用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區B1生派位 估估吓推算
樓主: mcl203
go

中西區B1生派位 估估吓推算   [複製鏈接]

jessimm 發表於 17-10-12 13:45
你交塊玻璃比我, 我唔識踢波
我唔會認為QC係負增值, 佢最多只係無乜增值.

睇吓一D學校既Pre-S1成績, 同6年後DSE既表現, 就知邊D係負增值

如果QC叫負增值, 應該好多B1學校係超級負增值

王家爸爸    發表於 17-10-12 18:33
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 17-10-12 14:53
「中西區男生幾幸福」係咩意思呢?
佢係話EDB送多幾個他區QC位俾中西區, 所以幸福咗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 17-10-12 15:06
哦!咁其實送咗幾個位俾中西區,咁係從邊部分送架?自行?統一聯繫?統一大抽獎?
如果英皇加返一班咪唔駛送囉 ...
扣咗灣仔區乙部既非保留位

IloveJJ 發表於 17-10-12 15:06
哦!咁其實送咗幾個位俾中西區,咁係從邊部分送架?自行?統一聯繫?統一大抽獎?
如果英皇加返一班咪唔駛送囉 ...
當年全港一共有200間中學縮班, 如果加班, 又唔以只俾部份學校加
但如果全部200間中學加番班, 可能會令到一部份學校面臨殺校

mcl203 發表於 17-10-12 14:29
兩次加埋機會率一定大左啦,仲唔係優勢? ~

你睇番就知道加埋係一樣,不過如果你覺得收完3蚊再收7蚊開心過一次過收10蚊嘅,咁你就有優勢了!

Band5 發表於 17-10-12 15:26
你睇番就知道加埋係一樣,不過如果你覺得收完3蚊再收7蚊開心過一次過收10蚊嘅,咁你就有優勢了!
...

我都計左一輪,若平均機會分佈係一樣,你岩。

但分佈係非人為控制,若引用一極端非正常分佈,120個申請人,頭60係兩軒,即係60個全取,又假若,頭60係非兩軒,只可取走47個。始終,無人能控制隨機號碼,優勢最終是否存在,無人知曉,但機會率一定係聯小佔優,如剛才所講既極端例子~

IloveJJ 發表於 17-10-12 16:42
咁即係唔駛旨意兩年後等到
就算吳得掂走咗, 我都唔認為EDB會係未來兩至三年係呢方面做D乜.....

又繼續推中史科, 普教中 囉!

IloveJJ 發表於 17-10-12 16:42
咁即係唔駛旨意兩年後等到
其實, 縮班既大多數都係B1同B2中學

大部份B1同B2官校, 亦有不少B1名津校

http://gia.info.gov.hk/general/201103/30/P201103300146_0146_77093.pdf

mcl203 發表於 17-10-12 14:26
同意,另一條線就可以唔同玩法,兩軒同庇記有聯繫,兩軒女生比率低,隨時非聯繫小學可以有雞食~~~
...

搵庇記打剩女心理戰, 真係值得

mcl203 發表於 17-10-12 15:38
我都計左一輪,若平均機會分佈係一樣,你岩。

但分佈係非人為控制,若引用一極端非正常分佈,120個申請人 ...

極端例子,一萬年都唔發生一次,我一向都唔考慮。

但心理優勢,卻絕對唔可以睇小!軒小個個都勇往直前,其他灣仔小學卻就住就住唔敢博,派位結果完全可以反映到!

KC同兩官小在中西區情況亦係一模一樣!

jessimm 發表於 17-10-12 17:51
搵庇記打剩女心理戰, 真係值得

始終庇記近年收兩軒生都多於聯繫位,唔知佢地點處理兩軒生申請,又是否技術上引致有偷雞機會,值就一定唔值,他區位往往係偷到雞~

Band5 發表於 17-10-12 18:04
極端例子,一萬年都唔發生一次,我一向都唔考慮。

但心理優勢,卻絕對唔可以睇小!軒小個個都勇往直前, ...
KC 同 QC 联小效應一定唔同....中西區唔揀佢仲有邊間機會大?
灣仔就有間SKHTSK去分流...聖雅各正正進行中 ~~~

IloveJJ 發表於 17-10-12 11:08
明白,咁你當年自行係揀SJC同邊間呢?除了QC,好似無咩好揀喎!
SJC同KC,當年啲師兄好多自行入咗KC。

mcl203 發表於 17-10-12 18:10
始終庇記近年收兩軒生都多於聯繫位,唔知佢地點處理兩軒生申請,又是否技術上引致有偷雞機會,值就一定唔 ...
中西區的庇記剩女位可能仲多過灣仔

jessimm 發表於 17-10-12 18:39
中西區的庇記剩女位可能仲多過灣仔

應該係,聽聞有中西區排名比較後今年都入咗

mcl203 發表於 17-10-12 18:27
KC 同 QC 联小效應一定唔同....中西區唔揀佢仲有邊間機會大?
灣仔就有間SKHTSK去分流...聖雅各正正進行中 ~ ...

我仔當年乙一至三係SJC,QC,同KC!

如果三間都冇乜所謂,而家嘅B1A最佳選擇,我會乙一至三QC,SJC同KC,預咗乙一二都唔得嘅就要扣門!

我知好多人人會話我傻,但越多人咁諗,就越表示我冇揀錯!

放棄KC,因為我覺得超過九成都揀KC,冇著數!

般小當然唔會咁報了,但其實機會同風險間間都一樣!

PS:我仔當年入咗自行一,上面嘅都係紙上談兵!
‹ 上一主題|下一主題