用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 中學轉國際學校,Year 12才到英國升學可行嗎? ...
go

中學轉國際學校,Year 12才到英國升學可行嗎?

阿仔現在讀普通津校小三,打算到英國升學,但怕英文不好考不到好學校。

我應該在中一時幫他轉到國際學校,等佢考埋英國會考,睇成績送佢去英國讀預科嗎?

想聽聽大家意見。

(想佢讀埋小學先轉,主要想佢學好中文。預科才到英國,因為佢冇乜自理能力, 同埋情緒比較小朋友,唔開心成日轉牛角尖,想佢成熟啲才過去。另外, 經濟能力都係其中因素。)

回覆樓主:

國際學校lB有D不平,如漢X學费二十萬一年;未計债卷/提名费/留位费/去外國旅行等等,不如努力D考入英中(免費教育)可學好中文及英文,將來用dse報本地大學及英ucas吧!錢努力賺可能將來交流生用

樣樣都

samsam123321 發表於 17-10-9 15:12
樣樣都跟你計算的一定可行。但首先是否入到IS,中六是否願意去都不是樓主能控制 ...

其實我都知有好多好多變數,只係希望計劃好啲,可以跟住行,始終資源唔多。但如果到時唔得,最多留番係香港讀。

不過我出年開始,會同阿仔參加下遊學團,順道睇下周圍的學校,搜集下資料

依家先小三,不如你呈分試考好 d,入英中,到高中/大學先去英國。

1998Ruby1998 發表於 17-10-9 15:40
依家先小三,不如你呈分試考好 d,入英中,到高中/大學先去英國。

我仔仔學校一條龍上中學B1, so far 次次考試都前3名,所以我唔擔心佢呈分試。但真係心想佢可以出國留學見識多啲。thx

回覆 maomaochoi 的帖子

咁就放心,到高中/大學先再出去見識都唔遲。我都係大學先過去,依家見識好多,又有能力自己獨自周遊列國

1998Ruby1998 發表於 17-10-9 16:05
回覆 maomaochoi 的帖子

咁就放心,到高中/大學先再出去見識都唔遲。我都係大學先過去,依家見識好多,又 ...

謝謝你,我都想阿仔似你咁,佢見識多啲又開心最緊要(emoji)

現在可以做的,家長努力工作儲夠彈藥,真的一年花費不少。

maomaochoi 發表於 17-10-9 15:39
其實我都知有好多好多變數,只係希望計劃好啲,可以跟住行,始終資源唔多。但如果到時唔得,最多留番係香 ...
小四去遊學團?!冇用的,可慳返,到高中才考慮留學未遲。

freespeech 發表於 17-10-10 00:06
小四去遊學團?!冇用的,可慳返,到高中才考慮留學未遲。
哈哈!同感。 
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!