用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區B1生派位 估估吓推算
樓主: mcl203
go

中西區B1生派位 估估吓推算   [複製鏈接]

RoseRose1980 發表於 17-10-11 15:59
如果band 1頭博乙一QC, 就算入唔到,叩門SPC 都收,如果st peter的話(我估)
其實得幾個位D學校, 真係唔知點排.  排乙3 仲有機會, 真係好考膽識.

hkpapa852 發表於 17-10-11 11:33
又攞番我幾個月前整個份18區B1學生統一派位階段入到B1中學既估計出嚟:

https://www.edu-kingdom.com/foru ...
B1男生向外發展係指自行?  咁邊區好?

jessimm 發表於 17-10-11 15:59
中西區

頭二三獎安慰獎都有, 包羅萬有
高位抽到個海景上車盤,隨時變成負資產,真係需要敢搏。
隨緣同考慮比錢中介,唔會有太大失望,但係都唔會有太大既驚喜。
反而個安慰獎,或者中介退唔到票,隨時有驚喜。

IloveJJ 發表於 17-10-11 14:55
唔明,點解乙一QC,但自行又唔揀?
如果係灣仔區,QC位多,機會大。

jessimm 發表於 17-10-11 15:59
中西區

頭二三獎安慰獎都有, 包羅萬有
點解RC要退票?  請指教TSK 好過RC?  邊方面?

hkpapa852 發表於 17-10-11 11:33
又攞番我幾個月前整個份18區B1學生統一派位階段入到B1中學既估計出嚟:

https://www.edu-kingdom.com/foru ...

唔好意思,我處理數據能力比較弱,其實唔係好明白你們的意思,我想問下如果中西區band2女仔選band1學校是否有機會呢?

PP媽媽 發表於 17-10-11 17:39
唔好意思,我處理數據能力比較弱,其實唔係好明白你們的意思,我想問下如果中西區band2女仔選band1學校是 ...

今年仲有,但機會一年比一年低
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

PP媽媽 發表於 17-10-11 17:39
唔好意思,我處理數據能力比較弱,其實唔係好明白你們的意思,我想問下如果中西區band2女仔選band1學校是 ...

#1 係表示B1女生位可能有位剩,B2女生可以一試,中西區B1女生位,若推算偏差唔太離軌,應有一半女生可以入B1女校(計埋直屬小學女生)~~|

mcl203 發表於 17-10-11 18:48
#1 係表示B1女生位可能有位剩,B2女生可以一試,中西區B1女生位,若推算偏差唔太離軌,應有一半女生可以入 ...
咁如果小學係大校會否機會大D定細D? 定係間間機會一樣? 因為好似聽過話個分/名次要根據每間學校的差別去調整? 我又唔明, 又根據D咩野去調整不同學校的差別? 其實好難客觀

王家爸爸 發表於 17-10-11 17:32
高位抽到個海景上車盤,隨時變成負資產,真係需要敢搏。
隨緣同考慮比錢中介,唔會有太大失望,但係都唔會 ........反而個安慰獎,或者中介退唔到票,隨時有驚喜。

雖然halloween臨近, 唔駛又再講鬼故

PP媽媽 發表於 17-10-11 22:14
咁如果小學係大校會否機會大D定細D? 定係間間機會一樣? 因為好似聽過話個分/名次要根據每間學校的差別去調 ...
不如簡單D去準備應如何選校
點計出囡囡既EDB全港/全區組別...暫且放埋一邊唔使理

若有囡囡(用呈方試計法)既排名...再参考下以前師兄姐既相約名次派去既中學
或....引用學校往年升中派位成績...或...直接参考小學老師既指示
再評估自己應如何選校...始終去到統一階段都係靠抽...大細校都係一樣...睇自己既排位策略去力爭機會 ~~~

B2生係自行搏入B1英中係難既...始終自行階段...中學以睇成績+面試優先
B2生有機會搏到B1中學...最有機會係擺靚個乙1位...求一擊即中 ~~~

IloveJJ 發表於 17-10-11 19:23
我明乙部揀QC,但點解自行唔揀呢?
可能佢諗法同我仔一樣,我兩個當年自行都無揀QC,乙部揀QC、TSK因為位多,小朋友諗住抽咗去QC、TSK,會去叩SJC。

IloveJJ 發表於 17-10-11 19:23
我明乙部揀QC,但點解自行唔揀呢?
可能既原因:
1. QC唔係全In, 如果明知有得In既機會低, 無謂浪費自行機會
2. 灣仔區乙1放QC, 仲有好大機會
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-12 08:34
可能既原因:
1. QC唔係全In, 如果明知有得In既機會低, 無謂浪費自行機會
2. 灣仔區乙1放QC, 仲有好大機會
小朋友升中嗰兩年,我哋計算過,灣仔區乙1放QC,係最理想既情況下,機會可能近半,軒小機會更多。不過隨著升中人數不斷上升,機會已經無咁高啦。

王家爸爸 發表於 17-10-12 08:50
小朋友升中嗰兩年,我哋計算過,灣仔區乙1放QC,係最理想既情況下,機會可能近半,軒小機會更多。不過隨著 ...
灣仔區男生既機會.... 比中西區仲難計

不過就算唔計, 都知會好少少

hkpapa852 發表於 17-10-12 08:52
灣仔區男生既機會.... 比中西區仲難計

不過就算唔計, 都知會好少少
如果跟住嗰年升中,家長點都需要計下,所謂知己知彼百戰百勝。

王家爸爸 發表於 17-10-12 08:50
小朋友升中嗰兩年,我哋計算過,灣仔區乙1放QC,係最理想既情況下,機會可能近半,軒小機會更多。不過隨著 ...
其實灣仔區負資産的個案仲多

王家爸爸    發表於 17-10-12 18:22

jessimm 發表於 17-10-12 09:03
其實灣仔區負資産的個案仲多
哈, 你指中學定小學負資產先?

王家爸爸 發表於 17-10-12 08:56
如果跟住嗰年升中,家長點都需要計下,所謂知己知彼百戰百勝。
當然要計, 统一派位階段就是要打心理戰
‹ 上一主題|下一主題