起來,IELTS is a piece of cake )
恕我直言,要阿媽幫手搵資料,唔夠 initiation & aggressiveness,冇 quality 入 med 。

樓主的孩子是中六嗎?如果今年報大學便太遲了,因為報 Edinburgh, Bristol, Birmingham 是須要另外考UKCAT, 今年的UKCAT 已經考完。英國的大學除了成績和面試,還要睇相關經驗如 care home, job shadow 等。如真的今年報你可以考慮BMAT的學校如Leeds UCL Inperial ,香港Nov 2 有得考. 不過要留意,如果不是英籍,每間學校只有10-20位給international students, 還有其他國家的學生競爭,實在不容易。

我會入唔到,顯

samsam123321 發表於 17-10-13 09:05
我會睇,如果不是IS英文程度以上,本地學生唔好報,如果本地入唔到,顯示好可能是能力不足。 ...
本地收好高分,入唔到唔出奇!我一直以為是本地入唔到,至退而求其次出去讀,不是嗎?

freespeech 發表於 17-10-13 17:32
本地收好高分,入唔到唔出奇!我一直以為是本地入唔到,至退而求其次出去讀,不是嗎?
...

外國要求也絶不底!如PG555,我估你是講3科selective 嘅成績,恕我直言,機會不大呢!
‹ 上一主題|下一主題