用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分沙呂Vs25分跨區仁紀
樓主: newmum2012
go

20分沙呂Vs25分跨區仁紀   [複製鏈接]

MELODY430 發表於 18-7-31 08:11
俾offer 第2⃣️日己放

我是6月尾收offer 的

MELODY430 發表於 18-7-30 23:01
我本身抽中荃灣乙1大熱學校,幸運地分別叩到沙呂同仁紀,最後因爲實際考慮過交通問題。唔想小朋友咁辛苦, ...

荃灣乙1大熱學校 <<<< 邊間 ??? 幾時通知學校唔讀 ???

醒目開學勳章 貢獻勳章

CAen 發表於 18-7-30 22:15
回覆 小曳人 的帖子

間間好學校都多人爭,冇乜邊間少!津校都係派位佔大部分,應該間間比例都差不多!
我個人唔太了解仁立,但覺得沙呂响津校嚟講,算係比較有彈性嘅,我最欣賞係家長可以簽字,就可以做少d功課,以下一係一個小故事,關於學校點睇做功課已離職staff跟埋godchild去叩門,到家長面見部份,老師問家長:
如果10pm但小朋友仲未做哂功課,聽日要返學,你會點?
當時家長答"做埋先瞓"。最終不被取錄
事後ex-staff同當日面試老師溝通,老師問ex-staff:你會點答?
ex-staff:瞓覺囉!

其實兩間學校都係好學校,但如果睇細d,可能你會搵到你想要嘅野 (唔單單係學術)
不過呢~ 如果比兩間中學,我都對沙呂比較有好感,但最終,我個人傾向就近返學,無野比多d時間玩/休息更重要 (provided that 你已經有一間學術不錯嘅小學)

恐龍家

tsewong 發表於 17-10-19 11:10
我情況同你差唔多, 我住荃灣, 沙呂有25分, 同區和隔離區葵涌基督教學校我心儀浸聯同仁紀, 就得20分

但我小 ...

沙吕家長:可否請問小二開始用ipad上課,是不是整堂都用ipad,甘會不會對小朋友專注及視力都不太好?

晴晴小B 發表於 17-10-10 10:11
地區名校咁高逗,我最唔buy呢啲!
而家究竟係細路定家長返學先!

理念不一致,點教(emoji)

selenalim 發表於 18-9-12 22:21
沙吕家長:可否請問小二開始用ipad上課,是不是整堂都用ipad,甘會不會對小朋友專注及視力都不太好?
...

是,但每堂好少時間,好多時一日用10%電,同埋老師會教佢地寫筆記
‹ 上一主題|下一主題