用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 2018-2019
樓主: os_ecu
go

德望 2018-2019   [複製鏈接]

jigsaw 發表於 17-10-11 11:57
咪之前家長話齋,你叻(超叻)咪係我哋嘅hoper,唔夠叻嘅就請揾定後路,最諷刺係見到校監著住修女服,我真心 ...

係,既然GH都不是你杯茶,都可以忘記佢。不如收拾心情諗吓第二間好過。

hkpapa852 發表於 17-10-11 12:03
今時今日, 可能大家會認為 GH 處理升中好差, 但其實某程度上只係"現實"同家長"一廂情願"既期望有出入啫

過 ...

Hkpapa852你始终係數據人,最後都會用冷静嘅態度分析番。啱嘅,其實呢條帖應該放去幼稚園或者小學嗰边,等d爸爸爸媽媽自己衡量番。理性d,德中講明目標係製造明日領袖,佢要D不論成绩/特異功能有水準嘅學生(有天份/背後有家長支援),咁佢哋咪可以專心做l”皇“,明白嘅,亦有大把家長buy。
真心希望協恩唔會步佢哋後塵

Felix223 發表於 17-10-11 12:05
係,既然GH都不是你杯茶,都可以忘記佢。不如收拾心情諗吓第二間好過。
...
我d小朋友好大喇。而它從來也不是我杯茶,就是幸好當初有朋友經驗分享,又一路有追EK。不過咁啱又有朋友個女讀德望出事,所以分享下,抛下d爛磚出嚟,引下d高人出手,又學識好多嘢

jigsaw 發表於 17-10-11 12:14
Hkpapa852你始终係數據人,最後都會用冷静嘅態度分析番。啱嘅,其實呢條帖應該放去幼稚園或者小學嗰边,等 ...
當日我係幼稚園區話民幼一直到升民中其實唔係有好大保障, 都有鐵粉係幼稚園追住我到中學版

jigsaw    發表於 17-10-11 17:30
Felix223    發表於 17-10-11 12:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-11 12:38
當日我係幼稚園區話民幼一直到升民中其實唔係有好大保障, 都有鐵粉係幼稚園追住我到中學版
...

去到機場接機程度未?

jigsaw 發表於 17-10-11 12:14
Hkpapa852你始终係數據人,最後都會用冷静嘅態度分析番。啱嘅,其實呢條帖應該放去幼稚園或者小學嗰边,等 ...

可能言中已現隱語,只教領袖,即係,要考慮下有幾多%可以俾佢地教~

mcl203 發表於 17-10-11 12:40
去到機場接機程度未?
放心, 佢有好多fans, 埋唔到身

hkpapa852 發表於 17-10-11 12:38
...
其實除咗全部都收的龍校,其他都唔係咁有保障。
如果中學係top 嗰津,就有保障的都係top學生。

如果中學係中游,咁top 學生反而唔抵,因為想外闖的話,學校冇支援,簡單講,考級一都拎唔到SPCC的校長推薦信。成績okay,又打算原校升學的同學就最輕松開心。

manyeung88 發表於 17-10-11 11:31
但最好笑就係有校長係SPORT DAY到訓話講忠心,我地學校教左你地咁耐咁叻,他地要對學校有歸屬感,唔好忘本(因 ...
其实我都觉得係禁……升中都係你揀人、人揀你~最top果批又唔会揀GH, 真係有d两头唔到岸。倒不如睇下点提升自己親生女更上層楼仲好。

Yanamami 發表於 17-10-11 14:30
其实我都觉得係禁……升中都係你揀人、人揀你~最top果批又唔会揀GH, 真係有d两头唔到岸。倒不如睇下点提升 ...
其實最重要係家長接受現實, 不要一廂情願以為乜乜物物

例如:
1. 直資學校一向有收生自主權, 保証幾多%升中? 學校有冇出過通告講明呢? 直升資格, 又有冇講過呢? 如果乜都無你就當有, 係咪天真咗D?
2. 中學部同小學部脫龍, 但口中話會保持緊密合作.... 係咪升中會著數D? 中學部點都會關顧小學部多D?
    其實情況咪好似, 前男友/女友口中話關顧妳/你, 但係咪真仲想同妳/你一齊先? 如果係, 當初點解要分開呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-11 17:02

例如:
但中学部亦“一廂情願”以為有收生自主权就可以收多d外來精英……但算盤未必打得响

hkpapa852 發表於 17-10-11 17:02

例如:

話雖如此,雖然中學同小學部冇講過係一條龍直升,但又有冇明確講清楚中學部並冇預留任何學位俾小學部。我諗好多小學家長就算知道並非一條龍,都估唔到情況差到原來一個預留學位都冇咁極端。

kennyklt 發表於 17-10-11 17:47
話雖如此,雖然中學同小學部冇講過係一條龍直升,但又有冇明確講清楚中學部並冇預留任何學位俾小學部。我 ...

Take it simple, 小學部有冇提過直升中學部既要求呢?

如果無,咁點解你當佢一定有位俾你直升呢?

mcl203 發表於 17-10-11 10:22
重點係補習社已經係家,亦唔係單一事件,當然我唔知佢個人能力質素。見佢數次,都話幾點要走,要去補習社 ...

培正算好好……band 1必收,band 2 也收了70-80%,培中中一216人,我估至少有200人從培小上來,但現在小五六有28x人,競爭不少

super_aries 發表於 17-10-11 19:19
培正算好好……band 1必收,band 2 也收了70-80%,培中中一216人,我估至少有200人從培小上來,但現在小五 ...
排前面會走一些,最尾通常也會走。所以其實有心讀的band 2同學都係非常大機會。升中之後再努力追!

greentea000 發表於 17-10-11 11:14
學校咁老實都算難得,好過一路俾假希望你,而令你無做其他準備。

那培正真的很開明,數據很清淅……
不過考110真的好危,在band1及band2邊緣,要看第2/3次呈分了

b3410 發表於 17-10-11 19:24
排前面會走一些,最尾通常也會走。所以其實有心讀的band 2同學都係非常大機會。升中之後再努力追! ...

沒錯……其本上,前面最叻一班走了,band3吾收,基本上大部份band2盡收

jigsaw 發表於 17-10-11 09:45
Oh, 又唔啱?!我以為KTS同APS都七八成,呢d"神校"應該咁上下,話哂佢哋都收番好多自己小學生。如果冇七八 ...
不要神化了KTS,我肯定無8成band 1

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-11 19:46
雖然我好欣賞KTS,不過也同意齋睇學術,無8成。因為雖然最後升中派位成績靚麗,不過,不少是通過自行,叩門。很多時候未必反應到banding,可能因為小朋友面試表現出色等。
不過,另一個角度睇,都反應KTS升中策略好,升中支援強勁!

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-11 19:46
係吖~校長从來無講过八成。
‹ 上一主題|下一主題