用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文法雜談4: top 1%尖子的遺憾。如果當日有高人指點…. ...
樓主: eviepa
go

文法雜談4: top 1%尖子的遺憾。如果當日有高人指點….   [複製鏈接]

HaYi 發表於 17-10-9 15:19
我大仔同你大女情況一樣, , 都係睇得明高深書, 但考試成績只是一般, 只是中英不同,
我大果個好奇怪既.......佢......會主動叫買練習做........中文仲要求買高一年的

英文我覺得做練習無作用, 試過, 完全無效果, 我出mock卷會好好多, 中正要害。

greentea000 發表於 17-10-9 15:28
1.驚你偏食,只集中睇某一類題材
2.驚你但求興趣,不求甚解
3.驚你睇D太低能既書
但係, 佢哋圖書就多元化, 但工作紙就一式一樣呢。有幾次, 阿女們輪到睇科普書, 但工作紙叫寫佳句...........阿女們問我點算............

little_yolky 發表於 17-10-9 15:33
但係, 佢哋圖書就多元化, 但工作紙就一式一樣呢。有幾次, 阿女們輪到睇科普書, 但工作紙叫寫佳句.......... ...

之前我果隻睇遺傳學既書,佳句就抄在序既頭幾句總結咩係遺傳學,老師都俾左A佢。

回覆 little_yolky 的帖子

我出 mock 卷死好多學生,命中要害,出曬佢平日全部常錯/避免嘅題目。

1998Ruby1998 發表於 17-10-9 16:03

我出 mock 卷死好多學生,命中要害,出曬佢平日全部常錯/避免嘅題目。 :joyous ...

咁緊係。我出份卷阿大一次77分, 一次得6X, 去考試一次100, 一次96。

不過, 因為死好多細胞, 所以試過兩年無試了, 今年可能都要再做。

發錯,唔好意思

樹熊MA 發表於 17-10-9 16:21

我覺得閱讀不一定馬上見到效果,因為考試不一定出正小朋友讀的內容,但閱讀一定 ...
我都唔係心急既人, 不過, 睇咗9年多書了.............

阿大個閱讀面比較窄。阿細閱讀面就廣, 但唔深入, D書又淺。我同C6都不擅詞令, 所以唔好諗佢哋辯論有幾出色。不過, 阿大作文唔錯的, 响同學入面都叫數一數二, 係份語文卷差強人意。

你好勁吖!
不過每次出卷都死好多細胞,我只係做一科,你要做曬咁多科

1998Ruby1998 發表於 17-10-9 16:29

你好勁吖!

儍架, 我只做英文一科。
之後無做, 三年級得返92, 四年級仲得返85。所以今年考試要做下佢了, 辛苦都要做。

想當年我阿媽每次測驗考試,每科都做幾份

little_yolky    發表於 17-10-9 16:37

1998Ruby1998 發表於 17-10-9 16:36

伯母好勤力呀。汗顏。

冇得唔勤力,小學唔包升返原校,要考一半以上先有保障,但係一半以上需要 90 分總分。

little_yolky 發表於 17-10-9 14:51
..........即係............我仲要等到中學.....................

佢前兩年已經話想做作家喇............. ...
1. 閱讀漫畫都是閱讀的一種。
2. 閱讀教科書也是閱讀。
3. 讀報級雜誌也是閱讀。
4. 上網也是閱讀。

在香港生活,閱讀的機會多的是,妳的孩子雖云大量閱讀,但和少量閱讀的也不至於差太遠。他們是多,妳的孩子是非常多。要遠勝他們,真的要等到中學,第到她們對寫作發生興趣才會發生。

eviepa 發表於 17-10-9 21:04
十分認同寫作對語文嘅重要.

預祝 liitle_yolky jm 兩位千金中學得遇良師!  小女中一嘅經歷令我體會到好老師嘅重要.  小女對中文嘅興趣已被HEA教, HEA改文嘅老師完全扼殺了.

little_yolky    發表於 17-10-10 11:07

過完呢一輪英文評論就會寫一篇講中文既分享,比較一下我兩父女既中文學習歷程,相信對大家會有參考價值。

點解初小時,我中文遠勝阿女?
點解到高小時會平手?
點解到中二下學期阿女會突飛猛進?
點解佢中三作文就可以勝過我中七時?
人人都話要寫好文章,必要有強大既古文、中國文化既根底,但阿女既古文、中國文化雖然差我好遠,但寫作能力反而比我強得非常多?

eviepa 發表於 17-10-9 21:04
1. 恕我老古板, 我絕對唔認同閱讀漫畫係閱讀, 否則, 阿妹也是大量閱讀了。2. 教科書又真係偶有佳作, 呢點同意。
3. 至於香港既報級雜誌, 看官有機會睇一下, 依家大部份記者.............睇到中途會有撕爛份報紙既衝動。
4. 上網, 我估計一般都唔係上google scholar, 網絡語言大家都知, 要有白字先至型, 無深厚根底之前, 真係可免則免。

我同你一樣, 多次在網上力陣睇漫畫既害處, 又同你一樣 (似乎仲慘過你), 真係無乜人聽我枝笛, 家長覺得睇漫畫都係睇書, 最緊要有興趣。其實中文書如恒河沙數, 唔可能找不到好, 又啱程度, 合口味既, 只係家長無心搵、無心陪讀啫。好似阿大前年有個男同學仔, 佢都睇書架, 不過係睇漫畫。阿大話一直都只見佢睇漫畫書。有一日, 阿大攞咗部故事書返去, 佢見到借咗嚟睇, 睇到津津有味, 問過阿大借咗幾次書睇添。

IloveJJ 發表於 17-10-10 10:46
我同你一樣,我都唔會當睇漫畫係閱讀。所以,我唔會响我仔睇書之前,俾佢睇漫畫。
...
係惡貫滿盈既C6既所作所為。
‹ 上一主題|下一主題