用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 2018-2019
樓主: os_ecu
go

德望 2018-2019   [複製鏈接]

我見74#今年KTS個派位list有9X band one, 我朋友send 比我上年123個學生,又係有9x band one

hkpapa852 發表於 17-10-11 18:38
Take it simple, 小學部有冇提過直升中學部既要求呢?

如果無,咁點解你當佢一定有位俾你直升呢?
大家一齊食一齊住咗六年甚至九年,難免會令人有所幻想。如果中小學之間冇聯繫,咁小學校方應該喺小五開學時就同家長學生們講得清楚,學生想升上中學們就要同APS,KTS,SFA同TSL嘅女仔競爭,要佢地早作預備。呢個消息會好快傳到低年級甚至幼稚園部嘅家長耳中,而考慮報讀嘅家長亦會知道實況而再作考慮。

hkpapa852 發表於 17-10-10 14:58
KTS派位一向好, TSL仲有排都未追得上KTS
TSL係未計埋NCS?巨地又唔係讀local中文,係點烤PS1中文呢?

jigsaw 發表於 17-10-11 20:24
我見74#今年KTS個派位list有9X band one, 我朋友send 比我上年123個學生,又係有9x band one ...

9x/123咪七成鬆d未到八成

jigsaw 發表於 17-10-11 20:24
我見74#今年KTS個派位list有9X band one, 我朋友send 比我上年123個學生,又係有9x band one ...
所以話:
雖然最後升中派位成績靚麗,不過,不少是通過自行,叩門。很多時候未必反應到banding,可能因為小朋友面試表現出色等。

Yanamami 發表於 17-10-11 21:06
9x/123咪七成鬆d未到八成
咁我之前寫係話KTS同APS 有"七八成"係Band one 生,唔係實數八成。咁據聞前年出生率低,KTS得102個學生,有9X派B1。總之過7成以上學生派到Band one,當然校網好係有幫助,但作為規模不算大嘅私小,實力亦不可置疑,没有特别神化

jigsaw 發表於 17-10-11 22:22
咁我之前寫係話KTS同APS 有"七八成"係Band one 生,唔係實數八成。咁據聞前年出生率低,KTS得102個學生,有 ...
禁KTS既升中支援係,家長学生完全唔会迷惘,目標清晰。由補課到面試,升中机制……真係扶住你去~早係小四已开始準備,真正机会只係留俾有準備既人~面試有面試班,由班主任面試至到校長親自面見,有哂分紙評語~

Yanamami 發表於 17-10-11 22:31
禁KTS既升中支援係,家長学生完全唔会迷惘,目標清晰。由補課到面試,升中机制……真係扶住你去~早係 ...
不愧係一間非常好嘅學校

jigsaw 發表於 17-10-11 22:48
不愧係一間非常好嘅學校
家教会仲請已升中既家長/学生番学校教準備升中既整portfolio, 同分享子女升上各中学後既生活,俾準備升中既更瞭解唔同既中学生活,甚至面試流程/情況,令佢地可以為自己子女選合適既中学~旧生家長亦因先前受惠前人同对学校有感情,都樂意番学校分享。

Yanamami 發表於 17-10-11 23:04
家教会仲請已升中既家長/学生番学校教準備升中既整portfolio, 同分享子女升上各中学後既生活,俾準備升中既 ...

所以入到咁多band 1學校,d细路成绩好,學校支援都好重要,如此看來,就算成绩略遜,分分鐘可以有机会化腐朽為神奇。睇得出KTS做得好周全,學生同家長有學校全力幫手,真係安心好多

jigsaw 發表於 17-10-11 22:22
咁我之前寫係話KTS同APS 有"七八成"係Band one 生,唔係實數八成。咁據聞前年出生率低,KTS得102個學生,有 ...
這個是已經叩門後的結果⋯⋯
得102個學生果年,因為只得3班,所以人數較少,上年及今年都有4班,所以先12X人

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-11 23:23
這個是已經叩門後的結果⋯⋯
得102個學生果年,因為只得3班,所以人數較少,上年及今年都有4班,所以先12X ...

叩門後结果有咩關係呢?

jigsaw 發表於 17-10-11 23:43
叩門後结果有咩關係呢?
你睇吓呢個帖 #6 同 #242, 就知有咩分別

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3493940&extra=page%3D3
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 17-10-11 22:11
所以話:
雖然最後升中派位成績靚麗,不過,不少是通過自行,叩門。很多時候未必反應到banding,可能因為小 ...
入到所謂B1中學, 唔代表個位一定係B1生, 反之亦然.

所以升讀B1中學比例, 只係參考資料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-12 08:59

禁如果話大抽獎都只係少数band2好彩碌入band1啫(如該区band1位过剩),但叩门入band1, 点都要講下能力吧~况且前年就話出生率低,易派得好~上年唔係人数回升,競爭大左?所以升中比前年遜亦好正常吖~最紧要係叩得番入band1. 年年都有边缘人太搏、策略錯或唔好彩入左唔知边间……叩门都唔係件容易既事吖,百幾人爭十个八个位。

kennyklt 發表於 17-10-11 20:54
大家一齊食一齊住咗六年甚至九年,難免會令人有所幻想。如果中小學之間冇聯繫,咁小學校方應該喺小五開學時 ...

九龍城脫龍女校小學校長有這樣暗示過喎

gracelam 發表於 17-10-9 18:07
如果德小响小五小六三次呈分後, 都攤開比每個學生知道自己全級排名/banding, 咁咪當一間普通私小咁去考其他 ...

協小都是一樣,大人細路比佢玩死

回覆 hkpapa852 的帖子

即係邊間?

koala_emily 發表於 17-10-12 09:53
協小都是一樣,大人細路比佢玩死
GH 還是協小,都唔比呈分名次/banding?

hkpapa852 發表於 17-10-12 08:59

其實我諗法同Yanamami相似,大抽獎有机會係策略出錯或者運氣唔好,去到叩門音樂椅階段應該衰極有個抱嘅
‹ 上一主題|下一主題