用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 2018-2019
樓主: os_ecu
go

德望 2018-2019   [複製鏈接]

八卦離題一問, 直資/私立禮賢,啟基及救恩小學OK嗎? 因為匯基(東九龍)好鍾意收呢幾間小學生.

jigsaw 發表於 17-10-10 15:18
所以有小朋友叻嘅寧願小學入入KTS同APS, 好過入德小,起碼有6年部署、衡量小朋友能力,學校支援好,再揀間 ...

咁德小仲係一間好好既小學,6年間可以睇能力跳,只係家長唔好睇成升中學部係必然既事~

小時了了 發表於 17-10-10 15:20
八卦離題一問, 直資/私立禮賢,啟基及救恩小學OK嗎? 因為匯基(東九龍)好鍾意收呢幾間小學生. ...

救恩只論學術水皮,認受性一般, 匯基係救恩関係中學~

hkpapa852 發表於 17-10-10 15:03
其實GH中學部都係近2年前開始先大幅減少收小學部學生.
可憐GH小學部仲流傳緊, 至少有65%學生可升回中學部 (一個唔係太熟既朋友係GH小學初小家長)
如果德小家長佢哋上週有去聽簡介會, 就唔會再信呢啲流言悲語.

呢啲資料唔係喺 agenda 入面架, 係答問環節有家長跑出嚟問的 (要多謝佢了)

八卦離題一問, 直資/私立禮賢,啟基及救恩小學OK嗎? 因為匯基(東九龍)好鍾意收呢幾間小學生. ...

禮賢近幾年大約7成band 1 、好似沒有band 3. 另外德育好

jigsaw 發表於 17-10-10 14:59
但個女成績都入到間唔錯嘅B1B,(仲入咗精英班),我覺得最惨係如果家長真係小研究(香港揾食難,唔係個個得閒lun EK),特别7、8年前入佢小學那批一心以為你直属,起碼收八成,keep住成績中、中上就OK, 點知最後唔收,家長你當佢低死,冇研究好,但d細路係好惨,我keep到band one成绩,一心一日hoper, 一世hoper, 點知比學校放棄,咁嘅辨學方針,係咪太勢利
佢啲好 proud of Good Hoper 架, 開口埋口都係咁叫 hoper hoper.

不過我估佢哋心底既意思係要 "好' 既 Good Hoper 唧.

禮賢校長, 係匯基東九創校校長既門生

救恩前校長, 係匯基東九創校校長個老婆, 當年直至現在都有~30個推薦位

啟基太低調, 多年嚟都唔公開升中派位資料. 不過佢強調做Happy School, 不過要知道, Happy School係有代價既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

os_ecu 發表於 17-10-10 15:30
佢啲好 proud of Good Hoper 架, 開口埋口都係咁叫 hoper hoper.

不過我估佢哋心底既意思係要 "好' 既 Go ...
唔知d細路意唔意會到呢

hkpapa852 發表於 17-10-10 11:27
先定目標中學, 再定目標小學

收窄範圍, 再睇吓邊間入讀機會較高而家人又較接受

我同你調轉,會睇四、五年級係乜嘢成績,之後再揀中學,如果太早定目標中學,驚高攀唔起

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-10 15:43
我同你調轉,會睇四、五年級係乜嘢成績,之後再揀中學,如果太早定目標中學,驚高攀唔起  ...
我老婆定大目標.... 咁我當然會睇番細目標
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-10 15:45
我老婆定大目標.... 咁我當然會睇番細目標
大目標就一定係band 1啦唔洗問

jigsaw 發表於 17-10-10 12:34
事實係,雖然德望個website搞到幼小中好一家人、一條心咁,但根據敎局網頁人哋已不是直属、一條龍甚至聯屬 ...
嘩...做乜咁大仇口呀,其實德中唔止剩係收KTS,其他私小直資APS、SFA、TSL都收唔少,正所謂冤有頭債有主

Yanamami 發表於 17-10-10 14:44
GH收好多KTS band1中女仔,係八、九禁收……今年叫少……六个(原先好似九个)。GH直情去KTS度做简介会,你 ...
呢幾年德中無嚟KTS簡介會了,但上年第一輪收咗13個女仔,不過最終得6個讀,其他叩走哂了

mcl203 發表於 17-10-10 15:24

咁德小仲係一間好好既小學,6年間可以睇能力跳,只係家長唔 ...

唉,宜家世界唔同,以前入得德望、協恩、Marymount、男女拔、喇沙嘅小學,心態係自己唔好咁差,就上埋中學,對學校有歸屬感、好自豪。十一、二歲就要面對被遺棄,仲要係自己學校。你已經轉咗直資,學生自己揀,自己素造出嚟,你親手培育,但對唔住你唔夠人哋出面d外人好,請離開,去邊間?我唔知喎,自己諗~

mcl203 發表於 17-10-10 15:27
救恩只論學術水皮,認受性一般, 匯基係救恩関係中學~
又唔好咁講, 今年扣除去匯基東九同中基, 都仲有近50%入到B1中學, 仲要大部份係直資名校

http://www.kauyan.edu.hk/www/wp-content/uploads/2016/03/2016-2017%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E8%B3%87%E6%96%99_%E4%B8%AD%E6%96%87%E7%89%88.pdf

jigsaw 發表於 17-10-10 15:18
所以有小朋友叻嘅寧願小學入入KTS同APS, 好過入德小,起碼有6年部署、衡量小朋友能力,學校支援好,再揀間 ...
當年同時有APS及GH的offer,眼見大部分EK的意見都話梗係揀德望

hkpapa852 發表於 17-10-10 15:56
又唔好咁講, 今年扣除去匯基東九同中基, 都仲有近50%入到B1中學, 仲要大部份係直資名校

http://www.kauyan ...
好多直資 ~~~

magtam0520 發表於 17-10-10 16:00
當年同時有APS及GH的offer,眼見大部分EK的意見都話梗係揀德望
係架~

jigsaw 發表於 17-10-10 15:55
唉,宜家世界唔同,以前入得德望、協恩、Marymount、男女拔、喇沙嘅小學,心態係自己唔好咁差,就上埋中學 ...
請人離開都唔係大問題, 問題係, 小學部有冇好似其它一般沒有任何直屬/聯繫中學既小學咁, 盡力幫學生去選合適既學校呢?

如果有, 又未至於太差, 如果無, 咁就..... 一入豪門深似海

jigsaw 發表於 17-10-10 15:55
唉,宜家世界唔同,以前入得德望、協恩、Marymount、男女拔、喇沙嘅小學,心態係自己唔好咁差,就上埋中學 ...
係...見到心酸...大部份同學仔離開左後都無在update FB欄 education ~~~
‹ 上一主題|下一主題