用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 阿仔思鄉病
go

阿仔思鄉病 [複製鏈接]

阿仔過去英國已經三星期,開始思鄉病發作,心情差、瞓得唔好、什麼事也提不起勁,請問各位點樣可以幫他渡過這時期?我只能whatsapp同佢傾訴,還可以做些什麼嗎?
   2    0    0    0

回覆樓主:

同 學校講希望安排多D同声同氣同學一起住宿舍,另鼓勵多參與課外活動,结識多D朋友!如可12月初有很長假期安排回港reunion,和小朋友講等佢安心D

跳跳虎 發表於 17-10-6 08:20
阿仔過去英國已經三星期,開始思鄉病發作,心情差、瞓得唔好、什麼事也提不起勁,請問各位點樣可以幫他渡過 ...

寄一些香港的地道野比佢,例如小吃,雜誌等,可解鄉愁
都要同学校講,等佢地留意下

醒目開學勳章

跳跳虎 發表於 17-10-6 08:20
阿仔過去英國已經三星期,開始思鄉病發作,心情差、瞓得唔好、什麼事也提不起勁,請問各位點樣可以幫他渡過 ...
今年讀Y9還是Y12? 如果Y9, 可以鼓勵佢多些參加不同的群體活動, 例如樂團, 運動 (足球), 認識多些不同的朋友. 同級有香港人嗎? 主動同人傾下打機嘢(最好話題), 可能暫時未搵到知心友, 又第一次離鄉背井, 頭兩個月掛念家人很正常, 要留意學校是否有bully問題, 如果純粹掛念, 可以的話比佢10月half term回港放假. 另外, 跟學校聯絡, 問一下他們有否留意到阿仔的情緒宥轉變.

回覆樓主

謝謝大家!

3b 發表於 17-10-6 11:20
今年讀Y9還是Y12? 如果Y9, 可以鼓勵佢多些參加不同的群體活動, 例如樂團, 運動 (足球), 認識多些不同的朋友 ...

講得好啱!最主要係有沒有有Bully 問題!如果沒有、學校也有香港學生的話,一般一個term 就可以了!其實最難反而係放完第一個term回去時仲唔想走!

食香蕉,每日定時去跑步做運動,保持一個有紀律嘅生活模式,或者會有幫助

3b 發表於 17-10-6 11:20
今年讀Y9還是Y12? 如果Y9, 可以鼓勵佢多些參加不同的群體活動, 例如樂團, 運動 (足球), 認識多些不同的朋友 ...
俾佢10月term break返嚟,同佢傾下計睇下佢呢個月學校既情況,多d同佢house master 溝通照顧下佢情況,好快又到12月term break

可以叫仔仔倒數,仲有 XX 日我地就又見面啦!10 月 term break 好快到。多認識新朋友,買定 d 香港小食畀佢 term break 完帶返過去,同朋友分享。又或者可以每日一相,大家互相影今日做左咩。有時候我阿爸都會 send 張「今日食咩野」圖,我又 send 返張「今日煮咩飯」畀佢(不過我差唔多日日都食同一樣野,畀佢話我悶...)

我上年唔思鄉,今年頭兩日就掛住我班補習學生。成個暑假,幾乎我對住佢地仲多過父母。班家長有 send 張仔女嘅相,講佢開學順唔順利,之後依家冇事 lu~ (發覺自己真係冇咩心肝

1998Ruby1998 發表於 17-10-6 17:49
可以叫仔仔倒數,仲有 XX 日我地就又見面啦!10 月 term break 好快到。多認識新朋友,買定 d 香港小食畀佢 ...

呢個每日send相方法都幾好,謝謝!

回覆樓主

謝謝各位!10月term break要去監護人屋企住,最快要12月初才回港。暫時沒有欺凌問題,只不過同房有個香港同學脾氣差、態度差難相處。同埋午、晩餐經常食炸野,食到佢喉嚨唔舒服有咳,可能又加上前日中秋節,所以特別掛著屋企,心情差瞓得唔好

跳跳虎 發表於 17-10-6 21:41
謝謝各位!10月term break要去監護人屋企住,最快要12月初才回港。暫時沒有欺凌問題,只不過同房有個香港同 ...

