用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 朗誦比賽
go

朗誦比賽 [複製鏈接]

請問有冇高小自閉寶寶參加過學校朗誦比賽?有心得可以分享嗎?謝謝
   0    0    0    0

evonpig 發表於 17-10-8 23:21
請問有冇高小自閉寶寶參加過學校朗誦比賽?有心得可以分享嗎?謝謝

我小朋友吾係高小,現K3,有參加朗誦比賽

回覆樓主

好利害吖,我哋係抱住去試吓嘅心態,希望到時無甩漏就滿足,係咪家長無得去?

JoanJJJ 發表於 17-10-18 22:39
我小朋友吾係高小,現K3,有參加朗誦比賽

x 2 . K2時參加過好幾次

回覆樓主:

我記得陳錦鴻都有講佢個仔參加朗誦比賽

我個小三開始參加朗誦比賽,小二開始參加獨唱,k 3開始樂器比賽

其實睇性格,我地這些小朋友有部分因為不介意別人目光,應該話唔留意別人目光和睇法,不怕被人笑,所以上到台可以好投入表演,做得好好,但有部分小朋友又怕人笑(我個人覺得這類小朋友的社交認知比較叻),所以介意抗拒上台

我個系前者,所以上台後自我陶醉,完全投入表演,對台下掌聲無反應,我地教左好耐先識鞠躬,而家高小,佢投入之餘,也明白掌聲是別人對他的讚賞,他也享受掌聲,會感謝別人的稱讚。

朗誦對小朋友最難的掌握的是眼神,其次是要事前多次提醒他關於座位安排和流程,減少他在陌生環境的不安,還要他學會自己坐好安靜等候上台,下台後也要安靜等候宣佈。

回覆樓主

謝謝分享和提醒

evonpig 發表於 17-11-6 01:21
謝謝分享和提醒

還要提醒他,每個人演繹方法不同,別人的演繹跟自己不同好正常,有人的發音d跟自己的不同也很正常,不要大驚小怪,不要即時大聲話人,錯對由評判決定,你只是參賽者,乖乖的安靜的等評判在比賽後講解
老實講,老師揀得去朗誦的,平時都系中意講野的,聲大大的,所以最怕佢地亂講說話,不適當時候說話

回覆樓主

請問比賽時學生校服須要露岀校章嗎?因怕場地冷氣凍外套會遮蓋校章。

evonpig 發表於 17-11-29 10:57
請問比賽時學生校服須要露岀校章嗎?因怕場地冷氣凍外套會遮蓋校章。

不用

不過一定要帶手冊,登記時職員會對相

回覆樓主

謝謝大家的提醒,上星期四剛完成了英文朗誦,大約50人。我個仔第一年參加得82分。第三名有兩個86分。見大部分係名校有經驗的參賽者。

h9907246 發表於 17-10-24 20:32
x 2 . K2時參加過好幾次

請問是參加哪項朗誦比賽呢?邊道報名呀?
‹ 上一主題|下一主題