用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 中文差如何幫小朋友
樓主: hk_girl
go

中文差如何幫小朋友   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 17-10-24 13:19
全班最高分係70分。問題係有人合格, 份卷如何深都唔應該唔合格, 仲要係中文, 仲要係廣東話聆聽, 唔係普通話 ...

事先聲明,網上吹水,如有得罪,請勿介意。
我小朋友左右不分,職業治療師話大多因bb 時未學爬先學走,我之前都有提過,父母好多時著重讀寫而忽略了基本聽說階段,尤其自己母語,唔會去特別留意,但退一步lum 下,香港現今家庭,除非有個口水多過浪花的care taker,小朋友的聽說機會實在比以前少。

事實上,閱讀派和聖言派的第三共同點亦就是:有聲勝無聲

anyway,我的做法,是揸車外出時會聽radio,雖然時間唔多,總好過乜都唔做,同時學校有提供網上聆聽練習。大家商量下失分原因和如何處理

IloveJJ 發表於 17-10-24 13:38
我個仔咪就係踏入青春期囉!要自主,今次測驗唔要我幫啦,要自己溫。
事緣係佢數學用錯方法做(即係計到但 ...
唯有同佢講有乜唔明可以問,my door is always open⋯⋯

IloveJJ 發表於 17-10-24 14:11
都係既,都無計。我細仔話:「媽咪,你擔心咪唔好俾哥哥自己溫囉!」,我話「無得咁架,好似你細個學著衫學 ...
係呀, 今次測驗啫(不過我哋佔45%), 佢剛剛今日測完, 話聖經好難, 無供詞, 常識起碼扣13分............咁, 咪叫佢下次早D準備囉。

今次妹妹好喇, 個班主任嚴到死, 話佢哋大個喇, 所以起碼要有75分, 唔係就罰無小息。阿妹為咗個小息, 都好努力溫書。真係一物治一物, 糯米治木蚤。

IloveJJ    發表於 17-10-24 14:28

MrBeast 發表於 17-10-24 14:00
我小朋友左右不分,職業治療師話大多因bb 時未學爬先學走,我 ...
我哋聆聽唔呈分, 所以我完全唔理。不過係張成績表有個括號, 樣衰D, 影響自行印象啫。

little_yolky 發表於 17-10-24 11:28
佢唔係呢個問題, 佢係個人唔識轉彎, 但D題目轉彎, 咪撞埋牆囉。

BTW, 阿大近日都成日流鼻血喎, E生話佢鼻 ...

我仔都係成日流鼻血,上星期五澡澡吓涼流鼻血,仲流咗2大舊血塊,大過5蚊,一舊口出,你都咪話唔驚

MrBeast 發表於 17-10-24 14:00
我小朋友左右不分,職業治療師話大多因bb 時未學爬先學走,我 ...

e  聽收音機可以收效㗎?
我仔由細細個開始聽收音機,listening ok  架喎,尤其英文,中文係普通話,但又無諗過有關喎

S-Kwok 發表於 17-10-24 15:10
e  聽收音機可以收效㗎?
我仔由細細個開始聽收音機,listening ok  架喎,尤其英文,中文係普通話,但又 ...

唔肯定有幾大效益,但因我自己都唔係好健談,冇辦法之中的辦法

IloveJJ 發表於 17-10-24 14:13
咁我有,不嬲做功課都係咁,但測驗就第一次。
不過,都有樣開心,而家佢自己對答案、溫書,佢反而會走嚟同 ...
可以溫完之後比d試題或類似練習,chk 下識到幾多,我事前會講明個用意係睇下什麼要再溫下,並不是要考佢

MrBeast 發表於 17-10-24 15:58
唔肯定有幾大效益,但因我自己都唔係好健談,冇辦法之中的辦法
係有一定幫助既。我兩公婆好似啞既一樣, 阿大細個時, 得個工人同佢講嘢, 然後就係睇英文卡通, 佢英文既聽力係幾好既。後來, 有JM話要同小朋友講下嘢, 說話至會好, 咁死啦, 對住個BB有咩話題, 果排啱啱美國總統選舉同台灣總統選舉, 咪同佢講下奧巴馬、希拉莉、馬英九咁囉, 但佢次次好快瞓著, 唔理我, 我又無興趣同佢講喇, 當時又無諗到, 可以講下故仔都得喎。所以, 當年阿大去健康院歲半個口試係肥佬的。

IloveJJ 發表於 17-10-24 16:26
我係俾埋我買既練習佢,佢自己揀溫咩,做咩練習架!
根據我既分析, 現成練習實在無乜用既。

IloveJJ 發表於 17-10-24 16:27
我覺得聽收音機有用,舊年我都想用呢個方法,但唔得閒

我地依家係食早餐聽

little_yolky 發表於 17-10-24 11:28
佢唔係呢個問題, 佢係個人唔識轉彎, 但D題目轉彎, 咪撞埋牆囉。

BTW, 阿大近日都成日流鼻血喎, E生話佢鼻 ...
一樣, , P3開始睇政府專科, 都係通鼻水之類, 醫生說如D大唔好就要手術, 我朋友都做左. 我個而家P6好D

IloveJJ 發表於 17-10-24 17:17
吓?我相反,我仔半歲坐响bb車,我已乜都同佢講,日日推落平台公園,見到乜講乜,所以佢好快學識講野,兩歲 ...
因為我兩公婆係啞既, 平時都好少講嘢, 主要溝通係用whatsapp, 所以C6話我哋係cyber couple。

IloveJJ    發表於 17-10-24 18:03
‹ 上一主題|下一主題