用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一讀phonics一問
樓主: baby7
go

小一讀phonics一問 [複製鏈接]

1998Ruby1998 發表於 17-10-13 14:46
回覆 baby7 的帖子

咁真係教得有 d 淺 wor,不過既然係咁,就唔需要咁谷,順住學校慢慢學。 ...

小女讀私小,我覺得英文又唔算淺得哂,應該冇英文私小咁深,但比普通津小一定深,所以也不敢放慢手腳呀

tomcathui 發表於 17-10-13 17:03
給樓主參考下.
www.starfall.com  
Word world 中文名"幼字園"是很有趣的卡通

你係自己教?
我入你post條link但係download 唔到個apps

1998Ruby1998 發表於 17-10-13 16:47
回覆 scgift 的帖子

一星期 3-4 晚,一堂 1-1.5 小時。佢本身資質都幾好,只係講得到但係認唔到(Bob、Tip ...

上得咁密,怪唔之咁快上手
我們冇錢亦冇咁多時間呀⋯⋯

我每小時收一張紅衫魚,所以個媽媽畀我補咁密。

baby7 發表於 17-10-13 17:08
你係自己教?
我入你post條link但係download 唔到個apps
之前我女K2 都是係一星期一堂,進度不理想。老師講到我個女好唔掂咁。跟住我自己教返。進度理想。

1998Ruby1998 發表於 17-10-13 16:47

一星期 3-4 晚,一堂 1-1.5 小時。佢本身資質都幾好,只係講得到但係認唔到(Bob、Tip ...

忘了你係私人教授,可因材施教。我教大班(一班起碼10個),學劵幼稚園學生,最初上堂時全部唔識小階字母(學校未教)所以冇可能教得快。我教自己阿女既進度就可以好快,因一早識晒大小階字母。

BTW,你個學生原先冇學過phonics?讀字靠死記?你講啲例子似係連基本letter sounds 都唔識/唔記得。

回覆樓主:

我兩個仔k2k3p1都有上過小班Phonics, 對佢哋唔work。英默都係靠拆字記,唔需要盲目上phonics。
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

Honey 發表於 17-10-14 09:45
我兩個仔k2k3p1都有上過小班Phonics, 對佢哋唔work。英默都係靠拆字記,唔需要盲目上phonics。
...

拆字吾靠phonic 拆?點拆呢?

HaYi 發表於 17-10-14 10:03
拆字吾靠phonic 拆?點拆呢?

我細個時都係咁記……有幾多個音就拆幾多。

gar/den
pa/per
mush/rooms
com/pu/ter
我將這事告訴你們,是叫你們在我裡面有平安.在世上你們有苦難,但你們可以放心,我已經勝了世界. (約16:33)Born 3.02kg/1m 4.52kg/2m 6.06kg/3m10d 7.19kg/4m25d 8.38kg/6m 8.79kg/7m 9kg/8m 9.6kg/10m3w 10.2kg/12m 10.2kg/13m 10.8kg/16m 11.2kg

Honey 發表於 17-10-14 10:32
我細個時都係咁記……有幾多個音就拆幾多。

gar/den

你舉出的字的確係可以拆到,我們細時都係咁溫,但時代唔同,大家對小朋友要求也高了,有啲字亦不可靠我地以前的拆字方法,例如tip, top, tub,three⋯phonics 的確幫到手。

baby7 發表於 17-10-14 10:51
你舉出的字的確係可以拆到,我們細時都係咁溫,但時代唔同,大家對小朋友要求也高了,有啲字亦不可靠我地 ...

呢啲好睇小朋友學咗用唔用得番,我兩個仔學過唔覺應用到,可能有啲小朋友應用到。

我只係想提醒呢道啲媽媽,學咗phonics唔代表默書串字一定會快,值唔值得多花$幾千, 自己衡量。

佢媽媽話學校只係教左少少,冇教得多。佢幼稚園都係教得好淺,寫字嘅功課唔多,所以佢口語係好好,但係就半文盲,就算係中文,想寫個「天」、「日」、「年」都寫到成隻怪獸咁。依家好左好多。

Honey 發表於 17-10-14 11:42
呢啲好睇小朋友學咗用唔用得番,我兩個仔學過唔覺應用到,可能有啲小朋友應用到。

我只係想提醒呢道啲媽 ...

我學過彈琴,但應用唔到,彈唔到歌,算不算是識彈琴?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Phonics 其實有時候唔係想像中咁有用,例如 through、though、bough、cough、rough、thought,六個都有 -ough,但係個個都唔同讀音。我個補習妹妹問點解讀音都唔同,我只能夠話 “This is English.”

1998Ruby1998 發表於 17-10-14 15:04

Phonics 其實有時候唔係想像中咁有用,例如 through、though、bough、cough、rough、th ...

我都明白呀,學樓上jm話,phonics唔係話必須要學,但只是諗住小女還是小一,好不好打好個底

shadeslayer 發表於 17-10-14 14:36
我學過彈琴,但應用唔到,彈唔到歌,算不算是識彈琴?

好多家長俾個小朋友上完堂就算,在家唔溫習唔練習唔運用,最後默書/閱讀時應用唔到就話學phonics 冇用/唔一定應用到。其實係小朋友根本學唔好phonics。

當然,phonics唔係萬能,唔少special cases都唔能夠用phonics拼出來。但如果學得好既話當然冇可能冇用。好似我女(4歲)咁,我喺街隨便叫佢拼下啲店舖名,大多數都能拼到。伴讀時叫佢試下自己拼讀,也能讀到簡單故事書。冇學過既生字,能正確聽音串字。我個女唔係好彩能夠應用到phonics,而係我同佢一齊努力過。我先生/部份朋友覺得我係近乎瘋狂,一有機會就陪佢拼拼拼。(emoji)

1998Ruby1998 發表於 17-10-14 15:04

Phonics 其實有時候唔係想像中咁有用,例如 through、though、bough、cough、rough、th ...

Phonics 咁簡單,出面學可以,自己家裏學又可,但有七成準,好值得學。

HaYi    發表於 17-10-14 19:37
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

係呀, phonics 是俾細小朋友學下見唔識讀的字時試拚到上下的音. 其實K2-K3普通進度一年到應可做到初小拚常用字, 默書看書用下, 慢慢build up vocab 易些, 我地細時呂吾識但拆字其實都類同, 只是唔知phonic rules, 我地會加少少土法 (記憶法),  反正有basic rule, 做到目的就可, 多花時間金錢就不必. .   

難學的是phonetic symbol (字典個D), 學成可以有標準發音, 不過我大人學過, 好悶下, 冇心機用, 好快結果都是一場空. 好似有幾間要求高的小學高小是必學. 都係一句, 學得到唔錯, 學唔到就尤佢啦.  

HaYi 發表於 17-10-14 19:50
係呀, phonics 是俾細小朋友學下見唔識讀的字時試拚到上下的音. 其實K2-K3普通進度一年到應可做到初小拚常 ...

小學學 IPA 係好多餘下。

先download "Flashfox" then you can use PC version on your anroid mobile phone.
However, I played "starfall" with my daughter on PC.
Also, in my point of view if u know how to pronounce the 25 basic phonic sounds and the mouth shapes,
u may try to teach by yourself.
U either spend your time or pay money. No free lunch.......

[/url]][url=http://lilypie.com][/url]
‹ 上一主題|下一主題