用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有人可以教我點做嗎?阿仔返左學1個月後突然唔肯返學! ...
樓主: Jeff1313
go

有人可以教我點做嗎?阿仔返左學1個月後突然唔肯返學!   [複製鏈接]

brother4 發表於 17-10-9 15:41
懷疑是xx症,上綢看*子女抗拒番學,家長7招應對*如帶心愛毛公仔番學,回到校放書包内,另書包可掛心儀掛 ...
短時間來講都可以試下。帶最喜歡的公仔返學的確可以舒緩一下情緒。

記得大女第一次讀資優課程都驚驚啲,而且唔開心。之後即刻去揀咗一個靚靚公主帶去壯膽,幾日之後就冇事。

如果學校不是超谷,而情況又持續下去,帶他去看醫。現今小學社工主要做輔導同學生傾心事,心理同身理上的問題幫唔到幾多。

aa06 發表於 17-10-9 13:55
回覆 lui 的帖子

咁個名校生而家情況如何? 真令人擔心

我上次知道時佢已拒絕上學兩星期,現在情況如何我沒有再問了。
另一case,中學生,某校。已住boarding 家人安排將來送去英國。可幸媽媽把和仔的對話告訴朋友,朋友認為大問題叫佢看心理醫生,完全個仔打算去英國前一晚自殺!好彩發現早了。

siden 發表於 17-10-9 15:20
叻果批的確感覺係雲端

楼上所講佐一女生的壓力正正來自怕從雲端跌回凡間

對!

lui 發表於 17-10-9 18:37
另一case,中學生,某校。已住boarding 家人 ...
DGJS全数直升中学部,禁压力係多数來自家庭或佢对自己要求高,同升中無乜关係?

Yanamami 發表於 17-10-9 20:09
DGJS全数直升中学部,禁压力係多数來自家庭或佢对自己要求高,同升中無乜关係? ...

雖然DGJS係直升上中學部,睇嚟升中冇壓力,但呢類頂級龍校係會喺不同階段,不同年級篩走成績未達標嘅學生,即係不同階段都有壓力,只係冇直屬學校一刀切喺升中時篩人走咁明顯啫。

HK-MAN    發表於 17-10-14 19:11

Jeff1313 發表於 17-10-9 08:48
小兒今年剛升上一年級,剛9月佢每一日都好開心,好主動咁返學!我地仲開心佢可以咁快就適應,點知佢9月尾開 ...

我小朋友嘅同學小一時都係咁, 早上搭校車,上課成日肚痛,唔想返學,好緊張抄漏手冊, 執漏書等等。 個同學係超細b,佢媽果時都好擔心, 見佢媽咪日日同佢傾學校嘢, 鼓勵下佢小息中午多啲同同學玩。做功課默默書考試都無俾壓力佢,俾小朋友知唔識唔緊要,老師唔會鬧。都係要耐心俾時間佢適應。 依家小三喇, 見佢返學好開心,成績有進步添。

回覆樓主

唔好話小一都係咁,我囡小二都開學焦慮症,話說開學第二日開始感冒一病就病足成個月,加下好到7788都病到謝洒皮⋯日日喊住唔返學⋯又驚病wor 又話頭痛⋯但學校已經無咩功課比佢做⋯都咁⋯見佢咁日喊夜⋯傾又傾過咩都做齊⋯我都暈低

HK-MAN    發表於 17-10-14 19:13

其實返學同返工一樣都有好多人事問題要処理,如bullying,老師不合理閙人,同學排斥等等,傢長都有需要細心了解,教小朋友見招拆招。

licpd 發表於 17-10-10 15:51
其實返學同返工一樣都有好多人事問題要処理,如bullying,老師不合理閙人,同學排斥等等,傢長都有需要細心 ...

是呀
我日日同佢傾計鼓勵佢
但轉過頭又會喊

lui 發表於 17-10-9 18:37
另一case,中學生,某校。已住boarding 家人 ...

咩原因要自殺?
我小朋友明年小一
返幼稚園初期已經喊左好耐
小學唔知點算

pigsa 發表於 17-10-10 15:56
是呀
我日日同佢傾計鼓勵佢
但轉過頭又會喊
我小朋友都試過係學校被同學好mean甘笑巨,好唔開心,其實巨唔識點對付尼的人,巨只識好NICE甘笑希望巨地會停,儅然唔得啦!我係真係要教巨exactly點樣應付尼的人,巨依傢有好多招數對付bullying有的係自己想出來的。

licpd 發表於 17-10-10 16:06
我小朋友都試過係學校被同學好mean甘笑巨,好唔開心,其實巨唔識點對付尼的人,巨只識好NICE甘笑希望巨地會 ...

我看不是bully
而係新同學未熟加上自己又病到7彩才對返學失了動力
最幣下個月就測驗
佢再咁落去
測驗凍過水

小朋友甘樣,唔好返學住,系屋企玩下先,或者homeschooling.有朝一日,佢見個個細路都有學返,得佢一個無返學,佢會主動要求返學,而且會好比心機讀書。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

siden 發表於 17-10-9 15:20
叻果批的確感覺係雲端

楼上所講佐一女生的壓力正正來自怕從雲端跌回凡間
good point

回覆樓主

好苦惱
每日返學都叫阿媽陪返學
狂喊⋯出唔到門口
點算好?

pigsa 發表於 17-10-12 21:13
好苦惱
每日返學都叫阿媽陪返學
狂喊⋯出唔到門口

你小朋友已經小二

點解會咁?不如同班主任商量一下?

siden 發表於 17-10-12 21:48
你小朋友已經小二

點解會咁?不如同班主任商量一下?

商量過
搵緊輔導幫手
估計是因為之前大病完加上轉了新班新老師
唔適應

cal@wicked 發表於 17-10-11 03:31
你搵遊戲治療師跟啦, 我有朋友係therapist, 佢暑假係特別為小一生開workshop, 小一適應從來都唔容易咖, 好 ...

可否pm我?
小兒下年小一,暑假都想揾呢d workshop,呢d適應問題真可大可小!
‹ 上一主題|下一主題