妳仔仔Year 幾?好明白妳感受!第一年,小朋友和家長也要時間適應!大概第二個Term 後,他熟悉了同學、老師、學校環境!加上功課、好快自然會適應!
我自己也是用了一個term時間!
還記得我女去年第一年去讀書、佢喊住同我講點解過咗幾日好似過咗好耐咁,仲有咁多年係英國讀書,點算!
點知、兩個term後!有時候講電話也趕住收缐!今年、第二年!兩三日、一個電話都冇!

跳跳虎 發表於 17-10-6 21:41
謝謝各位!10月term break要去監護人屋企住,最快要12月初才回港。暫時沒有欺凌問題,只不過同房有個香港同 ...

要預備 清熱酷、枇杷膏給他 , 如果外出超市去買蜜糖 , 因為初頭唔慣好易病 ,多吃點水果,多喝水 。

剛 9月開學,第一個星期日外出,我女 竟然去買了中國茶 香片回校沖 來飲,我聽到都 呆一呆 , 她說想飲到 茶香味喎,學校茶包的茶 藥水味 。

Kai12345678 發表於 17-10-6 22:05
妳仔仔Year 幾?好明白妳感受!第一年,小朋友和家長也要時間適應!大概第二個Term 後,他熟悉了同學、老 ...

我女舊年都是頭2-3星期唔慣 ,喊了幾次 囉 。

現在我女都一樣,2-3日都冇一個電話 ,前晚有家長到了英國,帶埋她出去食飯做節 。 但外出和回校一個信息都冇, 發what’s app 比她 ,3日都唔睇 ,激死!

今日浦頭話好忙, 昨日放學後,射箭,便打網球⋯⋯ 我都搵了她3天 !

Kai12345678 發表於 17-10-6 22:05
妳仔仔Year 幾?好明白妳感受!第一年,小朋友和家長也要時間適應!大概第二個Term 後,他熟悉了同學、老 ...

仔去讀Year 11,起初過到去好新鮮,所以唔覺有什麼,但現在三星期了,開始覺得寂寞、好悶,希望佢快些適應

katrinafu 發表於 17-10-6 22:07
要預備 清熱酷、枇杷膏給他 , 如果外出超市去買蜜糖 , 因為初頭唔慣好易病 ,多吃點水果,多喝水 。

剛 ...

預備了一盒清熱酷已經飲哂,會再寄俾佢,剛剛買了枇杷膏,喉痛噴劑,應該啱用

跳跳虎 發表於 17-10-7 01:04
預備了一盒清熱酷已經飲哂,會再寄俾佢,剛剛買了枇杷膏,喉痛噴劑,應該啱用
...

還有維他命C 呀 , 預備都好,Full boarding school ,叫阿仔去買又未必一定買到 。

跳跳虎 發表於 17-10-7 01:01
仔去讀Year 11,起初過到去好新鮮,所以唔覺有什麼,但現在三星期了,開始覺得寂寞、好悶,希望佢快些適應 ...

是否一年制的Year 11呢?如果是,全班應該也是新生,有香港或國內同學嗎?慢慢識一、兩個,再參與boarding house 活動,過到3個月,又回來了,可能好小小吧!

katrinafu 發表於 17-10-7 01:31
還有維他命C 呀 , 預備都好,Full boarding school ,叫阿仔去買又未必一定買到 。

...

有維多C橙片

Candice1128 發表於 17-10-7 09:58
是否一年制的Year 11呢?如果是,全班應該也是新生,有香港或國內同學嗎?慢慢識一、兩個,再參與boarding ...

不是一年制,但都有中國人、香港人,好彩都有同聲同氣,但始終都好掛住自己屋企、自己張床
‹ 上一主題|下一主題