用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行咩都無,會有影響嗎?
樓主: tomato100hk
go

自行咩都無,會有影響嗎?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-10-15 14:28
咁都係,尤其是主科叻,但音視差既,叩門唔駛受呢啲閒科影響,但主科真係要好強先得,因為競爭好大。
...
叩門考試通常得中文、英文、數學。

IloveJJ 發表於 17-10-13 16:22
叩門更易入?有咩學校係叩門更易入架?

雖然我地盡量揀成績+面試佔大比重既學校,但獎項少到好似spcc咁10%仲包括埋操行既真係無幾多。自行階段係學校佔上風,到叩門我地既勝算上升,成績我地有,唔驚佢筆試,面試亦比較有把握。學校亦知道自己自行收左D咩學生,要同其他學校爭漏網之魚亦會速戰速決。果兩個既心儀中學之前幾年級10內既師兄師姐去叩門係直接收,筆試都唔使,面試求其傾談幾分鐘,所以佢地咪唔想做咁多準備囉!

回覆 王家爸爸 的帖子

英文其實不用太好, 反而中文更重要。希望今年努力追返中文, 中文會是決定性的一科。今年無普教中以幫助不少, 最少佢會知多了一些中文字的粤語發音, 初頭見佢朗讀課文都有些辛苦。

回覆 IloveJJ 的帖子

BPS 佢上年參觀左佢地open day.  SPCC 是我地家長講得太多, 佢上網八卦人地校服, 不過佢唔小心入左去望人地考大學的成績, 見到d大學名好開心, 咪同人講話要考。不過佢口講, 無乜行動。我比較擔心佢今年科中文。

我其實希望找間交通方便的學校, 附近有mtr不用再轉巴士返學。港同可以坐mtr, 好似幾好, 交通方便。

佢中文ok的, 不過寫真是麻麻。其實佢都有看中文書, 不過佢中作癈話太多, 加上今年佢放得太多時間在英文寫作上, 我怕佢中英距離太遠, 之後無乜心機讀中文。

little_yolky 發表於 17-10-13 11:00
你哋港島區係勁D既, 無法啦, 補補英文都係好既。

我阿大剛剛轉咗班英文興趣班。之前個係chat room, 個外籍 ...
我覺得華人/ABC miss比外國人明香港家長要求些,
‹ 上一主題|下一主題