用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一讀phonics一問
go

小一讀phonics一問 [複製鏈接]

小女今年小一,在幼稚園時都學過幾個月phonics, 不過blending唔係太好,諗住而家同佢報吓phonics,喺learning centre做完assessment 話佢可以由letterland level 4開始,不過就suggest 一星期兩堂,話因為佢已小一了,想同佢快啲追返個進度。
但其實小一生有冇必要一星期兩堂?放學要做功課又要默書評估。。。但d staff又講到我女好厳重咁
   7    0    0    0

做生意,當然要嚴重化個學生,等你唔補會驚,補左就安心。

如果覺得冇需要,咪話冇時間,上住一堂先,真係覺得同學校程度追唔上,再補多一堂都未遲。除非係讀特別谷英文嘅學校(GH、DGJS...),小一英文唔會太深,家長肯花少少時間幫小朋友串字便可。

我仔讀津校,學校小二會教phonics,不足10堂,另外再加網上練習,可以問下高年級的家長,學校有沒有教phonics再作決定。

My kid started his 1:1 to 1:3 phonics class in the middle of K2. Now he is in the 2nd month of K3.

I don't like big class like 1:8 at all, or each student will suffer or just a waste of time and money for all parties.

Kindergarten has been teaching phonics at K2, but the class teacher's  first language is not English. So I put my kid to the external phonics class.

Phonics is the fundamental of learning English, especially to face dictation at the end of K3.

wongtw 發表於 17-10-6 17:01
我仔讀津校,學校小二會教phonics,不足10堂,另外再加網上練習,可以問下高年級的家長,學校有沒有教phoni ...

學校有教呀,不過由零開始教的,我女已識的。
現在學都是由level 4開始,不過諗諗係咪真的有必要2 classes per week? 係咪真的大部分幼稚園時已學哂成套phonics?

1998Ruby1998 發表於 17-10-6 16:34
做生意,當然要嚴重化個學生,等你唔補會驚,補左就安心。

如果覺得冇需要,咪話冇時間,上住一堂先,真係 ...

Yes 現在學校教的英文也是好淺,現在來說是夠用的。
但係咪現在的小朋友大多數已學哂成套phonics呢?

回覆 baby7 的帖子

好多已經學曬,我出年暑假都要幫幾個 2-4 歲學 phonics(我都唔知點教 2 歲小朋友 phonics,不過家長叫到,我就盡力試下....)。
不過如果你唔多要求,只求跟得上,就上住一堂先啦,有時間攞 Cambridge Starters 份詞表背下,應該足夠應付小一同小二上學期需要認識嘅字。

回覆樓主:

囡囡有冇睇過 Alphablocks?我女識左基本letter sounds後睇左30分鐘就學識左blending。我有啲幼稚園學生本身blending麻麻,睇左後有改善。

其實上堂之餘,在家也要多聽多看才能運用得好。個人覺得每星期上幾多堂唔係重點,小朋友肯花多少時間落去才影響效果。

scgift 發表於 17-10-7 02:01
囡囡有冇睇過 Alphablocks?我女識左基本letter sounds後睇左30分鐘就學識左blending。我有啲幼稚園學生本身 ...

女女都會有睇過下alphablock, 不過就比較少睇⋯
謝謝你的提議,我會多啲比佢睇了

scgift 發表於 17-10-7 02:01
囡囡有冇睇過 Alphablocks?我女識左基本letter sounds後睇左30分鐘就學識左blending。我有啲幼稚園學生本身 ...

咁你覺得睇下alphablock之外,仲有啲咩可以令佢blending好啲?

1998Ruby1998 發表於 17-10-6 23:26

好多已經學曬,我出年暑假都要幫幾個 2-4 歲學 phonics(我都唔知點教 2 歲小朋友 phon ...

我女都考過starter, 該份vocab list都認讀到大部分,不過有時候同佢睇圖書時見佢遇到唔識的字時blend得唔算太好

baby7 發表於 17-10-7 08:21
咁你覺得睇下alphablock之外,仲有啲咩可以令佢blending好啲?

睇適合小朋友程度既英文書,鼓勵佢自行拼讀。唔識時家長從傍指導下。

我自己多數睇ORT/RWI書仔時叫佢試下拼讀。

IloveJJ 發表於 17-10-7 09:14
係,最好真係幼稚園學晒,因為一上小一已要默書,而且上小學就唔得閒。但你既已上了小學,咁應該知默書掂 ...

默書就ok呀,因為而家的範圍仲係佢幼稚園時讀Cambridge 啲嘢,所以就仲可以食下老本囉。
我其一的concerns就如妳所說一樣,因已上小一,我係咪應該focus返去reading comprehension 喥?但又怕佢phonics底唔夠strong,第時遇到深少少的事會比較困難。

學校有教, 在外就唔駛一星期兩堂。
我仔小一在外一對一,一星期一堂,學咗大半年,覺得悶,冇學。學校好似教到小二。初小英默都係80分左右(考試落啲力記,就有接近100分)。但上到高小,特別小五,最近 一次英默100分(只用咗兩個早上上學前嘅時間記)。所以,到高小,佢可能會自己嘅一套方法去記憶。我地嘅年代,有幾多個人學過phonics?

叻女啊,係咪全部都識串?
我除左同幼稚園小朋友串字之外,都要佢地「讀」書,落堂佢地就向父母讀一次。其中一套係 Usborne My First Reading Library,因為書入面好多字句 ending 都係押韻,好考到佢地 blending。不過呢套書有機會對你女女黎講淺左少少,可以睇其他 Usborne。

不過如果你想佢睇書/文章冇咁吃力,你都係著重返閱讀好 d。Phonics 係呢度幫唔到你,佢唯一作用係幫你默書同讀字。

baby7 發表於 17-10-6 16:13
小女今年小一,在幼稚園時都學過幾個月phonics, 不過blending唔係太好,諗住而家同佢報吓phonics,喺learni ...

其實幼稚園有教已可。有無未要學深入?

PHONIC 呢D 係幫下手,記個音或估返個字出來。 你要音準都唔係靠呢D。

我2個都是直資英小, 私幼K1開始學phonics, 冇再外學,  

大的(現已高小)一早K2可用phonic出來看書, p1  前己自看厚的chapter book, 上了小學少溫默都少錯字, 又不用刻意記生字. .  

細的(現剛小一) , 平時看英文書OK, 可以自己看chapter book仔如老鼠記者, 但剛開始默書, 看他溫時, 我覺得他不用到phonics 在串字, 要提番 (幼稚園少默書), 經過幾次又好似好些, 記番, 串快左.  

所以我覺得無論phonics學多學少, 佢地要用番出來看字, 只有習慣用, 先可以幫到睇字同串字.

1998Ruby1998 發表於 17-10-6 23:26

好多已經學曬,我出年暑假都要幫幾個 2-4 歲學 phonics(我都唔知點教 2 歲小朋友 phon ...

好奇。

你會否跟自己倒米,跟客仔講唔駛背 STARTER D 字表,話睇邊套故事書已經包含哂?
‹ 上一主題|下一主題