用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 請問你們K1 報了幾多間學校?
樓主: KumamonJ
go

請問你們K1 報了幾多間學校?   [複製鏈接]

回覆 哈哈寶寶 的帖子

50 間......!!! 唔駛呀....!!

chriskaan 發表於 17-10-23 15:22
回覆 哈哈寶寶 的帖子

50 間......!!! 唔駛呀....!!

del del del

KumamonJ 發表於 17-10-7 00:18
大約10間

我報了York ,SC , KV ,KM , TT , LH , PC , 禮賢,宣幼,創價,浸幼,民生,聖公會。

KumamonJ 發表於 17-10-24 01:28
我報了SC , KV ,KM , TT , LH , PC , 禮賢,宣幼,創價,浸幼,民生,聖公會。

樓主加油呀

回覆 pm1202 的帖子

大B即年頭B對嗎? 11月開始IN 了,BB說話還需努力改善,擔心中

回覆樓主

7-8間

我報了9閒 因為女女係七月b 所以都有d擔心
而家有三間clash 咗 或係同一天 我決議不會一天in兩間
亦有三間係平日 因為無咁多假 只可取捨較心儀的
其實報9報 最後可能只in到5間 希望有1個offer

回覆樓主

5間,我覺得都算多。

回覆樓主:

我都報左20間,事實我無後悔,因為阿仔真係慢熱,上年Pn報得4間出晒事,以為哥哥讀個間會收佢,點知校長話唔收,你就會好後悔自己做咩唔辛苦D, 比多d機會慢熱既小朋友適應下面試既環境。
既然面試係無得避免既事,不如正面D去諗,慢熱唔係錯,係我地有無比時間佢適應。既然無得要求學校比多d時間我小朋友,咁唯有做家長既辛苦D, 帶佢去多d幼稚園見識下。報20間,預左撞時間唔見咁幾間,宜家阿仔in左9間,表現越來越好,我好感動,結果係點唔重要,重要係我見到我小朋友肯改變,我覺得佢已經得左。各位媽媽加油,辛苦D, 直得的。

wcyjessica 發表於 17-11-10 01:59
我都報左20間,事實我無後悔,因為阿仔真係慢熱,上年Pn報得4間出晒事,以為哥哥讀個間會收佢,點知校長話 ...

報20間…都好似好多,但有D 撞了時間就無得interview 加油加油!

KumamonJ 發表於 17-10-24 01:28
我報了SC , KV ,KM , TT , LH , PC , 禮賢,宣幼,創價,浸幼,民生,聖公會。

暫時interview 了4間,有1間我自已drop 了唔去…明天都有interview …加油啊!

回覆樓主

報左11間,in9間,已經見左5間。
In第一間扭計、碌地大喊,第二間唔答問題,問幾次都唔答,好在玩玩具肯聽指令,臨走有講bye,第三間,有答問題,做指令,但無講bye,第四間我覺得in得最好,有講bye,第五間因為眼訓,又碌地,但老師做得好好,有答曬問題有講bye。
我個係6月仔,平時咩都識,但去到可能環境或心情影響,點表現真係好難估,除左第一間,其他都有贊佢叻,in完去公園玩,請佢食野,希望表現越來越好

sweetbride119 發表於 17-11-10 09:37
不是呀,唔係大的在讀細的就跟住上嗎?請問大的讀邊間幼稚園呀?

大仔讀名幼私校,通常學卷是實收的,亦有好多媽媽話大既讀間好,細既唔洗煩,原來哩個原則只限學卷/津小,有D唔太出名既私幼都係咁,但名幼就唔係,真係睇面試表現。
我建議唔好聽咁多身邊朋友講,真係睇小朋友需要而決定報幾多間同邊幾間幼稚園啦,我大細仔安排都好唔同,因為我大仔天生外向,面試真係好著數,唔洗報好多間都有Offer, 但細仔內向d慢熱d就唔好懶,報多幾間當去open day la。

apple1990    發表於 17-11-10 14:00

wcyjessica 發表於 17-11-10 13:56
大仔讀名幼私校,通常學卷是實收的,亦有好多媽媽話大既讀間好,細既唔洗煩,原來哩個原則只限學卷/津小, ...

同意,名幼只睇表現,除非哥哥姐姐就讀時好叻,如果唔係其實對細佬妹冇咩大幫助

wcyjessica 發表於 17-11-10 13:56
大仔讀名幼私校,通常學卷是實收的,亦有好多媽媽話大既讀間好,細既唔洗煩,原來哩個原則只限學卷/津小, ...
好同意,我個4月b但講野唔叻,我就報17間,撞5間去唔到,1間排唔到佢in,1間入表已經知勁唔岩,2間見完就知唔岩,其餘表現0到100分不等,同我估計一樣,唔報多都唔得

回覆 Abbyprince 的帖子

我報10間都有4間撞期, 你真好彩

islychiang 發表於 17-11-11 00:16
好同意,我個4月b但講野唔叻,我就報17間,撞5間去唔到,1間排唔到佢in,1間入表已經知勁唔岩,2間見完就知 ...

我21間撞左6間要放棄,另外15間有2間因為入學校前扭計,唔肯睬老師。淨低13間,有3間仲未in, 另外10間都表現很好,當得50%收佢,應該有5個offer向手到時諗。
總結,報21間都係得5間收。

fluty 發表於 17-10-9 15:18
完全唔明點解大家會認為小朋友覺得好玩
雖然只是2-3歲人仔但照道理都知道發生緊一d 同平日唔一樣既事
要坐 ...

每一次嘅面試,都會加重小朋友對面試嘅厭惡感的,唔好以為係玩啦

wcyjessica 發表於 17-11-11 21:56
我21間撞左6間要放棄,另外15間有2間因為入學校前扭計,唔肯睬老師。淨低13間,有3間仲未in, 另外10間都表 ...
你真係好好,我今日再見3間,除左1間好好,另一間唔睬人另一間座係枱底。。。點計最多都係得3間有機。。。真係難為阿媽
‹ 上一主題|下一主題