用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望 2018-2019
樓主: os_ecu
go

德望 2018-2019   [複製鏈接]

jigsaw 發表於 17-10-12 13:24
其實我諗法同Yanamami相似,大抽獎有机會係策略出錯或者運氣唔好,去到叩門音樂椅階段應該衰極有個抱嘅 ...
大抽奬運氣好唔好, 都要睇中學網.

係九龍城中學網, 只要用正常策略(先填所有可選既B1中學, 再補1-3間B2中學), 其實B1可生唔需要運氣都必入B1中學

至於策略呢, 就好難講了! 係九龍城區過早投降, 或者太進取都係不智既做法
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-10-12 13:43
大抽奬運氣好唔好, 都要睇中學網.

係九龍城中學網, 只要用正常策略(先填所有可選既B1中學, 再補1-3間B2中 ...

41網係好著數,特别女仔,即使边緣人都有聖羅撒榔底,我見你叫我睇條link找不同後,發現最初st rose有4個,最後變2個。講開st rose, 直屬學校中,佢都係一間算有道義嘅中學(亦可能係形势所迫),佢都收自己小學八成學生,Band 2都收,其实都值得欣賞

jigsaw 發表於 17-10-12 14:04
41網係好著數,特别女仔,即使边緣人都有聖羅撒榔底,我見你叫我睇條link找不同後,發現最初st rose有4個 ...
過去幾年, 有不少街外B2生係大抽獎抽入聖羅撒添!

所以係KL3既B1生如果一早投降, 其實真係好傻!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

jigsaw 發表於 17-10-12 14:04
41網係好著數,特别女仔,即使边緣人都有聖羅撒榔底,我見你叫我睇條link找不同後,發現最初st rose有4個 ...

聖家都有收番自己B2生呀,呢兩間天主教女校都算有道義!

jigsaw    發表於 17-10-12 17:06

ICbaby 發表於 17-10-12 16:13
聖家都有收番自己B2生呀,呢兩間天主教女校都算有道義!

直小生係統一乙部B2生係可以抽餘下直屬位,直屬中學肯用自行位收直小生,就係関懷既行動~

jigsaw    發表於 17-10-12 17:09

hkpapa852 發表於 17-10-10 10:20
我揀學校前其實都無乜查數據, 查數據主要唔抵得D鐵粉係度盲目吹捧學校.
吓? 咁又睇唔出响。

mcl203 發表於 17-10-12 16:30
直小生係統一乙部B2生係可以抽餘下直屬位,直屬中學肯用自行位收直小生,就係関懷既行動~
...
所以我好欣常培正, 佢直頭用晒自行位收本校生, 叩門位又優先收本校生, 真係十分關愛(雖然個心恨得牙癢癢)。最勁係, 收咁多B2生, DSE成績都仲keep得咁好, 真係難得。

hkpapa852 發表於 17-10-12 14:58
過去幾年, 有不少街外B2生係大抽獎抽入聖羅撒添!

所以係KL3既B1生如果一早投降, 其實真係好傻!
因為banding係靠估, 唔係100%肯定自己係咪B1丫嘛, 仲要填表時俾老師嚇一嚇。你知啦, 好多學校老師唔會明確講你知, 你係頭中尾的。

little_yolky 發表於 17-10-12 16:34
所以我好欣常培正, 佢直頭用晒自行位收本校生, 叩門位又優先收本校生, 真係十分關愛(雖然個心恨得牙癢癢)。 ...

Yes !呢d就系"情與義,值千金"!!!
其實B2生吾差,況且仲有六年時間,轉变可以好大!!!

ICbaby 發表於 17-10-12 16:40
Yes !呢d就系"情與義,值千金"!!!
其實B2生吾差,況且仲有六年時間,轉变可以好大!!!
...
不過佢哋小學部越收越多人, 雖然中學部盡力收, 但都要爭到頭都崩。

little_yolky 發表於 17-10-12 16:41
不過佢哋小學部越收越多人, 雖然中學部盡力收, 但都要爭到頭都崩。
咁培正佢無民生收得咁多.... 民生多收到要小學要加班

little_yolky 發表於 17-10-12 16:34
所以我好欣常培正, 佢直頭用晒自行位收本校生, 叩門位又優先收本校生, 真係十分關愛(雖然個心恨得牙癢癢)。 ...
但培正由多变小...其實都西走部份學生 ~~~

mcl203 發表於 17-10-12 16:52
間間直屬都會收晒B1生同西走B3生&部份B2生, 佢小學2XX人, 中學1XX人, 量差好遠。不過, 就算佢小學部有一半係B1生, 有一批又跳船, 佢都收好多B2生。

mcl203 發表於 17-10-12 16:52

以小一全級約 280人計, 最後仲以保証收番大約67%, 扣埋中~10%係小一至小五走, 再有~20%升中時走, 其實最後起碼都收番7X%, 算唔差......

hkpapa852 發表於 17-10-12 17:30
以小一全級約 280人計, 最後仲以保証收番石榴67%, 扣埋中~10%係小一至小五走, 再有~20%升中時走, 其實最後 ...
其實咪同好多直屬一樣...我小朋友前校都收番~72%...~6-8%自己離場~~~

hkpapa852 發表於 17-10-11 08:59
有7,8成B1學生?

大家太神化呢D學校了!

MCS同PC有7、8成,LS又7、8成, 宣道又9成, 九龍塘又8成, 唔怪得我哋學校分得三成都唔夠 搬去D冷門區, 可能B1率即刻回升。

little_yolky 發表於 17-10-12 17:28
間間直屬都會收晒B1生同西走B3生&部份B2生, 佢小學2XX人, 中學1XX人, 量差好遠。不過, 就算佢小學部有一半 ...
吹下水乍...我估乍...可能....B2率又係間間1A差唔多 ~~~

little_yolky 發表於 17-10-12 17:37
MCS同PC有7、8成,LS又7、8成, 宣道又9成, 九龍塘又8成, 唔怪得我哋學校分得三成都唔夠 搬去D冷門 ...

仲有不少家長堅稱區內多間熱門官津小學都有至少50%B1,咁區內應該好多學校係0%B1。

hkpapa852 發表於 17-10-12 17:46
仲有不少家長堅稱區內多間熱門官津小學都有至少50%B1,咁區內應該好多學校係0%B1。
...

記唔記得位P君論B1率,建議佢用筆計下數,佢又唔知明或唔識計,C都拗有乜數據支持,若肯去計,佢可能要出D私火,嘔番百零個B1位出黎填數~~~

Hkpapa852, 突然忽發奇想,想問一低呢問題,敎局又話視乎中學收幾多B1學生決定該校Banding,咁培正、聖羅撒收咁多Band2, 响敎局指標佢哋咪偏Band 2, 但坊間敎局Hkpapa852你就睇DSE成绩話聖羅撒係B1B, 培正係B1A。咁教局其实有冇"公然资料"公告各中學banding? 我知條問題好低呢,勿插
‹ 上一主題|下一主題